Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 16:21 | Šport | Šport mix

Slovenskí lyžiari si môžu vydýchnuť: Na preteky ich prihlási SOŠV

Účinkovanie slovenských lyžiarov na medzinárodných podujatiach nie je ohrozené.

V piatkovom stanovisku pre TASR to uviedlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Reagovalo tak na tvrdenia Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), ktorá vo štvrtok upozornila na hroziacu neúčasť snoubordistov Klaudie Medlovej a Samuela Jaroša na pretekoch Svetového pohára i na podobné problémy u ďalších reprezentantov v lyžiarskych disciplínach.

"Prihlasovanie a účinkovanie slovenských lyžiarov vo FIS je podľa potvrdených informácií z FIS presmerované na Slovenský olympijský a športový výbor a preto tvrdenia predstaviteľov SLA nie sú pravdivé. Športovci nijako nie sú ovplyvnení udalosťami, ktorých ministerstvo školstva nie je pôvodcom. Tvrdenie SLA preto nie je pravdivé. Ministerstvo školstva sleduje situáciu v slovenskom lyžovaní, koná v súlade s platnou legislatívou a je pripravené okamžite konať v rámci zákona tak, aby neboli ohrození športovci, ich činnosť, súťaže a financovanie," uvádza sa v piatkovom komuniké ministerstva.

Slovenský olympijský a športový výbor už prevzal niektoré právomoci národného zväzu pre lyžovanie. V piatok to potvrdil na svojom webe s tým, že slovenskí lyžiari sa už môžu na súťaže FIS prihlasovať prostredníctvom SOŠV. "V súvislosti s aktuálnou situáciou v slovenskom lyžovaní, s ktorou súvisí spustenie procesu odoberania statusu národného športového zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii, je Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) po konzultácii s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR na základe rozhodnutia Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) dočasne poverený niektorými právomocami národného športového zväzu pre lyžovanie. V prvom rade sa to týka právomoci prihlasovať slovenských lyžiarov na podujatia FIS vo všetkých lyžiarskych disciplínach a riešiť aj administratívne záležitosti okolo akreditácie sprievodu pretekárov tak, aby súčasnou situáciou neboli postihnutí pretekári a aby mohli súťažiť," uviedol oficiálny portál SOŠV olympic.sk. Podľa neho FIS v piatok ráno poslala na SOŠV prístupové kódy do prihlasovacieho systému FIS: "To umožňuje SOŠV realizovať prihlasovanie slovenských pretekárov na súťaže FIS. SOŠV v priebehu dnešného dňa zriadil osobitné mailové adresy, na ktoré treba nahlasovať prihlášky na súťaže FIS. Tieto adresy zahŕňajú prihlasovanie športovcov na súťaže FIS v šiestich lyžiarskych odvetviach, v ktorých prebieha súťažná sezóna (zjazdové lyžovanie, beh na lyžiach, skoky na lyžiach, severská kombinácia, akrobatické lyžovanie a snoubording)."

 

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa začiatkom tohto týždňa rozhodlo kontroverzie v slovenskom lyžovaní riešiť podporou novovznikajúceho Združenia slovenských lyžiarov. Ministerstvo avizuje odobratie štatútu národného športového zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii. Podľa štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport Ivana Husára bolo treba zasiahnuť pre neutíchajúce konflikty v hnutí.

Podľa štvrtkového vyjadrenia SLA tým však ohrozili účasť slovenských reprezentantov na podujatiach pod hlavičkou FIS: "Slovenská lyžiarska asociácia dnes upozornila listom štátneho tajomníka MŠVVaŠ, ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR, prezidenta FIS, Slovenský olympijský výbor, premiéra a prezidentku SR na skutočnosť, že štátny tajomník MŠVVaŠ Ivan Husár, listom zaslaným 1. 12. 2020 na FIS spôsobil, že Slovenskej lyžiarskej asociácii bol pozastavený prístup na prihlasovanie všetkých slovenských reprezentantov na medzinárodné podujatia pod hlavičkou FIS a neexistuje žiadna alternatívna možnosť prihlásenia. Touto aktivitou sú už reálne poškodení juniorskí pretekári v zjazdovom lyžovaní, ktorí mali štartovať v Taliansku a už sa nachádzali v dejisku pretekov, a na štart nemohli nastúpiť. Vážne je ohrozený aj štart najlepších slovenských snoubordistov Klaudie Medlovej a Samuela Jaroša na pretekoch Svetového pohára."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?