Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2020 18:29 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Prieskum medzi Bratislavčanmi hovorí jasne: Toto si myslia o ľuďoch bez domova

Dve tretiny Bratislavčanov vnímajú ľudí bez domova najmä ako obete rôznych životných okolností. Za hlavnú príčinu toho, že sa ocitli na ulici, označili dlhy, závislosti, ale aj rozpad rodiny.

Vyplýva to z prieskumu občianskeho združenia (OZ) Vagus zameraného na vnímanie ľudí bez domova. Človeka bez domova vnímali opýtaní aj ako alkoholika, obeť podvodníkov. Taktiež ako toho, komu sa nechce pracovať alebo si za to môže sám. Niektorí ľudí bez domova označili za smoliarov, obete domáceho násilia, príživníkov, kriminálnikov či dobrodruhov.

Za najčastejšiu príčinu toho, prečo sa človek ocitne bez domova, uviedli Bratislavčania dlhy a exekúcie (67 percent opýtaných). Nasledujú alkoholizmus a drogová závislosť, rozpad rodiny, obeť podvodníkov či neschopnosť zaradiť sa do spoločnosti. Prvý krok, aby sa človek bez domova mohol dostať z ulice, je podľa 53 percent respondentov nájdenie si práce. Nájsť si stabilné bývanie uviedlo 17 percent opýtaných a 14 percent respondentov si myslí, že je potrebné zbaviť sa závislosti.

 

OZ Vagus pomáha v Bratislave ľuďom bez domova a jeho skúsenosti z praxe len potvrdzujú, že o domov prichádzajú rôzne typy ľudí. "Neexistuje stereotypný príklad človeka, ktorý prišiel o svoj domov. Medzi našimi klientmi sa nachádzajú obete domáceho násilia, odchovanci detských domovov aj ľudia so zdravotným postihnutím. Z praxe vieme povedať, že na ulici prevláda stredný vek 46 až 61 rokov. S vyšším vekom prevažne súvisia zdravotné problémy a ťažkosti s hľadaním si práce," priblížila výkonná riaditeľka OZ Vagus Alexandra Kárová.

Na ulici sa podľa neziskovky môžu ocitnúť nielen ľudia s dlhmi, ktorí si dlhodobo nevedia nájsť prácu, ale aj obete domáceho násilia. Taktiež aj mladí ľudia po odchode z detského domova, ktorí nie sú dostatočne pripravení viesť samostatný život, ľudia po výkone trestu či ľudia so psychickými chorobami. Za ukončenie bezdomovectva považuje Vagus získanie stabilného bývania v podobe nájomného bývania alebo miesta v sociálnom zariadení, ktoré je v možnostiach daného človeka si udržať. "Cesta z ulice je dlhodobý proces, pri ktorom sú dôležitou oporou sociálni pracovníci a pracovníčky a komplexný súbor sociálneho poradenstva. Minulý rok sa nám takto podarilo dostať z ulice 29 ľudí," uviedla Kárová.

Vagus spustili kampaň na podporu práce s ľuďmi bez domova. Aktivity smerujúce k ukončeniu bezdomovectva a návratu z ulice môžu darcovia finančne podporiť na webe zima.vagus.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalá svetová jednotka zvádza ťažký boj: Mám rakovinu, môže za to tenis!
Jasmina priznala, že k hokeju trošku privoňal aj jej syn Sanel.
Foto
Hokeju a našim chlapcom fandí aj Jasmina, no jedno ju mrzí: TRPKÝ odkaz Slovákom!
Na snímke poskytnutej NASA je slnečná erupcia, ako je vidieť na jasnom záblesku v pravom dolnom rohu, ktorú 9. mája 2024 zachytilo observatórium NASA Solar Dynamics Observatory.
Foto
Slnko ukazuje svoju silu: Ďalšia geomagnetická búrka! Pripravte sa na divadlo na nebi, kedy to príde?
(ilustračné foto)
Porušenie moratória či volebnej kampane: Ministerstvo eviduje viacero podnetov
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave.
Váš Tip
Mimoriadne vzácny objav v Trnave: Pri oprave fasády baziliky sv. Mikuláša objavili takýto artefakt!
Apríl 2024: Premiéra dokumentu o veľkolepej kariére skupiny Bon Jovi.
Jon Bon Jovi už 35 rokov ľúbi jednu ženu: Nikdy som nebol svätý, ale nebol som ani hlupák
Close-up of senior woman's hands holding her walking sticks. Selective focus on hands and sticks.
V domovoch dôchodcov testovali novú aplikáciu: Slúžiť má na odhalenie porúch kognície
Nákupné centrum vo Varšave zachvátil požiar.
Foto
Mimoriadna situácia vo Varšave: OBROVSKÉ nákupné centrum zachvátil požiar! Strecha sa už zrútila
Bude proti Kazachom prievan v zostave? Takto to vidia experti!
Uštrikovala si „repliku“ svojho priateľa, vrátane jeho intímnych partií.
Foto
Chýbal jej chlap, a tak si ho vyrobila: S DETAILMI sa vyhrala! Tie FOTO musíte vidieť
Podľa sivých ponožiek v športových sandáloch má Gigi asi české korene.
Foto
Aha, ako topmodelka Hadid oslavovala narodeniny: Gigi, už nemáš 15 rokov!
Poznáte správne odpovede?
Tento KVÍZ musíte zvládnuť ľavou zadnou: Trúfnete si? Nie je tam nič, čo sme sa neučili v škole