Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Nová verzia COVID-19 ochromila Európu: Ako zvládneme zmutovaný koronavírus? Hlavný hygienik reaguje

Ku koncu roka prichádza z Británie znepokojivá správa.

Tamojší vedci už niekoľko dní upozorňujú na to, že mnohí pozitívne testovaní ľudia na koronavírus sú infikovaní jeho novou mutáciou. Tá sa šíri oveľa rýchlejšie, čo by v praxi znamenalo výraznejšie zahltenie zdravotníckych zariadení. Mnohé európske štáty tak už od konca víkendu pristúpili k stopke letov z Británie a od dnešného dňa ich zrušilo aj Slovensko. Čo bude nová mutácia znamenať pre ďalší vývoj pandémie?

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Británia šokovala svet oznámením, že zistili novú mutáciu koronavírusu, ktorá má podľa tamojšieho premiéra Borisa Johnsona vyššiu prenosnosť z infikovaného človeka až o 70 %. Prítomnosť tohto kmeňa vírusu je rozšírená najmä v Londýne, kde ho v polovici decembra našli už u dvoch tretín infikovaných. Briti mali v nedeľu 36-tisíc nových prípadov ochorenia, čo je najviac od začiatku pandémie.

Británia v súvislosti s novým kmeňom koronavírusu sprísnila opatrenia, ktoré môžu trvať dokonca niekoľko mesiacov. Milióny ľudí tak musia strpieť obmedzenia ako zatvorené obchody či minimálne sociálne kontakty s rodinou. Tento typ vírusu pritom objavili ešte v septembri, jeho vlastnosti však potvrdili až posledné dni.

 

Podľa odborníkov zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by nový variant vírusu spôsoboval väčšie zdravotné ťažkosti, alebo že by bol odolný proti novovzniknutým vakcínam. Problémom je však jeho rýchle šírenie, ktoré môže spôsobiť ťažší priebeh viacerým ľuďom, ktorí sa nakazia. Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že vedci mesačne zaznamenávajú jednu až dve mutácie vírusu. Tá, ktorá sa objavila v Británii, je podľa neho jednou z ďalších a zatiaľ nie sú dôkazy, že jej klinické príznaky by mali byť horšie ako pôvodný koronavírus.

„Niektoré mutácie by teoreticky mohli ohroziť aj očkovanie. Ale pri tejto mutácii sa nepredpokladá, že by nejakým spôsobom mala vplyv na očkovanie vakcínami, ktoré sú vyvíjané na ochorenie COVID-19. Každá táto mutácia sa však musí sledovať,“ hovorí Mikas. Podľa neho môže mutácia vzniknúť kdekoľvek, teda aj na Slovensku. Zatiaľ však takú informáciu nemajú.

Rušenie letov

Informácia z Británie spôsobila paniku v mnohých krajinách sveta, ktoré už od víkendu prerušili letecké spojenie s Ostrovanmi. Medzi nimi urýchlene zrušili dopravné spojenie s Britmi vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku či Belgicku. Celkovo minimálne dvadsiatka krajín pristúpila okrem pozastavenia leteckej dopravy aj k ďalším reštrikciám. Holandsko napríklad okrem pozastavenia letov dočasne zakázalo vylodenie cestujúcich z trajektov.

Slovensko so zákazom príletov otáľalo a spravilo tak až v pondelok popoludní s platnosťou od utorkovej polnoci. V praxi sa to do Vianoc dotkne štyroch letov, ktoré smerovali z Londýna. „Zákaz bude predbežne platiť 72 hodín, v prípade letov, pri ktorých platí výnimka, musia byť dodržané všetky opatrenia nariadené orgánmi verejného zdravotníctva SR,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. Výnimka je napríklad pre nákladné lietadlá.

Ešte v pondelok prileteli na Slovensko dva lety z Británie. Pre všetkých, ktorí prešli naše hranice, platí, že musia ísť do domácej izolácie. Vzťahuje sa to aj na tých, ktorí v posledných 14 dňoch Veľkú Britániu navštívili.

Individuálna doprava

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus upozorňuje na to, že niektorí ľudia budú chcieť na Slovensko prísť individuálnou dopravou. „V zásade však narážajú na problém, že vo Francúzsku je zrušená doprava medzi Doverom a Calais, aspoň teda na 48 hodín. Kolegovia z ministerstva vnútra by mali kontrolovať či sú všetci prihlásení do e-karantény,“ dodal Klus.

 

O čo ide pri novom kmeni vírusu

Ján Mikas, hlavný hygienik

- Chemickým či fyzikálnym vplyvom dochádza k zmene genetickej informácie, v prípade nového koronavírusu ide o ribonukleovú kyselinu. Tá kóduje určitý proteín. Keď sa kód zmení, môže vzniknúť proteín, ktorý má iné vlastnosti. Tie môžu mať vplyv napríklad na priľnutie k hostiteľskej bunke. Zmení sa teda genetická informácia, ktorá má za následok tvorbu nejakej molekuly, väčšinou bielkoviny. Tá má potom vplyv na vlastnosti tohto vírusu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!
Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?