Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2020 16:45 | Správy | Domáce správy

Ako vnímajú Slováci LGBTI komunitu? Odborníčka prehovorila: Zarážajúce zistenie

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) považuje za pozitívny posun, že témy týkajúce sa LGBTI komunity už nie sú v slovenskej spoločnosti tabu a vedie sa o nich diskusia.

Avšak z dôvodu kontroverznosti a vyhrocovania verejne prezentovaných názorov stredisko konštatuje, že tieto témy naďalej rozdeľujú „našu“ spoločnosť a nájsť kompromisné riešenie nie je jednoduché. Pre agentúru SITA to uviedla Miroslava Novodomcová zo SNSĽP.

Ako ďalej priblížila, LGBTI ľudia sú na Slovensku dlhodobo obeťami diskriminácie a iných foriem intolerancie. Podľa názoru SNSĽP sú najvážnejším problémom predsudky a stereotypy. „V slovenskej spoločnosti sú predsudky a stereotypy bežné, a to nielen voči LGBTI komunite. Ľudia radi hádžu príslušníkov rôznych znevýhodnených skupín do jedného vreca a vytvárajú si stereotypy z informácií z druhej ruky – od rodiny, priateľov, politikov alebo svojho okolia,“ pripomenulo stredisko s tým, že rovnako unáhlené zovšeobecňovanie prispieva k negatívnemu postoju voči LGBTI komunite. Dodáva, že tým, že predsudky sú iracionálne a riadia sa emóciami, je ťažké sa ich vzdať a vnímať LGBTI komunitu bez nich.

Mýty a neoverené informácie majú vplyv aj na postoj spoločnosti k registrovaným partnerstvám a adopciám detí pármi rovnakého pohlavia. SNSĽP zároveň priblížilo, že v predsudkoch je často prítomná tendencia ublížiť alebo diskriminovať. Antidiskriminačný zákon pritom zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie v oblasti pracovnoprávnych a obdobných právnych vzťahov, sociálneho zabezpečenia, zdravotnej starostlivosti, poskytovania tovarov a služieb vrátane bývania a v oblasti vzdelávania. „Zároveň poskytuje ochranu aj transrodovým osobám, keďže diskriminácia na základe pohlavia explicitne zahŕňa diskrimináciu na základe (aj plánovanej) zmeny pohlavia, ako aj diskrimináciu z dôvodu, že sa určitá osoba identifikuje s rodovými očakávaniami priraďovanými k pohlaviu, ku ktorému táto osoba biologicky nepatrí,“ doplnilo stredisko.

 

Európska komisia (EK) proti rasizmu a intolerancii (ECRI) odporúča, aby slovenské orgány v úzkej súčinnosti s občianskou spoločnosťou vypracovali a implementovali akčný plán pre LGBTI ľudí obsahujúcu také ciele, ako je zvýšiť povedomie verejnosti o podmienkach, v akých žijú LGBTI ľudia, podporiť lepšie pochopenie ich situácie, chrániť ich pred trestnými činmi z nenávisti, verbálnymi prejavmi nenávisti a diskrimináciou či zabezpečiť účinné uplatňovanie ich práva na rovnaké zaobchádzanie, vyplýva zo Správy správy ECRI o Slovenskej republike.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinská armáda hlási zlé správy: Ruské sily podnikli niečo veľké!
Kate pred doma mesiacmi oznámila, že jej diagnostikovali rakovinu.
Kate typ rakoviny tají, onkológovia však niečo tušia: TAKÉTO má princezná ŠANCE!
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku na budovy v blízkosti oddeľujúceho múru medzi Egyptom a Rafahom na juhu pásma Gazy.
To, čo sa deje v Rafahu, vám zlomí srdce: Hrozí niečo strašné!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!
Hasiči v piatok predpoludním vytiahli z derivačného kanála rieky Váh medzi Bytčou a Kotešovou mŕtve telo.
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Strasie vás, v akom stave mal byť nebohý muž
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Čaputová na Ukrajine: Veľké gesto! Priniesla správy zo Slovenska
Zostava Slovákov na zápas s Nemeckom: Vieme, kto pôjde do bránky!
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Vráti sa slovenské veľvyslanectvo späť do Bruselu? Ministerstvo chce ambasádu rozšíriť aj o ďalšiu krajinu
Tragická dopravná nehoda sa stala na ceste medzi obcami Osuské a Prietrž.
Foto
Moment, ktorý sa mal stať motorkárovi († 31) osudným: Stroj po náraze odhodilo mimo cesty
Po Prešove behala nahá žena.
Váš Tip
Šokujúce zábery z Prešova: Po ceste za bieleho dňa bežala nahá žena, skákala na autá!
Po aktívnej športovej kariére sa našiel v komentovaní.
Foto
Prekvapivé rozhodnutie Valábika: Slovenským televíziám dal košom! Kde ho počas majstrovstiev nájdeme?