Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2021 23:58 | Správy | Domáce správy
Foto

Znepokojený minister Korčok: Zodpovednosť za vzniknutú situáciu má v rukách Trump

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nom. SaS) očakáva, že americké inštitúcie zvládnu vzniknutú situáciu v Kapitole v duchu právneho štátu.

Vo svojom statuse na sociálnej sieti tým reagoval na protesty v americkom Kapitole, do ktorého preniklo niekoľko demonštrantov podporujúcich končiaceho prezidenta Spojených štátov amerických Donalda Trumpa. Korčok zdôraznil, že zodpovednosť za vzniknutú situáciu má v rukách práve Trump. Podľa poslanca Národnej rady SR (NR SR) a predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáša Valáška (Za ľudí) ide o škandál, no za prevrat to nepovažuje. Ako napísal na sociálnej sieti, násilie neuspeje, pokiaľ sa proti legitímnej vláde neotočia silové zložky.

„S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná,“ uviedol Korčok. Dianie v americkom Kongrese sleduje s veľkým znepokojením.

 

Valášek priblížil, že ozajstnou obeťou tohto dňa je Republikánska strana. „Ak si republikáni neporadia rýchle s fašistickým krídlom okolo odchádzajúceho prezidenta, tak ich strana skončila. Časť si ukradne Trump a časť pôjde vlastnou cestou. 167 rokov histórie pôjde hore komínom. Bravó Trump,“ konštatoval. Dôležité podľa neho bude, čo urobia protestujúci 7. januára a hlavne deň po inaugurácii prezidenta Joe Bidena.

Násilné protesty v Kapitole vypukli krátko po tom, ako sa svojim podporovateľom prihovoril sám Trump, ktorý tisíckam zhromaždených ľudí znovu zopakoval nepotvrdené tvrdenia o volebnom podvode. Neskôr im povedal, aby zostali pokojní, no neprikázal im rozísť sa. Na deeskaláciu napätia vyzvali Trumpa členovia jeho Republikánskej strany i demokrati. Trump neskôr vyzval svojich podporovateľov cez videosprávy, aby v pokoji odišli domov. Správu zverejnil viac ako dve hodiny po tom, čo vtrhli do budovy Kapitolu, keď mal americký Kongres počítať hlasy Zboru voliteľov a potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kemka taktiež neostal ticho a povedal, čo si o Šimkovičovej myslí.
Foto
Kemka ukázal zabudnutú FOTO so Šimkovičovou: To boli časy, keď vedela, kde je jej miestečko!
Odborníčka na reč tela si všimla na Putinovom prejave zvláštnosť.
Foto
Odborníčka na reč tela o prejave Putina: TOTO bilo do očí, z významu vás strasie!
Pápež František
Pápež František vyzval politikov! Slová, ktoré niekto musel povedať
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
(ilustračné foto)
Hyenizmus, čo mali spraviť Vincent a Ladislav seniorkám: 10 rokov basy za TOTO?!
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ganymedova fontána-Hviezdoslavovo námestie
Foto
Bratislava sa pýši desiatkami výnimočných fontán: Poznáte príbehy tých naj?