Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2020 20:05 | Správy | Zahraničné správy

Nečakaný šťastný koniec: Prepustená francúzska rukojemníčka sa po rokoch v zajatí zvítala s rodinou

Francúzska humanitárna pracovníčka Sophie Pétroninová, ktorú pred takmer štyrmi rokmi uniesli džihádisti v Mali, sa v piatok po svojom prepustení vrátila do Francúzska, kde sa zvítala so svojou rodinou.

Informovala o tom agentúra AFP. Na letisku vojenskej základne Villacoublay ležiacej južne od Paríža 75-ročnú Pétroninovú privítal aj prezident Emmanuel Macron a ďalší vysokí predstavitelia štátu.

Po uvítacom akte nenasledovali žiadne vyjadrenia pre novinárov. Macron však neskôr na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že "Francúzi sa tešia spolu so mnou, že ste konečne späť, drahá Sophie Petroninová. Vitajte doma!"

Pétroninová sa stala obeťou únosu 24. decembra 2016 v severomalijskom meste Gao, kde roky žila a pracovala v organizácii na pomoc tamojším sirotám a podvyživeným deťom. Bola považovaná za poslednú francúzsku rukojemníčku vo svete, o ktorej sa oficiálne vedelo. Uniesli ju osoby napojené na džihádistickú al-Káidu islamského Magribu (AQIM).

 

Podľa malijských zdrojov únoscovia v Mali okrem Pétroninovej prepustilina slobodu aj prominentného malijského politiky Soumailu Cissého a dvoch ďalších rukojemníkov z Talianska, ktorí sú tiež na ceste do vlasti.

Soumaila Cissé (70), bývalý opozičný líder a trojnásobný prezidentský kandidát, bol unesený 25. marca 2020. Mal práve kampaň pred parlamentnými voľbami vo svojom domovskom regióne Niafounke.

Na slobodu sa dostali aj dvaja občania Talianska - Nicola Chiacchio a Pier Luigi Maccalli.

Pier Luigi Maccalli je kňaz, ktorého uniesli v roku 2018 v susednom Nigeri, kde pôsobil takmer desaťročie. Nicola Chiacchio sa dostal do rúk únoscov vlani, keď sa vydal na sólo jazdu po tejto časti Afriky.

Vláda afrického štátu Mali neodhalila okolnosti prepustenia, ktoré nasledovalo po rokovaniach s osobami zadržiavajúcimi rukojemníkov.

Malijské úrady však cez uplynulý víkend prepustili viac ako 100 väzňov - údajných alebo odsúdených džihádistov, čo vyvolalo špekulácie, že ich vymenili za Pétroninovú a Cissého.

Takéto hromadné prepustenie väzňov je výnimočným javom v tejto nestabilnej západoafrickej krajine, ktorá už osem rokov bojuje proti islamistickým vzbúrencom. Ich povstanie si vyžiadalo životy tisícov ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Rokovanie o návrhu na odvolanie Martiny Šimkovičovej sa blíži: O čom rozhodli poslanci už teraz
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov