Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.12.2020 10:21 | Správy | Peniaze

Schodok štátneho rozpočtu Slovenska ku koncu novembra presiahol 5 miliárd eur

Deficit štátneho rozpočtu ku koncu novembra tohto roka bol na úrovni približne 5,24 miliardy eur. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR na svojej webovej stránke.

Príjmy štátneho rozpočtu boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka nižšie o 183 miliónov eur. Výdavky sa medziročne zvýšili o 3,24 miliardy eur.

Ako vyčíslil rezort financií, medziročný výpadok daňových príjmov predstavoval takmer 347 milióna eur (- 3,1 %). "Negatívny vývoj bol zaznamenaný pri dani z príjmov právnických osôb vo výške 312,4 milióna eur, pri spotrebných daniach vo výške 88,6 milióna eur, pri dani vyberanej zrážkou vo výške 16,7 milióna eur a pri daniach z používania tovarov a z povolenia na výkon činnosti vo výške 16,4 milióna eur," vymenoval rezort. Pri daniach z medzinárodného obchodu a transakcií vrátane sankcií došlo k medziročnému poklesu o 2,1 milióna eur. Naopak, pozitívny vývoj rezort evidoval pri dani z pridanej hodnoty vo výške 66,4 milióna eur, pri iných daniach na tovary a služby vo výške 21,7 milióna eur a pri dani z príjmov fyzických osôb vo výške 1,1 milióna eur.

Pozitívny vývoj bol zaznamenaný aj v rámci príjmov z rozpočtu EÚ, kde podľa vyčíslení rezortu došlo k medziročnému nárastu o 393,1 milióna eur (+ 30,8 %).

 

Ako ďalej spresnil rezort, medziročný pokles príjmov štátneho rozpočtu z dividend predstavoval 207,4 milióna eur (- 54,2 %).

"V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k medziročnému poklesu o 21,7 milióna eur (- 2,9 %)," pokračoval rezort s tým, že ide najmä o medziročný pokles administratívnych poplatkov o 52,9 milióna eur a príjmov z prenájmu o 6,2 milióna eur. "Tieto výpadky sú čiastočne kompenzované nárastom iných nedaňových príjmov o 35,5 milióna eur, kapitálových príjmov o jeden milión eur a úrokových príjmov o 0,9 milióna eur," komentoval rezort.

Klesli aj výdavky na obsluhu štátneho dlhu, a to medziročne o 238,5 milióna eur (- 24,8 %). V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 274 miliónov eur (+ 18,3 %), s čím podľa rezortu súvisí aj nárast zdrojov spolufinancovania o 88,4 milióna eur (+ 35,7 %). "Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný nárast o 71,1 milióna eur (+ 9,9 %). Transfer Sociálnej poisťovni zaznamenal medziročný nárast o 969,9 milióna eur (+ 100 %)," vymenoval rezort. Aj čerpanie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu medziročne vzrástlo o viac ako dve miliardy eur (+ 17,5 %). "Uvedené zvýšenie je zaznamenané najmä v kapitole Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde došlo k medziročnému zvýšeniu čerpania výdavkov o 1,06 miliardy eur, a to najmä v súvislosti so zmiernením negatívnych dosahov pandémie ochorenia COVID-19," uzavrel rezort.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!