Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2020 20:00 | Správy | Zahraničné správy
Video

Babička s demenciou nemôže objať dcéru dlhé mesiace: Stretnutie, z ktorého puká srdce

Pohľad, pri ktorom sa vám vtisnú slzy do očí. 85-ročná babička Doreen žiarila šťastím, keď pred liečebným zariadením uvidela svoju milovanú dcéru Tracy a tešila sa, že si ju privinie k hrudi. Dcéra nemala na výber, musela ju sklamať.

Ako uvádza portál Daily Mail, pra-prababička Doreen Morris trpí demenciou a je umiestnená v liečebnom zariadení v anglickom meste Bradford. Keď jej dcéra Tracy Gothard vstúpila do budovy, Doreen k nej okamžite už z diaľky natiahla ruky a chcela ju objať. „Nemôžem vstúpiť. Zatiaľ to nemáme dovolené kvôli tej hnusobe,“ zastavila ju Tracy a myslela tým koronavírus, ktorý zmenil naše životy od základov.

Tracy poprosila svoju mamu, aby jej poslala aspoň vzduchom bozk, avšak babička to už nevydržala a rozplakala sa. Doreen videla svoju dcéru kvôli opatreniam prvýkrát od augusta, avšak vidieť sa mohli len cez sklo, ktoré ich oddeľovalo.

Tracy z ich dojímavého stretnutia nakrútila video, ktoré zverejnila na internete s cieľom poukázať na „nezdravé“ pravidlá týkajúce sa návštev v liečebných ústavoch a domovoch pre seniorov. „Keď moja mama vyjde von, chce ma len objať a ovinúť jej ruky okolo mňa. A ja chcem urobiť presne to isté. Kvôli demencii nechápe, prečo sa nemôžeme stretnúť, a to je vidieť aj na videu. Chce, aby som vošla dovnútra. Je srdcervúce vidieť ju takto reagovať a ja sa cítim úplne rovnako ako ona. Chcem ísť za ňou a pritúliť si ju,“ priznáva Tracy, ktorú zložitá situácia nesmierne trápi.

 

Staršia žena pred pandémiou koronavírusu žila plnohodnotný život. Jej dcéra prezradila, že rada chodievala von, tancovala a stretávala sa s rodinou. „Teraz je všetko preč. Je ako väzeň vo svojom vlastnom dome. Chcem mať možnosť ísť za ňou a ukázať jej, že som na ňu nezabudla a že ju stále ľúbim,“ priznáva Tracy a jedným dychom dodáva, že stav 85-ročnej Doreen sa výrazne zhoršuje. Trpí depresiou a má úzkosť z toho, čo sa deje, aj keď nie úplne chápe, prečo je to tak.

„Obmedzenie kontaktu medzi klientmi a ich blízkymi si vyžiadalo obrovskú daň na ich fyzickom a duševnom zdraví,“ priznáva vedúca pracovnej skupiny COVID-19 Anna Shelby, ktorá pracuje v liečebnom ústave, v ktorom je klientkou aj Doreen. Žene diagnostikovali demenciu približne pred 12 rokmi. Má sedem vnúčat, 18 pravnúčat a 6 pravnukov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nat

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
Šofér ešte také niečo nevidel.
Váš Tip
Vodič v Bratislave okamžite šliapol na brzdu: Aha, kto sa mu vynoril z tmy pred autom!
Judge holding gavel in courtroom
Ukrajinského ministra zavreli za mreže: Nečakaný zvrat po pár hodinách!
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili
Obec Krivá
FotoVáš Tip
Mrazivý príbeh zázračnej dediny na Orave: Okolité obce cez vojnu vypálili, v Krivej nik nezomrel! Ako spomínajú preživší?