Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2020 19:28 | Správy | Domáce správy

Kotlebu uznali vinným v kauze šeky! Vypočul si verdikt 4 roky väzenia

Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová v pondelok v kauze šekov s extrémistickou symbolikou uznala predsedu politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a poslanca parlamentu Mariana Kotlebu za vinného.

Podľa verdiktu sa dopustil trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Za to mu uložila trest väzenia v dĺžke štyri roky a štyri mesiace. Trest by si mal odpykať v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný. Je možné sa voči nemu odvolať na Najvyšší súd SR. Marian Kotleba tak momentálne nepríde o mandát poslanca Národnej rady SR. 

Sudkyňa tak vyhovela záverečnému návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honza. Ten navrhol vo svojej záverečnej reči koncom septembra Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadzba v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Kotlebu pôvodne obžalovali z prečinu prejavovania sympatií k hnutiam smerujúcim k potláčaniu základných práv a slobôd. Trestného činu sa mal podľa obžaloby dopustiť, keď odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici v marci 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru. Sudkyňa avizovala, že skutok môže posudzovať aj ako založenie, podporu a propagáciu hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, čo znamená prísnejší trest.

 

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roku. Číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'). Kotleba tým podľa obžaloby verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a neonacistickej ideológii.

Kotleba predtým ukončil po takmer ôsmich hodinách svoju záverečnú reč v rámci procesu. Odmietol obvinenia a aj záverečnú reč prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáša Honzu. Všetky obvinenia pokladá za absurdné a proces za vykonštruovaný, a súd mal porušiť viackrát jeho práva na obhajobu.

Podľa Kotlebu bol prokurátor ÚŠP počas celého procesu v dôkaznej núdzi. "Prokurátor, keď podával obžalobu, mal byť presvedčený o tom, že má dostatok dôkazov a nie že počas celého procesu sa dopĺňali nové a nové dôkazy," vyslovil názor Kotleba. "Nepreukázalo sa, že by som trestný čin spáchal. Som z procesu rozčarovaný a sklamaný, očakával som, že štát bude dodržiavať zákonnosť procesu," povedal.

Podujatie, na ktorom v roku 2017 rozdal šeky do troch rodín, označil za národné a kultúrne. Predseda ĽSNS počas svojej dlhej reči spochybňoval aj výpovede troch znalcov, ktorí svedčili v rámci pojednávaní od marca tohto roku. "Nie som si vedomý, že by som sa dopustil trestného činu," zdôraznil.

Napriek trom napomenutiam, respektíve prerušeniam samosudkyne Ruženy Sabovej, aj jednej udelenej pokute, sa venoval legislatívnym návrhom ĽSNS, teda veciam, ktoré podľa slov sudkyne nesúviseli s procesom a s predmetnou žalobou. Sabová ho upozornila, že prednáša nesúvisiace veci, čo môže napĺňať znaky pohŕdania súdom.

Kotleba sa mal podľa obžaloby dopustiť trestného činu, keď odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici v marci 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Na otvorení pojednávania v marci 2020 samosudkyňa uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie - k zmene právnej kvalifikácie na zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Zmenu právnej kvalifikácie navrhol vo svojej záverečnej reči koncom septembra aj prokurátor ÚŠP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
OBAVY o zdravie Kim Kardashian: Fanúšikovia ostali z jej príspevku v šoku! Je v poriadku?
Military combat drone UAV
Rusi majú úspešnú protivzdušnú obranu: Zostreliť mali až 17 dronov
Občianski aktivisti bojujú za to, aby sa situácia prešetrila a vyriešila.
Foto
Dovolenkový raj Slovákov má problém! Obľúbená pláž je KONTAMINOVANÁ azbestom: Radšej si to rozmyslite
Pár rovnakého pohlavia drží dúhovú vlajku (ilustračná fotografia).
Irak si schválil prísny zákon: Za toto v krajine hrozí 15 rokov väzenia!
Detailné 3D snímky vraku Titanicu.
V Británii vydražili cennosť z Titanicu: Neuveríte, koľko stála nového majiteľa!
GABIKU si ľudia pamätajú ako speváčku s obrovským hlasovým rozsahom.
Gunčíková sa po SuperStar dostala na svetové pódiá: Porazí Beyoncé aj Justina Timberlaka!
Ilustračné foto
Žena († 50) tragicky zahynula pred očami manžela: Vtisne vám slzy do očí, čomu obetovala život
aerophobias concept. plane shakes during turbulence flying air hole. Blur image commercial plane moving fast downwards. Fear of flying. collapse slump, depression, downfall, debacle, subsidence, trip.
Foto
POSLEDNÉ zábery z lietadla pred katastrofou: Vpálilo do sopky, nikto neprežil! Detaily dodnes naháňajú hrôzu
Sexi farmárka Ella Burnett.
Foto
Od tejto sexi farmárky nebudete schopní odtrhnúť oči! V PODPRSENKE pri kravách? To musíte vidieť
Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní