Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2020 15:13 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Najvyšší súd rozhodol: Exšéf kontrarozviedky SIS zostáva vo väzbe

Trojica mužov vrátane bývalého šéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Ľubomíra A., zadržaných v rámci policajnej akcie Babylon, zostáva vo väzbe.

Rozhodol o tom v piatok Najvyšší (NS) súd SR na svojom neverejnom zasadnutí, ktorý tak zamietol sťažnosti obvinených voči novembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 2T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodné sťažnosti obvinených Ľubomíra A., Františka P. a Mareka T. proti uzneseniu ŠTS o ich vzatí do väzby s odôvodnením, že kolúzne a preventívne dôvody väzby, tak ako ich špecifikoval ŠTS, sú u všetkých troch obvinených dané," objasnila hovorkyňa. Senát 2T je v zložení Peter Paluda, Martin Piovartsy a Dana Wänkeová.

ŠTS zobral trojicu do väzby 26. novembra. Dôvodom väzby bola obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Osoby boli zadržané v rámci policajnej akcie Babylon 24. novembra. Medzi piatimi zadržanými bol spomínaný Ľubomír A. a aj advokát František P. Vyšetrovateľ voči nim vzniesol obvinenie z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti a voči jednej obvinenej osobe aj z trestného činu podplácania.

 

František P. naďalej čelí minuloročnému obvineniu z extrémistických trestných činov. V mesiaci august 2020 pribral vyšetrovateľ NAKA do konania znalca z odvetvia politický extrémizmus, a to na pokyn dozorového prokurátora. Pôvodne vyhotovený znalecký posudok z tohto odvetvia považoval totiž dozorový prokurátor za nedostatočný.

Advokáta v máji minulého roku ŠTS v Pezinku vzal do väzby. Polícia ho obvinila po akcii Plukovník z trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd a z prechovávania a rozširovania extrémistických materiálov. V lete 2019 ho NS SR prepustil, keď nezistil dôvody väzby, konkrétne obavu z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. U právnika mali počas spomínanej policajnej razie nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Okrem toho sa advokát nechal vyfotografovať v nacistickej uniforme.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?
Alena Heribanová a Ľuboš Machaj
Foto
Moderátorka Alena Heribanová k situácii v RTVS: Silné slová! Čo si myslí o Machajovi?
Na Akropolu v súčasnosti denne zavíta približne 23 000 ľudí.
Desivý objav Aténach: Podzemný sklad po rokoch odhalil tajomstvá
Adrian Lehmann.
Boj o olympiádu prekazila smrť (†34): Osudnou mu bola jeho láska!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Prezidentka sa vzdialila od hradného kopca Bratislavy: V Košiciach sa stretla s bývalou hlavou štátu
Na archívnej snímke zo 14. marca 2024 nákladné autá s humanitárnou  pomocou pre Pásmo Gazy
Európska únia sa kvôli zhoršujúcej situácii rozhodla konať: Zintenzívňuje svoju pomoc
Ilustračné foto
V Rusku zadržali novinára: O jeho osude bude rozhodovať súd! Za toto mu hrozí basa
Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť