Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2020 15:24 | Správy | Domáce správy

Sacharovovu cenu získala bieloruská opozícia: Slovenskí europoslanci reagujú

Slovenskí europoslanci privítali správu, že tohtoročná Sacharovova cena za slobodu myslenia bola Európskym parlamentom (EP) udelená demokratickej opozícii v Bielorusku. Niektorí z nich sa o túto nomináciu osobne pričinili.

Ivan Štefanec (KDH) pre TASR uviedol, že Sacharovova cena je v dobrých rukách a pripomenul, že pôvodný návrh, ktorý predostrel s českou europoslankyňou Michaelou Šojdrovou, aby cenu získala Sviatlana Cichanovská, bol rozšírený na celú Koordinačnú radu a bieloruskú opozíciu.

"Táto cena je veľkým povzbudením pre občanov Bieloruska v ich spravodlivom boji za slobodu a demokraciu. Základné ľudské práva sú univerzálne a želám si, aby aj v Bielorusku sa ľudia mohli slobodne vyjadrovať a zvoliť si svojich zástupcov," odkázal Štefanec, ktorý je členom frakcie ľudovcov (EPP).

Poslanec Robert Hajšel (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) priznal, že udelenie tejto ceny bieloruskej opozícii pod vedením odvážnych žien z Bieloruska je preňho vyjadrením solidarity zo strany europarlamentu s bieloruským ľuďom, ktorý dal pokojnými protestmi najavo svoju túžbu po slobode a demokracii. "Bieloruský ľud si zaslúži náš obdiv a zároveň má privilégium rozhodnúť o svojom ďalšom osude slobodne," dodal.

 

Podľa slov Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) v Bielorusku pokračuje zápas o slobodu, keď desaťtisíce ľudí každú nedeľu pokojne a slušne žiadajú nové a férové voľby. A to aj napriek tomu, že ich týždeň čo týždeň poriadkové sily bijú a že poznajú príbehy o krutostiach, ktoré vo väzbe čakajú stovky zatknutých.

"Preto si myslím, že Sacharovovu cenu by sme tento rok mali udeliť líderkám bieloruskej opozície, ktoré stoja v čele celonárodného odporu, a tak ako ľudia na námestiach ukázali nevídanú odvahu a vytrvalosť v boji za naše spoločné hodnoty," zhodnotil situáciu.

Na úlohu žien upozornil aj jeho stranícky kolega v EP Martin Hojsík, keď priznal, že je obzvlášť rád, že ocenenie tento rok získali hlavne ženy. "Okrem iného je to dôkazom odvahy žien postaviť sa tyranii, a to by sme si mali pripomínať častejšie," uviedol. Podľa jeho slov práve odvážni ľudia slobodnej mysle, ktorí sú Európskym parlamentom oceňovaní, sú strážcami liberálnej demokracie.

Eugen Jurzyca spolu s Luciou Ďuriš Nicholsonovou (obaja SaS) sa netaja tým, že ako členovia frakcie európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) navrhovali na túto cenu zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka. Nezískali však dostatočnú podporu v EP a tiež sa priklonili k nominácii pre bieloruskú opozíciu.

"Tí slovenskí politici, ktorí tvrdia, že sa miešame do vnútorných záležitostí cudzieho štátu, nemajú pravdu. Morálna podpora slobody a demokracie ani náhodou nepripomína vojenskú inváziu. A aj preto, lebo nie demokrati, európski či bieloruskí, sa miešajú diktátorovi (Alexandrovi) Lukašenkovi do jeho vnútorných vecí, ale diktátor sa mieša do vecí ľuďom, ktorí chcú demokraciu. Či už žijú v Bielorusku alebo v EÚ," vysvetlil Jurzyca.

Vladimír Bilčík (Spolu-OD), ktorý je tiež členom frakcie EPP, uviedol, že má veľkú radosť z toho, že bieloruská demokratická opozícia získala Sacharovovu cenu.

"Túto cenu udeľujeme v europarlamente každý rok ľuďom, ktorí často napriek obrovským osobným obetiam vytrvalo bojujú za ľudské práva a slobodu myslenia. Verím, že aj toto ocenenie prispeje k úspešnému naplneniu cieľa, ktorí spája demokratickú opozíciu v Bielorusku, teda k odchodu Alexandra Lukašenka a k slobodným a férovým voľbám, v ktorých sami Bielorusi rozhodnú o svojej budúcnosti," spresnil europoslanec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!