Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2020 13:48 | Správy | Domáce správy

Tvrdá reakcia Remišovej na protipandemický plán SaS: Výzva koaličným partnerom

Politici by sa mali sústrediť na to, aby stanovili princípy, podľa ktorých sa bude krajina riadiť a nie pretekať sa, kto vymyslí krajší plán s krajšími farbičkami.

Takéto návrhy sa majú preberať na odbornej úrovni v rámci koalície a verejnosti sa má predstaviť výsledok, plán, podľa ktorého štát postupuje. Myslí si to predsedníčka strany Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Keď každá koaličná strana začne zverejňovať svoje plány na riešenie krízy s množstvom rozdielnych kritérií, semaforov a farieb, navyše so zjavnými vážnymi nepresnosťami, ľudia v tom budú mať podľa nej úplný zmätok. Je to presný opak toho, čo treba robiť.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes predstavila svoj protipandemický plán Semafor zdravia. Základnou myšlienkou plánu liberálov je rozlišovať medzi málo a veľmi nakazenými regiónmi. Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy. Súčasťou semaforu sú zároveň špecifické opatrenia. Tie budú jednotlivým regiónom prideľované podľa toho, v akom stave sa nachádzajú. Celé Slovensko je v pláne SaS rozdelené na 36 častí podľa jednotlivých obvodov regionálnych úradov verejného zdravia. Každá takáto časť Slovenska by mala pridelené skóre. To by určovali štyri veličiny, a to počet nakazených na 100-tisíc obyvateľov, počet nakazených ľudí nad 65 rokov na 100-tisíc obyvateľov z tejto vekovej skupiny, rýchlosť ako sa vírus šíri a pozitivita, teda koľko percent z urobených testov bolo pozitívnych.

Celkové nastavenie parametrov v predstavenom pláne SaS je podľa Remišovej veľmi pomaly reagujúce. Až tri parametre zo štyroch (14-denný priemer pre celú populáciu a nad 65 rokov, ako aj hospitalizácie) sa prejavujú s veľkým oneskorením, čiže ak v nejakom regióne vznikne lokálne epicentrum, semafor zareaguje až za týždeň. „Aby sme mali čo najmenšie a najkratšie obmedzenia, potrebujeme reagovať rýchlo, nie na základe 14 denného priemeru. Po rozvoji ohniska nákazy v regióne trvá jeho utlmenie oveľa dlhšie,” doplnila predsedníčka Za ľudí. Vyzvala koaličných partnerov, „aby sa prestali zbytočne predháňať, ale radšej počúvali odborníkov a expertné tímy a podľa toho jednotne a dôsledne postupovali. Len spoločnými silami a jednotnou komunikáciou pandémiu dokážeme zvládnuť.” Strana Za ľudí navrhuje, aby sa manažment pandémie riadil predovšetkým štyrmi princípmi - predvídateľnosťou, primeranosťou, prioritizáciou a prípravou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?