Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.12.2020 19:00 | Tip od Vás | Slovensko

Vrchná sestra z COVID oddelenia opísala pandemické zmeny: Ako pomohlo rozdelenie na zóny či nácviky z prvej vlny?

Ako funguje COVID oddelenie? Čím všetkým si musia prejsť zdravotníci spolu s vedením nemocnice, aby tieto zložité časy nepocítili tí najzraniteľnejší? Pohľad do jedného zo slovenských COVID oddelení priniesla aj Nemocnica AGEL Zvolen.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Je služba na COVID oddelení podobná tej na bežnom oddelení? To, čo sa zmenilo a sprísnilo, popísala vrchná sestra Katarína Liptáková. "Zmena je v potrebe používania väčšieho množstva osobných ochranných pracovných prostriedkov, dôslednej dezinfekcii a opatrnosti počas celej služby v tom, kde smieme jesť, piť, telefonovať a ako sa máme po oddelení pohybovať," hovorí vrchná sestra. Pri každom vstupe k pacientovi si zdravotník musí obliecť ochrannú čiapku, ochranné okuliare alebo štít, respirátor spolu s chirurgickým rúškom, ochranný plášť, dvojitú vrstvu ochranných rukavíc, jednorazové návleky na nohy a gumené topánky. „Aby sme nemuseli byť takto ustrojení počas celej služby, ale iba pri styku s pacientom, je oddelenie rozdelené na 3 zóny - červenú, oranžovú a zelenú," uvádza. V čase jej rozhovoru s AGEL SK bolo na oddelení hospitalizovaných 27 pacientov. 

Tri zóny na COVID oddelení

Červenú zónu predstavujú miestnosti, v ktorých sa nachádzajú pacienti a riziko nákazy je tu najvyššie, preto v nej platia najprísnejšie hygienicko-epidemiologické pravidlá. Za ňou nasleduje oranžová zóna, v ktorej už nie sú pacienti, ale je to stále infekčné prostredie. ,,Zelená zóna je bezpečná a je to priestor, v ktorom sa stravuje aj personál, vybavuje sa tu administratíva a nie je možné sem vstúpiť v kontaminovanom oblečení a vnášať sem kontaminované predmety. Vstupuje sa sem cez filter, ktorý slúži na odloženie ochranných pomôcok a dezinfekciu. Každá z vymenovaných zón je samostatná a uzavretá,“ dopĺňa vrchná sestra.

 

Covid oddelenie je vo zvolenskej nemocnici rozdelené na dve poschodia, ktoré sa od seba líšia, preto je aj zloženie personálu na jednotlivých ošetrovacích jednotkách rozdielne. Na prvom poschodí je okrem multidisciplinárnej jednotky vo forme bežného oddelenia aj jednotka intenzívnej starostlivosti a oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). „Súčasťou zdravotníckeho tímu sú tu sestry so špecializáciou v anesteziológii a intenzívnej medicíne, ktoré zabezpečujú starostlivosť predovšetkým o pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z tohoto dôvodu je vždy prítomný aj lekár z OAIM oddelenia," vysvetľuje Katarína.

 

Práca s covid pozitívnymi pacientmi

„Ku každému pacientovi pristupujeme ako k pozitívnemu a máme k dispozícii všetky ochranné prostriedky a veľa času sme venovali nácviku ich správneho používania. Je dôležité vedieť sa správne do ochranných odevov obliecť a ešte dôležitejšie správne ich vyzliecť tak, aby sme sa nekontaminovali. Tieto nácviky v našej nemocnici prebiehajú už od jarnej vlny pandémie,“ dopĺňa mladá sestra z covid oddelenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Trenčín získal 10,5 milióna eur na rekonštrukciu Zimného štadióna Pavla Demitru.
Zimný štadión Pavla Demitru čakajú dobré správy: Trenčín získal na projekt veľké množstvo peňazí!
Foto
Sporné dresy Švajčiarov: Dostali zákaz, budú ich musieť na MS meniť?
Zuzana Dolinková a Martina Šimkovičová.
Aktualizované
Dolinková reagovala na návrh na jej odvolanie: Poslanci diskutujú aj v prípade Šimkovičovej
(ilustračná foto)
Rekonštrukcia podchodu v krajskom meste: Cena prác sa vyšplhá do závratnej výšky!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin to navrhol! Ruský prezident spravil krok, na ktorý všetci čakali
(ilustračné foto)
Robí vám táto SPOJKA problémy? Takto rýchlo spoznáte, ako ju správne použiť
Obžalovaný herec s napätím očakáva rozsudok.
Foto
Zvrat v prípade smrti Michala Godára († 29): Hrozivé detaily! Usvedčí herca Durkáča mŕtva mama?
Dominika bola reprezentantkou v slalome a rodeu,, bola vynikajúcou kanoistkou.
Foto
Dominika po vážnej nehode bojuje o život: Kamery chvíľu pred nešťastím zachytili mrazivé momenty
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Aktualizované
Prezidentka Čaputová pricestovala do Kyjeva: Je za tým jedna vec
Mladý vodič v Bratislave prekročil rýchlosť.
Cestný pirát v Bratislave: S luxusným tátošom zabudol na povolenú rýchlosť!
Tatranský národný park (TANAP).
Násilie v TANAP-e nemá čo hľadať: Ministerstvo životného prostredia odsúdilo nedávny útok
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Nájdu Biden a Netanjahu spoločnú reč? Izraelský premiér aj napriek nezhodám neostal ticho