Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2020 14:02 | Prominenti | Domáci Prominenti

Pohreb Karla Fialu, ktorý sa preslávil ako Limonádový Joe: Čo povedal pred smrťou, trhá srdce!

Posledná rozlúčka s českým hercom Karlom Fialom, ktorá sa v piatok konala vo Strašnickom krematóriu v Prahe, mala skromnú podobu.

S niekdajšou hviezdou karlínskej opery sa za záujmu médií prišli rozlúčiť najmä rodinní príslušníci, lavice pre verejnosť boli v čase druhej vlny takmer prázdne. Predstaviteľa slávneho Limonádového Joea na poslednej ceste odprevadila za zvukov kopýt pieseň Sou far, tú jú ai mej z "konskej opery", ktorú v kinách videlo 4,5 milióna divákov. Ďalšie milióny sa bavili pri nespočetných reprízach v televízii alebo pri jej divadelnej podobe.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Fiala zomrel 3. októbra vo veku 95 rokov. Kvetinové vence na obrad okrem rodiny zaslala napríklad Herecká asociácia, Hudobné divadlo Karlín alebo generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. ,,Otecko, vďaka, bez teba by som to nedal," odkázal syn Karol. ,,Ďakujem za krásny život," stálo na stuhe na venci od Fialovej tretej manželky Věry Vlkovej.
 Za všetkých štyroch synov otcovi za "statočnosť a nekončiaci optimizmus" poďakoval syn Tomáš. ,,Naučil si nás, že v živote rovnako ako v" Limonádníkovi "všetko dobre skončí," uviedol.

Fialov herecký kolega z karlínskeho divadla Ladislav Županič vo smútočnom príhovore pripomenul, že Fiala bol milovníkom života, divadla, športu a hlavným milovníkom v Hudobnom divadle Karlín, kde s ním 40 rokov zdieľal šatňu. Ako píše Blesk, Županič zaspomínal na posledné stretnutie s Fialom, ktoré sa odohralo 3. septembra. Herec už nevidel, kamaráta spoznal podľa hlasu. ,,Rozprávali sme sa, ale potom už bol unavený, tak som ho objal, pobozkali sme sa na líce a povedal som, že zase prídem. Ale on zavrtel hlavou, že nie, že už tu nechce byť. Keď som si spomenul na toho veľkého chlapa, ktorým býval, celkom som ho chápal,“ povedal kamarát ,,Sľubujem, že dnes večer si nedám Kolalokovu limonádu, ale poriadnu whiskycolu," zakončil svoj príhovor.

Na javisku Hudobného divadla v Karlíne herec slávil najväčšie úspechy od 50. rokov minulého storočia. Počas štyroch dekád tam snáď nebol muzikál, v ktorom by Fiala nemal jednu z hlavných rolí. Za celoživotný prínos muzikálu dostal v roku 2013 cenu Thálie. Osudovou rolou bola však pre Fialu rola ušľachtilého pištoľníka Limonádového Joea. Dovtedy málo známy tenor sa razom stal hviezdou strieborného plátna, za ktorým sa tiahli davy fanúšičiek.

Úlohy slávneho pištoľníka sa mal pôvodne zhostiť Jiří Kodet, Fiala ale bol pre režiséra Oldřicha Lipského v roku 1964 tým pravým typom milovníka so sladkým úsmevom, ktorého do svojej jedinečnej paródie westernov na motívy knihy Jiřího Brdečka potreboval. ,,Dodnes neviem, či bola lepšia jediná superrola, alebo veľa priemerných. Beriem to ako osud," zveril sa ostravský rodák.

 

Karel Fiala sa narodil v roku 1925 v rodine kominárskeho majstra. K hereckej a speváckej kariére sa dostal náhodou. Keď za okupácie nemohol dokončiť gymnázium, začal sa venovať otcovmu remeslu. Strechy ale krátko po vojne vymenil za pražské konzervatórium. V roku 1952 Fiala absolvoval v Prahe štátne konzervatórium a po krátkom angažmá v Národnom divadle zakotvil na dlhé roky v Hudobnom divadle Karlín.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, lum

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Erik Tomáš, Ladislav Kamenický, Robert Fico.
Dvaja ministri vysvetľovali Ficove slová: Skončia peniaze z 2. piliera v diaľniciach?
Pár z tragédie v Rohožníku má tvoriť Slovák Milan a žena-cudzinka.
Foto
Krvavá dráma na Záhorí sa odohrala pred očami detí! Milan († 47) neprežil: Polícia má viacero verzií
Holub Lipták získal olympijské zlato v roku 1995.
Foto
Tomu nebudete veriť: Prvý úspešný olympionik z Liptova bol HOLUB! Predbehol aj Michala Martikána
Čo majú spoločné Zendaya, Emma a Kirsten?
Foto
Čo majú spoločné Zendaya, Emma Stone a Kirsten Dunst? Len Spider-man to nie je! Budete sa diviť
Robotický pes s plameňometom za 8 805 eur
Foto
Robotický pes s plameňometom?! Nie, nejde o sci-fi film: Padnete na zadok, na čo má slúžiť
(ilustračné foto)
Po tornádach v USA hlásia obete: Zanechali značné škody
Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Telefonát medzi Bidenom a Netanjahuom: Pozrite sa, o čom hovorili
Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Novým francúzskym ministrom zahraničných vecí sa stal 38-ročný Stéphane Séjourné.
Šéf francúzskej diplomacie prišiel s novým návrhom: Posilniť by sa mala spolupráca v oblasti európskej obrany
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
ilustračné foto
Foto
Desivá predpoveď brazílskeho Nostradama na rok 2024: Svet sa má ponoriť do... To neznie dobre!