Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.11.2020 14:47 | Správy | Domáce správy

Odborári len krútia hlavami, za akých podmienok chcú otvárať školy: Nepredstaviteľné!

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku si nevie predstaviť, že by každý rodič súhlasil s testovaním dieťaťa tak, aby sa mohli otvoriť školy. Pre agentúru SITA to povedal predseda zväzu Pavel Ondek.

Zároveň dodal, že zväz je za otvorenie škôl pri dodržaní epidemiologických opatrení. Ako pripomenul, školy nie sú len vzdelávacie inštitúcie, ale majú aj nenahraditeľné postavenie pri odovzdávaní hodnôt a noriem. Ondek podotkol, že o podmienkach a opatreniach pri otvorení škôl by mali rokovať v piatok 27. novembra s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom (SaS).

Ten vo štvrtok vo svojom statuse na sociálnej sieti potvrdil, že v súvislosti so zadanou úlohou od Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) komunikoval už so Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska, Asociáciou základných škôl a aj so súkromnými a cirkevnými zriaďovateľmi. „Áno, vnímam všetky okolnosti. Škola nemôže zabezpečovať testovanie sama. Zriaďovateľ bude musieť zabezpečiť personál. Musíme na to tiež získať financie. Musíme hľadieť aj na možnosť dobrovoľnosti a na množstvo ďalších otázok, ktoré všetci máte,“ objasnil v statuse situáciu Gröhling. Podľa neho ministerstvo robí všetko pre to, aby našlo čo najlepšie riešenie, ako dostať žiakov do škôl a súčasne nastaviť aj pravidlá od januára.

Minister ÚKŠ navrhoval, aby sa pri otvorení škôl využíval semafor, teda individuálne zatváranie tried podľa pandemickej situácie. Medzi návrhmi bola aj dobrovoľnosť testovania zamestnancov, žiakov a rodičov. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní Ústredného krízového štábu v stredu 25. novembra oznámil, že ak sa škola chce otvoriť, musí zabezpečiť pravidelné pretestovanie žiakov, učiteľov aj rodičov. Pripraviť by to mal minister školstva spolu so zástupcami samospráv. V prípade, že sa ministrovi podarí vytvoriť plán, stredné školy a druhý stupeň základných škôl by sa mohli otvoriť 7. decembra. Priblížil, že miera testovania žiakov, rodičov a učiteľov na škole by sa odvíjala od epidemiologickej situácie a miery nebezpečia. Rozhodnutie o pretestovaní by mohlo byť podľa Matoviča na zriaďovateľovi školy, ktorý sa na tom zhodne s jej vedením či s radou rodičov.

 

Štát zaplatí náklady na testovanie, ale organizačne to bude mať na starosti zriaďovateľ v súčinnosti so školou. V čase druhej vlny pandémie je od 12. októbra prerušené školské vyučovanie na stredných školách a od 26. októbra na druhom stupni základných škôl. Pre vysoké školy platí, že od 26. októbra do konca zimného semestra je vyučovanie dištančné. Výnimku majú detské jasle, materské školy a prvý stupeň základných škôl. Od 16. novembra sa v malých skupinkách do škôl mohli vrátiť žiaci základných a stredných škôl zo sociálne znevýhodneného prostredia. Rezort tiež obnovil školské vyučovanie aj na stredných špeciálnych školách, odborných učilištiach a praktických školách.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv