Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2020 13:40 | Správy | Zahraničné správy

Protesty v Prahe majú svoju dohru: Policajti zadržali 144 ľudí

Policajti pri nedeľných protestoch proti vládnym protiepidemickým opatreniam zadržali 144 ľudí.

Kriminalisti 14 z nich podozrievajú z trestných činov násilia proti úradnej osobe a výtržníctva, uviedla na webe policajná hovorkyňa Eva Kropáčová. Časť demonštrantov sa po oficiálnom ukončení akcie na pražskom Staromestskom námestí stretla s políciou. Útočníci hádzali na policajtov fľaše, kamene, odpadkové koše aj petardy. Polícia proti nim použila slzný plyn, vodné delo či zásahové výbušky, vytláčala ich koňmi aj vozidlami.

"Z celkového počtu bolo 130 osôb zaistených podľa zákona o Polícii ČR a 14 osôb zadržaných pre podozrenie z trestného činu. Kriminalisti vo všetkých štrnástich prípadoch zahájili úkony trestného konania pre podozrenie z trestných činov násilia proti úradnej osobe a výtržníctva," napísala Kropáčová.

Pri protestoch bolo zranených 25 policajtov. Polícia pôvodne uviedla, že štyria z nich boli prevezení do nemocnice, hovorkyňa pražskej záchrannej služby Jána Poštová ale spresnila, že boli iba dvaja. Zranenie utrpeli aj demonštranti, do nemocnice boli podľa Poštovej tiež prevezení dvaja z nich. Celkom záchranná služba ošetrila deväť ľudí, z toho päť na mieste, medzi nimi bol jeden policajt. Zvyšní zranení nepotrebovali lekárske ošetrenie. Policajti, ktorí boli prevezení do nemocnice, už boli prepustení do domáceho liečenia, doplnila hovorkyňa polície.

 

Akciu zvolal občiansky spolok Hnutia občianskej nespokojnosti (HON). Podľa jeho vyjadrenia na facebooku polícia nezákonne zablokovala všetky východy zo Staromestského námestia. Potom "agresívne elementy" a policajní provokatéri rozpútali strety, uviedol spolok. Zablokovanie únikových koridorov z akcie však podľa HON vyvolalo u časti demonštrantov veľmi silné negatívne emócie, a tí sa tak ku stretom pripojili. "Od všetkých prejavov násilia sa po konci demonštrácie dištancujeme a žiadame políciu, aby sa v budúcnosti zdržala takýchto neprofesionálnych podujatí," uviedol občiansky spolok. Vyjadrenie polície ČTK zisťuje.

Futbaloví a hokejoví fanúšikovia rôznych klubov vopred avizovali, že sa k demonštrácii pripoja. Spolok pôvodne počítal s dvojhodinovým programom, demonštráciu ale ukončil už po hodine. Magistrát ho vyzval na ukončenie akcie, pretožepočet účastníkov niekoľkonásobne prekročil 500. Podľa odhadu úradu ich bolo zhruba 2000, rovnaký odhad zverejnila aj polícia. Väčšina z demonštrantov nemala rúška.

Útoky na políciu odsúdili premiér Andrej Babiš (ANO) aj prezident Miloš Zeman. Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva Romana Prymulu (za ANO) na serveri iDNES.cz budú po protestoch stovky zbytočne nakazených navyše. "Keď som videl, čo sa tam dialo, považujem to takmer za pohŕdanie práce zdravotníkov, ktorí sú v prvej línii a riskujú nákazu, aby minimalizovali ďalšiu chorobnosť a šírenie choroby," uviedol Prymula.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Telo muža bolo nájdené 14. apríla.
Brutálna vražda Roberta († 47): Andrea ho mala bodnúť priamo do srdca! Prekvapivé tvrdenia obvinenej
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?