Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2021 04:00 | Správy | Servis

Kresťania oslavujú jeden zo svojich najstarších sviatkov: Pandémia poznačí aj Troch kráľov

Katolíci, evanjelici a veriaci ďalších cirkví oslavujú jeden z najstarších kresťanských sviatkov: Zjavenie Pána - Traja králi. Pripomínajú si deň, keď Boh svetlom hviezdy zjavil svojho syna všetkým národom.

V minulosti sa u nás na tento deň kládol silný kultúrny a náboženský dôraz. Ide o ukončenie vianočného obdobia. Na druhý deň, 7. januára, sa začínajú fašiangy, teda obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred Popolcovou stredou.

Na východe je 6. január sviatkom Zjavenia Pána už od 3. storočia. Cirkev si ním pripomínala „tri zázraky“: príchod mudrcov z Východu, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježišovi a priniesli mu dary - zlato, kadidlo a myrhu. Neskôr sa tradícia chytila aj na Západe, kde liturgia a čítania kládli dôraz predovšetkým na poklonu mudrcov - Gašpara, Melichara a Baltazára. Aké zvyky sú u nás spojené s týmto dňom a akú majú symboliku?

 

Najdôležitejšie zvyky

1. Už v predvečer sviatku sa v dedinách organizovali trojkráľové tanečné zábavy, určené hlavne pre slobodnú mládež. Chlapci zaplatili muzikantov a pitie, dievčatá priniesli pohostenie.

2. Ráno - chodila sa z potoka naberať voda, ktorou sa pokropili zvieratá. V kostoloch sa svätila voda a krieda, čo v rímskokatolíckych chrámoch prevláda dodnes. Vodu si ľudia dávali do domov do sväteničiek - nádobiek pri vchodových dverách. Pri odchode z domu sa ľudia touto vodou prežehnali. Používala sa aj v prípadoch, keď mal človek pocit, že ho niečo straší - vykropilo sa ňou obydlie. Krieda sa používala v prípadoch, keď človeka chodila gniaviť mora - okolo postele sa posvätenou kriedou nakreslil kruh na zem a démonická bytosť už nemala prístup.

3. Kňazská koleda - popoludní kňaz navštevoval domácnosti vo farnosti, posvätil im ich príbytok, kriedou napísal na dvere písmená C + M + B, teda Christus Mansionem Benedicat, čo v preklade z latinčiny znamená Kristus dom žehná. Neskôr sa C nahradilo písmenom G a ľudia tento nápis začali čítať ako G+M+B (Gašpar, Melichar, Baltazár)

4. Slobodné dievčatá sa na saniach spúšťali z kopca - malo to magický charakter. čím dlhšie boli dievčatá mládencami ťahané, alebo čím bol strmší kopec, tak tým kvalitnejšie malo byť v ten rok konope. Čím bola táto plodina vyššia, tým pevnejšie bolo plátno.

5. Počas dňa si ľudia chodili po domácnostiach vinšovať.

6. Hrávala sa trojkráľová hra - vystupovali v nej traja mládenci, ktorí stvárňovali biblický príbeh Troch kráľov - išlo o významný prvok ľudového divadla. Toto predstavenie chodili hrávať do domácností.

O koho išlo?

Gašpar, Melichar a Baltazár boli učenci - fyzik, astronóm a matematik. Boli to pohania z neznámych krajín, ktorí sledovali betlehemskú hviezdu, ktorá ich priviedla do Betlehema, kde sa poklonili narodenému Ježišovi, ktorému priniesli zlato, kadidlo a myrhu, vetvičku kríka myrhovník pravý. „Dnes by sme to mohli vyložiť tak, že svetská veda nebola v rozpore s náboženstvom,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Tradičná kuchyňa na tento deň

Na celom území Slovenska sa varili šúľance s makom alebo orechami. Toto jedlo malo symbolický charakter a predstavovalo obilné klasy. Šúľance mali sprítomňovať prianie, aby úroda v daný rok bola ako šúľance - dlhé, hrubé klasy.

Vedeli ste?

V Matúšovom evanjeliu, ktoré je jedným zo štyroch evanjelií svedčiacim o živote Ježiša Krista, nepadne ani zmienka o tom, koľko ich v skutočnosti bolo. Ich počet sa začal pomerne skoro odvodzovať na základe troch darov - zlata, kadidla a myrhy. V niektorých východných cirkvách sa uvažovalo o ich symbolickom počte dvanásť. Ich mená Gašpar, Melichar a Baltazár dostali v západnej kresťanskej tradícii v stredoveku.

Otvoriť galériu

Katarína Nádaská, etnologička

- Zachoval sa zvyk trojkráľových obchôdzok – najmä na vidieku, špeciálne na Orave, Kysuciach či na východnom Slovensku. Veriaci si aj dnes naberajú svätenú vodu a berú si ju domov. Rovnako sa zachovali zábavy v tento deň či pozvanie kňaza na vysvätenie domu.

Šiesty január a koronavírus

Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska

- Zvyčajné požehnanie vody biskupi kňazom v danej situácii - z praktických pastoračných dôvodov - odporúčajú presunúť na neskôr, na sviatok Obetovania Pána (Hromnice), teda na 2. februára. Požehnávanie príbytkov spojené s návštevou kňaza v čase lockdownu nie je možné: veriaci môžu obrad posvätenia urobiť súkromne, s použitím materiálov, ktoré sú k dispozícii v domácnosti aj na webe, alebo počkať a dohodnúť sa na neskôr, keď sa situácia zlepší.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO