Kapra na stole by chcel mať počas štedrej večere takmer každý. Ich predaj však častokrát znamená, že toto živé stvorenie umiera vo veľmi krutých podmienkach. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky preto vydala postup, ako kaprom posledné chvíle pred tým, než skončia na vianočnom stole, urobiť čo najmenej stresujúce.
Štátna veterinárna a potravinová správa odporúča dodržiavať nasledujúce kroky:
- ryby sú cítiace bytosti - vnímajú bolesť, strach a stres
- pri pobyte mimo vodné prostredie ryba už po 10 minútach vykazuje stres z nedostatku kyslíka
- ŠVPS odporúča usmrtiť rybu na predajnom mieste
- pri prenose živej ryby použiť tašky z priedušných prírodných materiálov
- veľkosť tašky /šírka/ musí s rezervou kopírovať dĺžku ryby - ryba sa nesmie umiestňovať do tašky dolu hlavou
- plastová taška nie je vhodná na prepravu živých rýb
- odporúčaná teplota vody je 5-10 stupňov Celzia
- chlórovaná voda rybám škodí
- ryby sa nesmú chytať za oči, žiabre a nesmú sa zbavovať šupín za živa
- zabitie ryby sa vykoná prednostne manuálnym úderom do temena hlavy tak aby neprišlo k pomliaždeniu - omráčenej rybe sa bezodkladne pretne miecha a cievy rezom vedeným bezprostredne za hlavou alebo prerezaním žiabrových oblúkov a následným vykrvením
- kupujúci je zodpovedný za ohľaduplnú manipuláciu so zakúpenou rybou v súlade s platnou legislatívou
- inšpektori RVPS na základe podnetu alebo náhodného výberu môžu vykonávať kontroly manipulácie so živými rybami po ich predaji. V prípade zistenia porušenia zákonných ustanovení, ktoré upravujú veterinárne požiadavky na ochranu zvierat, pristúpia k uloženiu pokuty alebo opatrení.