Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2020 10:44 | Správy | Zahraničné správy

Brutálna vražda učiteľa otriasla verejnosťou: Macron vyzval Putina na posilnenie spolupráce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po vražde učiteľa vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na posilnenie spolupráce v boji proti terorizmu.

Šéf Kremľa v utorkovom telefonáte piatkový útok, pri ktorom muž narodený v Rusku učiteľovi sťal hlavu, nazval "barbarskou vraždou". Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Macronova kancelária uviedla, že prezident počas telefonátu uviedol, že chce vidieť "posilnenie francúzsko-ruskej spolupráce v boji proti terorizmu a nelegálnej migrácii". Kremeľ zase v stanovisku po telefonáte citoval Putina, podľa ktorého obe strany "potvrdili ich vzájomný záujem v posilnení spoločného úsilia v boji proti terorizmu a propagácii extrémistickej ideológie".

Štyridsaťsedemročný Samuel Paty prišiel o život v piatok neďaleko jeho školy v Conflans-Sainte-Honorine v parížskej metropolitnej oblasti po tom, ako počas vyučovania ukazoval žiakom kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Vraha identifikovali ako 18-ročného Abdullakha Anzorova, ktorého krátko po útoku zastrelila polícia. Anzorov sa narodil v Moskve a bol etnický Čečenec, do Francúzska prišiel s rodinou v roku 2008 ako utečenec, informujú francúzske médiá. Po útoku okrem iných zadržali aj jeho starého otca a 17-ročného brata, ktorých po vypočutí prepustili.

 

Protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard v pondelok uviedol, že Paty, ktorý vyučoval dejepis a geografiu, ukazoval karikatúry proroka Mohameda počas vyučovania o slobode prejavu a odvtedy čelil vyhrážkam. Svojim moslimským študentom pritom odporučil, aby odišli z triedy, ak si myslia, že by ich to mohlo uraziť. Otec jednej z jeho žiačok sa na učiteľa po spomínanom vyučovaní sťažoval a spustil proti nemu na internete nenávistnú kampaň. Tiež spolu s duchovným, ktorého médiá opisujú ako radikálneho islamistu, vydali proti Patymu fatvu. Minister vnútra Gérald Darmanin uviedol, že oboch mužov zatkli a vyšetrujú ich pre "vraždu v súvislosti s teroristickým konaním". Francúzske médiá informovali, že spomínaný otec bol tiež v kontakte s vrahom, s ktorým si poslal viacero správ.

Francúzska polícia začala po vražde učiteľa záťahy na podozrivých radikálov a napríklad v pondelok vykonala razie v zhruba 40 domoch zameraných na islamistické siete. V utorok Macron oznámil, že pre "priamu účasť" na vražde rušia islamskú skupinu Kolektív šejka Jásina, ktorá nesie meno po zakladateľovi palestínskej militantnej skupiny Hamas. Pre videá kritické voči učiteľovi tiež úrady na šesť mesiacov zatvorili mešitu v meste Pantin.

V stredu večer sa na univerzite Sorbonna uskutoční oficiálna pietna spomienka na Patyho. Príde na ňu aj Macron, ktorý učiteľovi posmrtne udelí najvyššie štátne vyznamenanie Rad čestnej légie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Šimkovičová má ťažké srdce na herca Ľuboša Kostelného.
Útok Kostelného na Martinu Šimkovičovú?! Ako reaguje SND a TOTO tvrdia diváci po predstavení
František si pripísal unikátny rekord.
Parádny rekord najsilnejšieho Slováka: Neuveriteľné VIDEO, po ktorom vám František vyrazí dych!
(ilustračné foto)
Zdražovanie elektriny: Čaká naše peňaženky KATASTROFA? Na čo upozorňuje expert na energie
Prečovčatá vystupovali s najväčšími esami vtedajšej populárnej hudby u nás ako Hana Zagorová.
Foto
Spevácky súbor oslavuje 50 rokov: Vystupoval aj s legendárnou Zagorovou! Vznikol naozaj nečakane
Hailey a Justin sa stanú rodičmi.
Veľká novinka v živote Justina Biebera: Po tomto sa jeho život radikálne zmení!
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás