Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2020 09:18 | Správy | Zahraničné správy

Nečakaný zvrat v najnovšom prieskume: Biden v trháku, Trumpovi tečie do topánok!

O rekordných 17 percentuálnych bodov vedie demokratický kandidát na prezidenta Spojených štátov Joe Biden pred súčasným prezidentom Donaldom Trumpom v najnovšom prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnili agentúra Opinium Research a denník The Guardian.

V stredu zverejnený prieskum ukázal, že približne 57 respondentov z radov oprávnených amerických voličov má v úmysle voliť Bidena, zatiaľ čo za Trumpa by zahlasovalo len 40 percent. Biden má vyššiu podporu voličov v oblasti zdravotníctva, rasových vzťahov, zamestnanosti a dokonca (v pomere 45 ku 43 percentám) i vo sfére ekonomiky, ktorá sa považuje za Trumpovu najsilnejšiu doménu.

Takmer dvaja z troch (62 percent) z bývalých Trumpových voličov, ktorí zaňho hlasovali v roku 2016, no 3. novembra opäť voliť neplánujú, v prieskume uviedli, že dôvodom ich rozhodnutia je nespokojnosť s tým, ako prezident zvláda súčasnú pandémiu. Skoro polovica (47 percent) ex-Trumpových voličov svoj názor zmenilo pre jeho osobnosť a správanie.

Biden získal - v porovnaní so septembrovým prieskumom medzi nerozhodnutými voličmi - päť percentuálnych bodov navyše. Zo septembrových 75 percent sa v októbri na 82 zvýšila i možná účasť Bidenových podporovateľov na voľbách.

 

Tri týždne pred konaním volieb, keď už odvolili milióny Američanov, sa niektorí republikáni obávajú, že by v novembrovom súboji o prezidentské kreslo, Snemovňu reprezentantov a tretinu Senátu mohli utrpieť porážku, konštatuje The Guardian.

Výsledky prieskumu, ktorý dopadol výrazne v prospech Bidena, podľa The Guardianu naznačujú, že sa tak stalo aj v dôsledku udalostí z predošlého mesiaca - úmrtia sudkyne Najvyššieho súdu Ruth Baderovej Ginsburgovej, Trumpovho správania počas prvej prezidentskej debaty či vypuknutia nákazy koronavírusu na podujatí Bieleho domu, kde sa infikoval aj samotný prezident.

The Guardian poznamenal, že hoci je základňa Trumpových podporovateľov lojálna, existujú náznaky, že niektorí Američania mu prestávajú dôverovať. Tento trend je badať aj v rozhodujúcich štátoch, akými sú napríklad Michigan, Pennsylvánia či Wisconsin.

Na prieskume, ktorý prebehol online v termíne 8.-12. októbra, sa zúčastnilo 2 003 dospelých Američanov. Táto vzorka pritom zodpovedala demografii dospelej populácie USA a zohľadňovala i dosiahnutý stupeň vzdelania.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica
Americký prezident Joe Biden.
Uniklo, čo spravia USA pre Ukrajinu: To sa Putinovi nebude páčiť!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!