Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2020 14:00 | Šport | Futbal
Foto

Únia ligových klubov prišla s novým návrhom: Ako dostať fanúšikov na tribúny?

Bol by to unikát! Futbalové kluby sú v súčasnej pandemickej situácii povinné testovať svojich hráčov a realizačné tímy. Rozšíri sa okruh aj na fanúšikov, ktorí by si chceli pozrieť konkrétny zápas?

Účastníci slovenskej najvyššej súťaže sústredení v Únii ligových klubov (ÚLK) s takýmto priekopníckym návrhom v závere roka prichádzajú. V samostatnom projekte ponúkajú niekoľko riešení, ako vrátiť divákov na tribúny.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Od jari sa vyskúšalo zopár variantov s fanúšikmi na štadiónoch. Nateraz platí, že majú zakázané sledovať futbal naživo. Kluby ponúkajú novinku, ako ich opäť dostať do areálov.

„Pred zápasmi by sa fanúšikovia otestovali na odberných miestach v okolí štadiónov, prípadne v rámci dobrovoľného antigénového testovania organizovaného štátom. Takýmto spôsobom by sme vedeli pomôcť aj štátu. Radi mu posunieme pozbierané dáta, čím by získal obraz o situácii v danom regióne,“ prezradil šéf ÚLK Ivan Kozák pre Nový Čas.

 

S podobným nápadom prišla nedávno Dunajská Streda pred duelom so Slovanom. Za 50 000 eur nakúpila antigénové testy a chcela ľudí otestovať. Snahu DAC zmietol zo stola regionálny úrad verejného zdravotníctva. „Kluby sú pripravené ísť do toho aj na vlastné náklady. Nehovorím, že všetky. Ak by návrh schválil hlavný hygienik, záležalo by na nich, či ho využijú alebo nie.“

Kluby stále finančne krvácajú. Aj z príjmov zo vstupného. Najviac práve v Dunajskej Strede, ktorá mala najvyššiu priemernú návštevnosť na zápas. „Klubom by pomohlo aj schválenie percentuálnej obsadenosti štadiónov. Už sme zažili, že na tribúny mohlo prísť 50 percent ľudí z celkovej kapacity. Keby nám povolili čo len 25 percent, brali by sme to. Nech nám dajú aspoň šancu,“ apeluje Kozák.

Jednou z foriem návratu fanúšikov je možnosť posadiť ich do sektorov podľa vopred dohodnutých počtov. V nich potom existuje už vyskúšaná prax takzvaného šachovnicového sedenia či vynechania radov. Prezident ÚLK tvrdí, že kluby vedia regulovať príchod a odchod fanúšikov, aby neprichádzalo k ich grupovaniu sa.

„Vieme vpustiť do sektorov dohodnutý počet ľudí a minimalizovať tak riziko kontaktov. Potrebujeme vedieť, či je to možné. Vieme s každým fanúšikom komunikovať pred i po zápase, keďže lístky sa predávajú online. Každý hovorí o návrate žiakov do škôl. Je tu však aj šport, ktorý má riešenia. Vo futbale na nich stále pracujeme,“ uzavrel Kozák.

AKO DOSTAŤ ĽUDÍ NA TRIBÚNY?

Sektorizácia štadiónov

- rozdeliť divákov v areáloch v závislosti od celkovej kapacity. Pri väčších štadiónoch pustiť do viacerých sektorov vyšší počet ľudí s možnosťou napríklad šachovnicového sedenia alebo vynechania radov.

Percentuálna obsadenosť

- povoliť účasť na zápasoch podľa percentuálneho kľúča z kapacity štadióna. Kluby s veľkými stánkami by mohli ponúknuť vstupenky pre viac záujemcov ako tie menšie, kde ich chodí na futbal zákonite menej.

Testovanie fanúšikov

- prelomový návrh klubov, ako pri splnení podmienky absolvovania antigénového testu umožniť fanúšikom bezproblémový vstup na štadión. Ekonomicky silnejšie kluby by to uvítali a podľa všetkého aj zafinancovali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mb, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte