Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2020 15:41 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo zdravotníctva: Aktuálne máme takmer 900 pľúcnych ventilácií pre pacientov s COVID-19

Ministerstvo zdravotníctva SR deklaruje, že od začiatku pandémie nového koronavírusu postupuje zodpovedne a ponúka rozhodnutia na základe odporúčania odborníkov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Reagovala tak na slová riaditeľa odboru zdravotníctva na Úrade Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a lekára kraja Tomáša Szalaya, ktorý je aj členom pandemickej komisie. Ten v rozhovore zverejnenom na webe BSK okrem iného uviedol, že sprísnené protipandemické opatrenia platné od štvrtka (15. 10.) prišli neskoro.

Ministerstvo tvrdí, že zodpovedne a so zreteľom na pacienta a zdravotníka na prvom mieste postupuje aj v týchto dňoch, keď sa pandemická situácia zhoršuje. "Koordinujeme nemocnice, uspôsobujeme kapacitu lôžkového fondu súčasnému stavu, rovnako tak s predstihom nastavujeme kapacity lôžok. Z hľadiska počtu pľúcnych ventilácii sme tiež v predstihu pripravení. Aktuálne je na Slovensku k dispozícii takmer 900 pľúcnych ventilácií pre pacientov s COVID-19," vymenovala Eliášová.

V prípade personálu na obsluhu pľúcnych ventilácií v nemocniciach deklaruje, že je zaškolený a prácu s ventiláciou ovláda. "Priebežne podľa potreby sa preškoľovanie zdravotníckych pracovníkov uskutočňuje," poznamenala. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa Slovensko nachádza v náročnom období, preto miesto zneisťovania verejnosti žiada o konštruktívny prístup. "Keď budeme súdržní, spoločne pandémiu rýchlejšie zvládneme a vrátime sa všetci späť do bežného života," skonštatovala Eliášová.

 

Szalay v rozhovore taktiež upozornil, že sa Slovensko rúti do situácie, keď môže skolabovať zdravotný systém, a ak aktuálne opatrenia začnú fungovať, v najlepšom scenári bude v krajine denne pribúdať 5000 nových prípadov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Zároveň informoval, že už 11. septembra na pandemickej komisii odsúhlasili návrh na sprísnenie opatrení a za ohniská nákazy označili rodinné oslavy a svadby, avšak o niekoľko dní bol návrh "zmietnutý zo stola". Sprísnené opatrenia Slovensko podľa neho prijíma o vyše mesiaca neskôr, medzitým sa však už rozhoreli ohniská na Orave, v Bardejove a aj inde po Slovensku. Szalay označuje krízovú komunikáciu smerom k verejnosti za veľmi zlú. Rôzni účastníci krízového tímu a riadenia podľa neho rozprávajú odlišné veci. "Tým pádom zneisťujú verejnosť a nahrávajú možno konšpiračnej scéne," skonštatoval. Za veľké zlyhanie považuje, že nebolo dobre komunikované, na čo sú protipandemické opatrenia dobré.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv