Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Bývalá profi volejbalistka Alexandra udivuje: Zistíte, kde už 5 rokov robí, zostanete bez slov

Svoje poslanie našla v starostlivosti o núdz­nych. Alexandra Hovancová (33) už skoro päť rokov vedie charitné domy pre týrané matky a nevyliečiteľne choré detičky, ktoré zostávajú na okraji záujmu štátu i spoločnosti. Majú totiž mentálne či fyzické postihnutia a každý deň pre nich môže byť posledný.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Bývalá extraligová volejbalistka im však vytvára prostredie rodiny, ktorú nemajú, respektívne vlastní rodičia sa o nich nedokážu postarať práve pre ich ťažké postihnutia.

Hoci Alexandra má Kristove roky, je cieľavedomou riaditeľkou Domu Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi. Ide o Centrum pre deti a rodiny, Centrum pre deti s ošetrovateľskou starostlivosťou a Zariadenie núdzového bývania pre týrané matky s deťmi. V tejto nesmierne náročnej práci sa však úplne našla.

„Odmalička som sa venovala volejbalu, hrala som ho aj vrcholovo. Práve šport ma mnohému naučil. Upevnil moju sebadisciplínu a aj presné načasovanie na minúty, čomu som veľmi vďačná. Samozrejme, prispelo to aj zdravšiemu životnému štýlu a k určeniu životných priorít,“ otvorene priznáva Alexandra, ktorá 14 rokov hrala volejbal, z toho 2 roky profesionálne.

 

Po skončení štúdia sociálnej práce na vysokej škole v Nitre jej život nabral iný smer. Najprv bola zástupkyňou, no už šesť rokov vedie chod celého domu charity. Spolu so svojimi zhruba 25 spolupracovníkmi rozdáva okolo seba aj v tej krajnej situácii len dobrú náladu a optimizmus.

„Máme tu detičky od 2 do 17 rokov s ťažkým zdravotným a mentálnym postihnutím, o ktoré sa ich rodičia nechceli alebo nevedeli postarať. Zároveň poskytujeme núdzové bývanie pre týrané matky s deťmi. Bez otvoreného srdca a bez empatie by to nešlo, no každopádne sa to oplatí. Nie finančne, to radšej nespomínajme, ale po tej ľudskej stránke,“ vraví šéfka charity s tým, že v ich zariadení prežívajú každý deň, akoby bol posledný. Zároveň dodáva, že si splnila pracovný sen.

Našla zmysel života

Ešte za detských čias si totiž jej rodičia len tak zobrali z ulice chlapca, ktorého vychovávali ako vlastného, a Alexandra ho aj považuje za svojho brata. „A mala som aj kamaráta, ktorý zomrel na rakovinu. Už vtedy som vyslovila túžbu nájsť zmysel života v tom, že pomôžem iným,“ vysvetlila krásna riaditeľka. Vlastné deti zatiaľ nemá, no druhým sa oddáva naplno.

Otvoriť galériu

„Pocit šťastia z toho okolo mňa je nezaplatiteľný! Bez zdravia je to zložité, naše detičky to dopriate nemajú, ale sú svetielkom do nášho žitia. A to aj napriek tomu, že mnohé z nich sa veľmi pravdepodobne ani nedožijú dospelosti. Hráme teda aj o čas,“ vraví Alexandra, ktorá práve vôkol seba naberá energiu.

„Jediné, čo ma trápi, je byrokracia, často až nekonečné papierovačky, študovanie zákonov a získavanie financií. Toto ma veľmi vyčerpáva. Mnohí sa mi čudujú, ale ja nebanujem. Za vlastné obetovanie som získala úžasné a výnimočné deti!“ uzavrela Hovancová s tým, že zmeniť diagnózy detičiek síce nevedia, ale naplniť im dni láskou dokážu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let