Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2020 11:09 | Správy | Domáce správy

Ako sme na tom s financiami? V bývaní vo vlastnom je Slovensko medzi rekordérmi

Deväť z desiatich Slovákov býva vo vlastnej nehnuteľnosti.

Tento podiel je medzi 27 krajinami Európskej únie tretí najvyšší, hneď po Rumunsku a Maďarsku, kde vlastní nehnuteľnosť takmer 100 % tamojšieho obyvateľstva. Sedem z desiatich Slovákov pritom vlastní nehnuteľnosti bez hypotéky, popularita tohto spôsobu financovania však rastie. Upozorňujú na to ekonomickí analytici na základe dát Eurostatu za rok 2019.

"Aktuálna situácia s vysokým počtom vlastníkov nehnuteľností súvisí s tým, že mnoho Slovákov prišlo za výhodných podmienok k družstevným bytom, ktoré sa vo veľkom skupovali po páde komunizmu," priblížila analytička spoločnosti Fingo.sk Lenka Buchláková s tým, že v tom čase sa cena trojizbového bytu pohybovala od 40 000 do 70 000 slovenských korún. Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák doplnil, že s vysokým podielom vlastnených nehnuteľností sú na tom podobne aj iné postkomunistické štáty ako Litva, Lotyšsko, Chorvátsko či Poľsko, už spomenuté Rumunsko a Maďarsko.

Podľa Horňáka neutíchajúci dopyt po vlastnom bývaní zapríčiňuje aj absencia kultúry nájomného bývania. Takýchto bytov je málo, preto sú ťažko dostupné a Slováci uprednostňujú kúpu bytu. Zvýšený dopyt však spôsobuje aj výrazný rast cien týchto nehnuteľností. V predposlednom kvartáli tohto roka vzrástla cena bývania na Slovensku za štvorcový meter medziročne o takmer 12 %.

 

Analytici sa zhodli na tom, že motiváciou ku kúpe vlastného bytu či domu sú aj dostupné hypotekárne úvery s nízkymi úrokovými sadzbami. "Trh sa držal v pomerne dobrej kondícii aj počas posledných krízových mesiacov, keď objem poskytnutých hypotekárnych úverov ku koncu októbra vzrástol medziročne o viac ako deväť percent," doplnil Horňák. Prispieva k tomu aj Európska centrálna banka, ktorá drží úrokové sadzby na veľmi nízkych úrovniach. V blízkej dobe sa nepočíta s rastom jej kľúčových sadzieb a teda aj tlak na rast hypotekárnych sadzieb ostane slabý.

Nehnuteľnosť Slováci financujú prostredníctvom hypotéky iba v 21 % prípadov. "Tento podiel vzrástol za posledných desať rokov o 13 percentuálnych bodov (p.b.), najvýraznejšie z krajín EÚ27," podotkol Horňák. Slovensko v podiele bytov financovaných hypotékou výraznejšie predbiehajú krajiny, ktoré majú hypotekárne trhy dlhodobo rozvinuté. Sú to štáty ako Holandsko (60 %) či Švédsko, Dánsko a Fínsko (od 40 do 50 %).

Slovensko je zároveň na popredných priečkach v počte viacgeneračných domácností v porovnaní so západom, upozornila Buchláková. "Podľa posledného sčítania obyvateľstva z roku 2011 sú až dve tretiny slovenských domácností zložené z troch generácií, teda rodičov a manželského páru s dieťaťom, alebo deťmi," vyčíslila Buchláková s tým, že druhým najviac zastúpeným typom rozšírenej rodiny je trojgeneračné spolužitie slobodného rodiča s jeho rodičom alebo rodičmi a dieťaťom alebo deťmi. "Takéto rodiny majú štvrtinové zastúpenie v krajine," doplnila analytička.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári