Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2020 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Slovenským archeológom sa podaril unikátny nález: V Gombaseku odhalili 600-ročné vzácne fresky

Veľké prekvapenie! Archeológom sa v Gombaseku pri Rožňave neďaleko rovnomennej jaskyne podarilo odhaliť vzácne fresky zo 14. storočia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Stalo sa tak pri výkopových prácach okolo čiastočne zachovanej veže bývalého kláštora paulínov. Unikátny objav nasvedčuje, že by tu mohol byť pochovaný niekdajší panovník Juraj Bebek, ktorý vlastnil aj hrad Krásna Hôrka. Nesmierne cenná pamiatka spred 600 rokov sa nachádza pri obci Slavec v ruinách kláštora paulínov, ktorý stále skúmajú archeológovia. Najprv tu našli vzácny svorník uzatvárajúci klenbu a potom aj bývalú kaplnku niek­dajšieho gotického kláštora.

„Tieto fresky boli súčasťou komplexu kláštora a ide o unikátny nález. Je vzácne, že sa totiž zachovali maľované omietky. Možno rozoznať štýlové znaky, ktoré sú blízke neďalekému plešiveckému kostolu z konca 14. storočia. Samotný Juraj Bebek ako zakladateľ kláštora mal kontakty na Taliansko a tamojší majstri to potom vymaľovali,“ potvrdil vedúci archeologického výskumu Peter Tajkov z Fakulty umení Technickej univerzity Košice. Hodnota týchto fresiek je preto vysoká a podľa odborníkov v podstate nevyčísliteľná.

Tajkov pre Nový Čas potvrdil, že takmer s istotou možno predpokladať, že Bebek je v tomto areáli aj pochovaný. Niektoré historické zdroje uvádzajú, že posledný z rodu Bebekovcov zomrel v Sedmohradsku. Kde ho pochovali, sa však už neuvádza. Farebné fresky sú teda ďalším pokladom, ktorý vydali ruiny kláštora. Predseda občianskeho združenia Sine Metu Őrs Orosz, ktoré celý areál otvára verejnosti, pripomenul, že ide v poradí už o tretiu sezónu historických objavov.

Otvoriť galériu

 

„Z tejto výzdoby máme všetci radosť. Spolu s vedľa stojacou Andrássyovskou kúriou bude čo obdivovať. Chceme tu zriadiť vlastivedné múzeum a postupne odkryť aj viac ako len súčasných 20 percent tejto vzácnej lokality,“ dodal. Okrem najväčšej turistickej atrakcie, teda Gombaseckej jaskyne tu už stojí vyhliadková veža. V pláne je aj vybudovanie zipline, ktorá popri už vybudovanom náučnom chodníku bude ešte väčším lákadlom pre turistov.

Majitelia Krásnej Hôrky

Juraj Bebek pochádzal z rodu lúpežných rytierov a bol verným vazalom Habsburgovcov. Hrad Krásna Hôrka, ktorý jeho predkovia začali stavať v 13. storočí, zdedil po svojom otcovi Františkovi. V roku 1560 ho na love uväznili Turci a v zajatí strávil 5 rokov. Oslobodil ho až sedmohradský knieža Ján Žigmund, preto Juraj prešiel z vďaky do sedmohradských vojsk. Stratil však dôveru Habsburgovcov a spolu s ňou aj opevnený hrad, ktorý následne pridelili rodu Andrássyovcov. Juraj Bebek zomrel v roku 1567 v Sedmohradsku bez potomka a tým vymrel rod Bebekovcov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP prezradí, čo vás čaká: Problémy vo vzťahu i práci, veľké ZMENY, či lepší život? Na toto sa pripravte
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Program Zručnosti pre trh práce sa už začal
Počuli ste o programe Zručnosti pre trh práce? Takto podáte žiadosť: Pozor, na čo úrady prihliadajú
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní