Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Bezpečnostný systém Milana Pašeka má svetové parametre: Ako Košičan dobehol izraelský Mosad

Pôvodne študentský startup Košičana Milana Pašeka (37) má porovnateľné bezpečnostné a vyhodnocovacie výsledky s izraelským Mosadom!

Milan vyvíja a testuje nový systém založený na unikátnom spôsobe živého vyhodno­covania rizika z bezpečnostných kamier pomocou umelej inteligencie. Jeho systém vie rozpoznať hľadaných ľudí či teroristov podľa ich správania a rozpozná aj nože a zbrane. Košičan prezradil, že v porovnaní s medzinárodnou profesionálnou konkurenciou dokonca dosiahol lepšie výsledky.  Milan Pašek (37) je absolventom košického gymnázia. Počas vysokoškolského štúdia v Prahe v roku 2006 založil študentský startup.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Pred 5 rokmi sa však začali naplno venovať využívaniu umelej inteligencie a ich najnovší systém má potenciál zvýšiť bezpečnosť na letiskách, nemocniciach či školách. „Ide o platformu na inteligentnú analýzu videa. Čokoľvek chcete vyhodnotiť, či už objekty, ľudí alebo ich správanie, dokáže na to reagovať. Môže to počítať zákazníkov v obchode, merať teplotu, rozpoznávať ľudí na letisku alebo zistiť, že došlo k bitke, alebo že človek odpadol a leží na zemi,“ predstavil vlastnosti nového autonómneho systému, ktorý dokáže rozpoznať tvár aj cez rúško.

„Systém sa naučil tváre od seba rozpoznávať. Ak vidieť polovicu tváre a oči, vieme osobu rozoznať,“ odhalil Pašek. V praxi novinku môžu využiť aj pri forenznej analýze existujúcich záznamov, keď potrebujú identifikovať osoby z bezpečnostných kamier. „Dokážeme s pomocou systému aktívne sledovať, čo sa deje. Ak kamera zaznamená podozrivú udalosť, okamžite na to upozorní bezpečnostného pracovníka. V prípade, ak niekto vytiahne zbraň alebo nôž, ochrankári by o tom vedeli takmer v okamihu a môžu hneď zareagovať,“ vysvetlil Pašek s tým, že porazili aj zahraničnú konkurenciu, medzi inými aj izraelskú tajnú službu Mosad.

 

„Boli sme najlepší v biometrickom rozpoznávaní. Dokázali sme nájsť konkrétne osoby z veľmi nekvalitných fotografií, ľudí, ktorí boli už starí čí mŕtvi,“ dodal. Ich vynález už testujú v Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe.

 

Ako to funguje

1. Detekcia tvárí v dave

2. Algoritmus rozpozná črty podozrivého

3. Upozornenie bezpečnostných zložiek

4. Zásah

 

Otvoriť galériu

Systém dokáže detekovať základné črty tváre a neobalamutia ho ani nespočetné plastické operácie či zmena farby pokožky. Vyskúšali to aj na príklade slávneho speváka Michaela Jacksona, ktorý podstúpil niekoľko estetických zákrokov.

 

Izraelská spravodajská služba Mosad

Mosad založili 1. apríla 1951. Do pôsobnosti patrí zber spravodajských informácií, tajné operácie a protiteroristická činnosť. Centrála sídli v Tel Avive. Na čele stojí riaditeľ, ktorý je priamo zodpovedný premiérovi, pretože Mosad nepodlieha kontrole izraelského parlamentu (Kneset). Ide o civilnú službu a nepoužíva vojenské hodnosti. Najznámejšími akciami sú nájdenie a zajatie nacistického vojnového zločinca Adolfa Eichmanna tímom agentov Mosadu 11. mája 1960 v Argentíne či zabitie Fathi Shqaqi, vodcu palestínskeho Jihadu v roku 1995.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
(ilustračné foto).
Požiar na Kysuciach: Horieť má známy HOTEL! Na mieste zasahuje niekoľko hasičov
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Polícia vyšetruje krádež na výstave v bratislavskom Ružinove. Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Muž na FOTO si mal zarobiť na poriadny problém: Pátra po ňom bratislavská polícia!
Na snímke poslanec Národnej rady SR Jaroslav Spišiak.
Poslanec PS Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu: Nabúral do plota! Čo sa stalo?
Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?