Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 10:55 | Správy | Domáce správy

Zsuzsová je vinná! Koľko jej súd naparil v kauze úkladnej vraždy exprimátora?

Špecializovaný trestný súd uznal Alenu Zsuzsovú za vinnú v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Odsúdil ju na 21-ročný trest odňatia slobody. Rovnaký trest súd vymeral aj Romanovi O. a Vladimírovi M. Vyhlásenie rozsudku na krátko prerušili po tom, ako odpadla súdna zapisovateľka. Rozsudok nie je právoplatný, odvolali sa voči nemu všetci obhajcovia aj prokurátor.

Romana O. a Alenu Zsuzsovú odsúdili za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva a Vladimíra M. za spolupáchateľstvo. Trest si majú odpykať v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhoval všetkým 25-ročné tresty odňatia slobody.

Voči rozsudku sa odvolal. "Nestotožnili sme sa s právnou kvalifikáciou daného konania. Tvrdíme, že u všetkých obžalovaných išlo o trestný čin úkladnej vraždy v druhom odseku. U dvoch obžalovaných ide o objednávku a chránenú osobu, u jedného obžalovaného o osobitný motív pomsty a chránenú osobu," uviedol prokurátor ÚŠP.

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 mal byť Roman O., objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd novozvoleného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Alenu Zsuzsovú už oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Za vinného súd uznal aj Vladimíra M., ktorý je už právoplatne odsúdený za inú násilnú činnosť. Štefan Kaluz, ktorý mal vraždu vykonať, si za tento skutok odpykáva 25-ročný trest.

Podľa zdôvodnenia súdu bola reťaz priamych aj nepriamych dôkazov súvislá a ničím neprerušovaná. Najjednoznačnejšie dôkazy boli predložené proti Vladimírovi M., medzi nimi najmä podrobná a priama výpoveď Štefana Kaluza, ale aj prevod finančnej odmeny z účtu Aleny Zs. na účet partnerky Vladimíra M. Proti Alene Zsuzsovej svedčili podľa súdu napríklad výrazné rozpory v jej výpovediach, ale aj výpovede svedkov. Jej vysvetlenie finančných pôžičiek a transakcií označil súd za nedôveryhodné.

Proti objednávateľovi vraždy Romanovi O. má taktiež svedčiť výpoveď Kaluza i svedka Zoltána Andruskóa. Predseda senátu ŠTS počas vyhlasovania zdôvodnenia opakovane prízvukoval, že Andruskó v kauze vraždy Basternáka nie je kajúcnikom, ako je to v prípade kauzy Kuciakovej vraždy. Kajúcnikom nemá byť ani Kaluz, ktorý svoju vinu neodmieta. Vražda Basternáka mala podľa súdu súvisieť s politickým bojom.

 

Všetci traja vo svojich záverečných rečiach v utorok (1. 12.) vinu odmietli. Alena Zsuzsová spochybnila výpovede takmer všetkých svedkov a tvrdí, že vypovedali klamlivo s cieľom poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní nimi želané výpovede v snahe zabezpečiť si vlastnú beztrestnosť. Obžalovaní Roman O. a Vladimír M. vo svojich rečiach uviedli, že sú nevinní a súd požiadali o oslobodenie. Alena Zsuzsová a Vladimír M. požiadali o vynesenie rozsudku v ich neprítomnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?