Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.10.2020 13:30 | Šport | Motorizmus
Foto

Pavel Turek o Lewisovi Hamiltonovi: Kto pripravil plán stvorenia superšampióna?

Prepisuje historické štatistiky! Britský pilot F1 Lewis Hamilton cez víkend získal svoje 92. víťazstvo a definitívne tak za sebou nechal zdanlivo neprekonateľného šampióna Michaela Schumachera (51).

Dlhoročný člen tímu McLaren a expert na formulu 1 Pavel Turek prezradil pre Nový Čas, ako Hamiltom zvládol plán na stvorenie dokonalého šampióna.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Od ktorého momentu kariéry ste tušil, že Hamilton prekoná Michaela Schumachera v počte víťazstiev v F1?

Už po prvých víťazstvách a premiérovom titule majstra sveta sa dalo vytušiť, že môže prekonať Laudu, Prosta, Schumachera a dalších. Podmienkou bolo, aby mal najlepšie auto. Z môjho pohľadu mal podobné predpoklady aj Alonso, ale najlepšie roky nesedel v tom správnom aute.

 

Sú si v niečom Lewis a Michael podobní?

Obaja sú výnimočné individuality a obaja patria k šampiónom, ktorí v rozhodujúcich chvíľach dokážu zajazdiť tú povestnú „extra míľu“. Pridať niečo naviac. Je tu množstvo super športovcov, ktorí dokážu vyhrať preteky. Ale šampiónov, ktorí idú ešte o kúsok ďalej nielen na trati, ale aj v príprave a iných činnostiach, je naozaj málo. Obaja si dokázali strhnúť na svoju stranu celý tím a motivovať ho. Dokázali poskytnúť spätnú väzbu a v prípade víťazstva aj pripísať iným zásluhy, čo vždy stmelí kolektív.

V čom je Lewis špeciálny v porovnaní s inými jazdcami zo štartového poľa?

Dnes je to už najmä v nadhľade. On už to, čo chcel, dosiahol. Preto môže byť uvoľnený a jazdí stopercentne, bez chyby, s brilanciou. Hoci má spôsoby, ako si užívať život - a tak ho vidíme trebárs na módnej prehliadke – tak v hlave je na preteky vždy pripravený dokonale. Vie o sebe, že je neporaziteľný, a ostatní mu môžu konkurovať len počas ich najlepších dní. No a pochopiteľne, má k dispozícii aj najlepšie náradie.

Vy ste s ním aj priamo spolupracoval. Aký je človek?

Áno, bolo to ešte počas jeho začiatkov v tíme McLaren a tiež v rámci paddocku, robili sme spolu aj televízne relácie. A ako ho opísať? Od malička mal obrovskú túžbu a sen, za ktorým si šiel veľmi pokorne a cieľavedome. Je dokonale svedomitý. Veľkú rolu tam podľa mňa zohralo aj duchovno, ku ktorému sa postupne upol. To je bežné u mnohých športovcov, ale v jeho prípade sa nebojím tvrdiť, že viera z neho urobila lepšieho človeka. Netreba zabudnúť ani na zložité zázemie v rodine. Je veľmi vďačný. Nezabúda na najbližších, ktorí mu pomohli na vrchol. Jeho otec mával niekoľko zamestnaní, aby dokázal synovi financovať pretekársku kariéru v motokárach.

Ako dokázali v McLarene už v takom mladom veku odhadnúť jeho potenciál?

Vtedajší šéf Ron Dennis mal víziu vytvoriť dokonalého športovca. Keď sa na scéne objavil Lewis, snažil sa na ňom túto filozofiu aplikovať. Pripravili mu plán rozvoja ako pretekára, športovca aj ako osobnosti. V životospráve, vystupovaní na verejnosti, marketingu. Uchopili to komplexne. Nazýva sa to teória súčtu čiastkových zlepšení. Ak sa človek v jednotlivých oblastiach posúva hoci len o kúsoček, v súčte to predstavuje veľký skok dopredu.

Je už v štartovom poli niekto, kto by mohol pre zmenu prekonať Hamiltona?

Pred pár rokmi, krátko po zisku titulov pre Renault, by som pokojne menoval Alonsa. Ale teraz už je neskoro. Z mladších má šanci Max Verstappen. Je to len môj pocit, šiesty zmysel. Keď ste s tými pilotmi v jednej miestnosti a máte možnosť ich vnímať, ako vystupujú, komunikujú, čo z nich vyžaruje, a potom vidieť aj ich výkony na trati, tak skrátka šampióna rozoznáte. Tí najlepší idú cez mŕtvoly. Sú ako buldozér, ktorý keď cez niečo prejde, tak tam už nič nerastie.

V minulosti ste u nás robili pravidelne veľké akcie súvisiace s F1. Zablúdite ešte na Slovensko pracovne či súkromne?

S rodinou bývam v Rakúsku, takže Slovensko mám za humnami. Nikdy nazanevriem na svoje obľúbené miesto, ktorým sú Vysoké Tatry. Trebárs minulý týždeň som sa bavil telefonicky s Davidom Coulthardom. Opisoval mi, ako v Portugalsku natáčal klip, v ktorom viedol električku. Hneď si spomenul aj na to, ako aj v Bratislave šoféroval historickú električku. Ale aj ako jazdil po meste v monoposte F1, keď sme museli dať uzavrieť polovicu mesta. Aj pre Kimiho Räikkinena bol veľký zážitok, keď si počas akcie Zlatý puk pre najlepších hokejistov Slovenska zahral v exhibičnom zápase so Zdenom Chárom. Ak by zasa bola príležitosť, radi sa na nejakej akcii, ktorú by organizoval trebárs Nový Čas, zúčastníme!

Ste s jazdcami stále v kontakte?

Mika Häkkinen má českou manželku a chodí sem dosť často. V tomto období koronavírusu sme v kontaktu najmä na diaľku. S niektorými ale naďalej spolupracujeme. Trebárs David Coulthard je ambasádorom stránky automobilist a dosť nám pomáha. S ostatnými sa stretávame na veľkých cenách – vlani sme mali prezentáciu a výstavu Automobilist pre všetkých aktuálnych pilotov F1 v rámci veľkej ceny na Hockenheimringu. Každý dostal aj jeden obraz z našej produkcie i s venovaním.

Od rýchlych áut neodišiel

Pavel Turek pracoval v minulosti ako členom tímov Mc-Laren-Mercedes a tiež Red Bull, spoluracoval s red Bull Air Race a neskôr bol spolukomentátorom televíznych prenosov. Ani dnes nie je mimo kolotoča F1 – pracuje pre portál Automobilist.com, ktorý je partnerom seriálu. Fanúšikom po celom svete ponúka kvalitné spomienkové plagáty s motoristickou tematikou.

„Máme s F1 partnerskú zmluvu. Od tohto roka, kedy oslavuje seriál 70. Výročie, sme aj oficiálnym dodávateľom. Máme vďaka tomu akreditáciu na všetky preteky, kde čerpáme inšpirácie pre naše produkty. Dlouhodobo spolupracujeme s tímami ako Ferrari, Mercedes, McLaren či Williams,“ prezradil nám Pavel.

 

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jc, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Samuel L. Jackson
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová