Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2021 08:36 | Správy | Domáce správy

Ako narábajú strany s príspevkami za výsledok parlamentných volieb? Miliónové dotácie putujú sem

Politické strany už získali prvé finančné príspevky za výsledok v parlamentných voľbách z februára 2020. Za uplynulý rok im Ministerstvo financií (MF) SR vyplatilo spolu 35 181 881,28 eur.

Najviac, zhruba 9,6 milióna eur, získal víťaz volieb hnutie OĽANO. Nárok na štátny príspevok má strana, ktorá získala vo voľbách aspoň tri percentá hlasov. Príspevok sa rozdelil na štyri časti, ktoré sa vyplácajú každý rok.

Hnutie OĽANO získalo podľa rezortu financií 9 628 588,52 eur. "Všetky peniaze v súlade so zákonom míňame na politickú činnosť, alebo na kampane do volieb. Všetko si hradíme z týchto peňazí zo štátneho rozpočtu, aby sme nemuseli byť zaviazaní žiadnemu oligarchovi či finančnej skupine," povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že všetky informácie sú zverejnené vo výročnej správe. Hnutie deklaruje, že neprijíma žiadne dary ani pôžičky, preto podľa Šipoša fungujú z peňazí, ktoré získali za volebný výsledok.

Strana SaS dostala zatiaľ za výsledok volieb do Národnej rady (NR) SR 2 470 091,72 eur. "Strana SaS má stanovený mesačný rozpočet, ktorého najvyššie položky tvoria osobné náklady, náklady na regióny, prenájom priestorov a kancelárií, reklamné náklady, billboardové kampane, náklady v súvislosti s vozidlami a služby," opísal pre TASR generálny manažér SaS a poslanec parlamentu Roman Foltin. "Raz ročne zvykneme usporadúvať kongres, programovú konferenciu a celoslovenské stretnutie krajských a okresných predsedov. Tento rok sa však nič z toho pre koronavírus neuskutočnilo," doplnil.

 

Príjmy SaS tvoria podľa Foltina okrem štátneho príspevku aj členské príspevky a dary a iné bezodplatné plnenie. "Strana nemá žiadneho sponzora/donora, najviac prostriedkov pochádza práve zo štátneho príspevku. Dary pochádzajú najmä od našich členov, ktorí stranu finančne podporili práve počas kampane," vysvetlil. Na webe strany sú podľa Foltina zverejnené správy o čerpaní prostriedkov počas kampaní, ako i audítorské správy z posledných rokov.

Strana Za ľudí získala za výsledok volieb 2 290 145,81 eur. "Väčšinu tejto sumy sme minuli na úhradu pôžičiek našim veriteľom. Zvyšok ide na chod strany," uviedlo pre TASR tlačové oddelenie strany. Za ľudí získala peniaze na svoje financovanie z pôžičiek a darov. "Celková suma pôžičiek predstavovala 3,25 milióna eur a dary strana prijala vo výške približne 130.000 eur. Väčšinu sumy z pôžičiek strana už splatila," priblížila strana. Všetky údaje majú byť súčasťou auditu a výročnej správy za rok 2020. Za ľudí deklaruje, že informácie o svojom financovaní zverejňuje na webe strany.

Hnutie Sme rodina získalo za výsledok parlamentných volieb zatiaľ 3 266 463,43 eur. Na otázky TASR o využití prostriedkov hnutie dosiaľ neodpovedalo.

Opozičný Smer-SD dostal druhý najvyšší príspevok, a to 7 077 473,13 eur. ĽSNS získala 3 175 140,15 eur. "Všetky informácie zverejňuje naša strana vo výročnej správe," zareagoval hovorca strany Ondrej Ďurica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Viete, kto je na fotografii?
Foto
FOTOhádanka: Poznáte malé dievčatko na obrázku? Je z neho slávna herečka, za muža má Japonca
Vysídlení Palestínčania z mesta Rafah z juhu Pásma Gazy prichádzajú do mesta Dajr al-Balah v strednej časti Pásma Gazy.
Ľudia v panike utekajú z Rafahu, boja sa útoku Izraela: Hrozivé slová z OSN
Sebastianova diagnóza vystrašila celú rodinu.
Foto
Sebastian sa vycikal vo vani a vodu sfarbila krv: Z toho, čo spravili lekári, mame trhalo srdce!
(ilustračné foto)
Na toto odborníci čakali 10 rokov: Merania v okolí bane Turów prekvapili aj ministra
Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Siljanovská-Davkovová je nacionalistka a vo svojom prvom príhovore pri nástupe do úradu hlavy štátu nepoužila celý názov "Severné Macedónsko".
Nová prezidentka Severného Macedónska to prepískla: Veľká kritika z Grécka!
(ilustračné foto)
Mama podľa horoskopu: Ktoré znamenie vychová drzých faganov a kto nadaných géniov?!
Sabbatini ukončila právnickú univerzitu.
Foto
Kollárova mamička Sabbati sa dočkala veľkého úspechu: Nemôžem uveriť, že sa toto deje!