Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2020 09:20 | Správy | Domáce správy

Obetavá lekárka Hana pomáha z materskej kolegom bojujúcim s COVID-om: Opísala to najhoršie, čo videla v nemocnici

Bez váhania prišla na pomoc! Lekárka Hana Houbová (31) prežíva najšťastnejšie obdobie života, odkedy je na materskej dovolenke so svojím malým pokladom dcérkou Juliankou (1).

Na interné oddelenie v Kysuckej nemocnici v Čadci nastúpila ako lekárka hneď po ukončení vysokej školy. Po roku strávenom najmilšími povinnosťami sa teraz rozhodla zareagovať na naliehavú výzvu vedenia nemocnice. Napriek tomu, že je na materskej dovolenke, dvakrát do týždňa pomáha kolegom, ktorí už padajú od únavy. Situácia v Kysuckej nemocnici v Čadci je napätá a pochmúrna.

Pre nárast pacientov s COVID-om zdravotnícke zariadenie zápasí s akútnym nedostatkom personálu. Riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld zverejnil naliehavú výzvu, ktorá nezostala bez odozvy. Do nemocnice prichádzajú pomáhať rôzni dobrovoľníci - kňaz, zástupkyňa riaditeľky zdravotníckej školy a  najnovšie aj Slovák, ktorý pracuje ako lekár v Rakúsku. Z materskej tam chodí vypomáhať aj lekárka Hana Houbová.

Otvoriť galériu

„V nemocnici v Čadci je veľmi dobrý kolektív, ale nenastúpila som len kvôli nemu. Keď treba pomôcť, každý, kto ma pozná, vie, že idem. Našťastie, mám v tom veľkú oporu v manželovi a aj vďaka tomu, že naša malá dcérka je úžasná a prispôsobivá,“ hovorí Hana (31), ktorá pochádza zo Šurian (okres Nové Zámky).

 

Náročné služby

Medicínu išla Hana študovať preto, lebo chcela pomáhať ľuďom, a do nemocnice v Čadci nastúpila ako čerstvá absolventka. Najkrajší pocit je pre ňu, keď vidí pacienta, ktorý sa vyliečil. Dvakrát do týždňa pomáha na internom oddelení, kde počas núdzového stavu odslúžila už päť služieb.

„Na čistom oddelení, kam som nastúpila, to bolo napäté hneď počas prvej služby. Jeden starší pán si strhol nefrostomiu a mladý, len 36-ročný pacient mal akútny infarkt. Začalo sa aj s testovaním antigénovými testami a hneď v prvý deň som spolu s kolegyňou diagnostikovala dvoch pozitívnych pacientov,“ opisuje chvíle v nemocnici mladá lekárka. Kolegov, ktorí slúžia na COVID-ovom oddelení, obdivuje. Utekať z čistého oddelenia na COVID-ové dá lekárom poriadne zabrať.

Otvoriť galériu

„Najhoršie, čo som videla, boli služby lekárov, keď mal jeden na starosti sedem oddelení, z toho tri COVID-ové. Kolegovia pracovali úmorne od 15-tej hodiny popoludní až do siedmej hodiny ráno nasledujúceho dňa,“ konštatuje Hana, ktorá sa s koronavírusom stretla už aj vo svojej rodine, kde sa nakazili obaja jej rodičia a dvaja súrodenci. Nevideli sa mesiac. Najťažšie na rozhodnutí ísť pomáhať bol strach z nákazy, ktorý sa jej podaril prekonať.

S pacientami, ktorí sú pozitívne testovaní, do kontaktu neprichádza a sama sa necháva, rovnako ako ostatní zamestnanci, testovať dvakrát týždenne. Ak to však bude potrebné, chystá sa pomáhať aj na COVID-ovom oddelení. Do práce sa postupne začínajú vracať zdravotníci z karantény a Hana dúfa, že postupne sa situácia v nemocnici stabilizuje a časom bude už len lepšie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?
Agáta nemá na chlapov šťastie.
Foto
Hanychová pod paľbou kritiky: V TAKOMTO stave berie dcérku von? Agáta posiela odkaz a zatiahla do toho aj MAMU
Zomrela bývalá najvyššia žena sveta Maria († 77).
Foto
Niekdajšia rekordérka († 77) zomrela: Bola považovaná za najvyššiu ženu! Čo sa jej stalo osudným?
Ilustračné foto.
Katastrofálne správy: Ďalšia strata pre Ukrajinu? Rusko malo prevziať kontrolu nad týmto územím
Ilustračné foto
V Bangladéži trhajú rekordy: Toto tu už nemali desiatky rokov
Spice Girls
Foto
Spajsky opäť spolu? Spev, tanec a dobrá nálada: VIDEO od prominentného manžela hovorí za všetko
Ilustračné foto
V spojitosti s Navaľného nadáciou zadržali dvoch novinárov: Neuveríte, z čoho sú obvinení!
(ilustračné foto)
Rodinná dráma v Rohožníku: Milan († 47) mal mať viaceré bodné rany! Z bytu sa mal ozývať krik
(ilustračná foto)
Kamión pri Trebišove skončil v priekope: Vodiči, TENTO úsek bude úplne uzavretý!
Protipovodňové práce pokračujú po celom Maďarsku (ilustračná fotografia).
Pátracia akcia v Plzni: V rieke polícia niekoľko hodín hľadala človeka
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k zabitiu dvoch Ukrajincov: Polícia podozrieva ruského občana
Hrad v Starej Ľubovni
je pýchou východného
Slovenska.
Váš Tip
Na hrade Ľubovňa otvárajú letnú turistickú sezónu: Návštevníkov čaká takýto sprievodný program!