Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Profesor Krčméry naložil Slovákom: Pravda o druhej vlne COVID-19! Kedy sa vrátime do normálu?

Počet nakazených smeruje k tisícke denne, čo je jasný dôkaz, že druhá vlna pandémie udrela na Slovensku plnou silou. Expert na tropickú medicínu, profesor Vladimír Krčméry (60) na jej príchod upozorňoval už v lete, mnohí to však považovali za zbytočné strašenie.

Na opatrenia sa sťažujú najmä umelci. Nie je to prehnané, že divadlá môžu mať len 50 hostí, ale v MHD máme kopec natlačených ľudí?

- Učíme sa za pochodu. Ak nám pribudnú dôkazy o tom, že udalosti, ktoré sme obmedzili, nie sú rizikové, tak jednoducho sa zrušia obmedzenia. Je možné, že opatrenia nebudú celkové, ale budú sa týkať len červených miest. Epidémia je živý proces a som presvedčený, že vláda niektoré opatrenia zjemní a iné sprísni. Váš argument je logický a tiež si myslím, že sa určité veci prehodnotia. Opatrenie trvá dovtedy, pokým si to vyžadujú objektívne skutočnosti.

Česko je negatívnym prekvapením a napriek tomu, že čísla má zlé, nálada spoločnosti je proti rúškam a opatreniam. Čím to je?

- Spôsobom uvažovania. Osobne si myslím, že mali záchranné brzdy zatiahnuť skôr. Niektoré veci sa nediali tak, ako sa mali.

Keby to bolo na vás pri tomto počte nakazených, aké opatrenia by ste prijali vy osobne?

- Mohli by sme znížiť denzitu v MHD tým, že by sme umožnili home office všade, kde sa to len dá. Ďalší krok bez ekonomických škôd by mohol byť, že stredné školy by prešli na online. Viete, do obrovského divadla a na štadión pustíme 50 ľudí, ale v MHD máme natlačených omnoho viac. Ďalej by som požiadal armádu o pomoc pri testovaní a pripravil by som ľudí, že keď máme stále viac testov, nemôžeme očakávať nižší počet nakazených. A následne by som sa snažil presvedčiť národ, aby siahol po očkovaní, najmä proti chrípke či pneomokokom. Ak by to nestačilo, mala by sa robiť eskalácia opatrení, to by sa už ale dotklo pohodlia nášho života. Tie naše opatrenia boli ale vždy v porovnaní s ostatnými veľmi slabé. A poslal by som odborníkov do zahraničia, aby sa pozreli, ako sa iné krajiny vyrovnali s druhou vlnou.

Úmrtnosť

Akú mortalitu, teda úmrtnosť predpokladáte na Slovensku v druhej vlne v súvislosti s tým, že ľudia nechcú dodržiavať opatrenia tak ako predtým?

- Budeme sa musieť vrátiť k stratégii, ktorú máme vo svojich rukách, teda stratégia ROR - rúško, odstup a hygiena rúk. To nič nestojí. Rovnako nič nestojí, keď prejdeme na online, keď si bohoslužbu a divadlo pozriem viac cez televízor. Ja osobne si myslím, že keď toto budeme dodržiavať, tak do Vianoc sa môžeme vrátiť k určitému akceptovateľnému stavu a dočkať sa vakcíny, čo bude významné riešenie. Až dve tretiny úspechu sú v našich rukách. Ak sa nezjednotíme a nebudeme mať ochotu pochopiť spomínané tri mortality a nepozrieme sa, aké devastujúce následky môže mať nedisciplinovanosť, tak ako v Amerike alebo vo Veľkej Británii, Španielsku a podobne. Nikto nechce tento scenár. A tretiu tretinu ma v rukách vláda.

Počty nakazených sa nám ale šplhajú už k tisícke.

- Som prekvapený z toho, že nám narastajú počty nakazených, nie chorých. Z nich len asi 20 - 30 % má nejaké príznaky, čo je na tej chorobe, samozrejme, zákerné, pretože sa ľahšie šíri. Je zákernejší ako chrípka. SARS mal príznaky hneď, preto sa dal zastaviť. Ale tu nastupujú príznaky 5. – 6. deň a medzitým ste už mali množstvo kontaktov. Čiže vzrástol nám 20-násobne počet pozitívnych, čiže nakazených, ale počet tých, čo potrebujú hospitalizáciu, narástol len 2-násobne. Možno narastie 3-násobne. A dobrou správou je, že mortalita nám vzrástla indexom 1,8, to znamená, že nemáme ani dvojnásobnú mortalitu.

Prečo teda zomiera menej ľudí?

- Lebo cieľom vírusu je prežiť v populácii čo najdlhšie a nie zabiť svojho hostiteľa. Lebo keď zabije hostiteľa, tak zahynie aj on. Vírus žije len v živých bunkách. Je možné, že tento scenár prichádza aj k nám. Takým nepriamym dôkazom je, že počet nakazených rastie 20-násobne, počet chorých, ktorí potrebujú hospitalizáciu, rastie dvojnásobne a počet tých, ktorí zomreli, rastie ani nie dvojnásobne. To môže byť príznak, že ten vírus stráca virulenciu. Pre vírus je to otázka prežitia, pre nás je to dobrá správa, že nám zomiera stále relatívne málo ľudí. Zlá stránka veci je, že keď vírus stráca na virulencii, tak nám pribúda počet tých, ktorí nemajú žiadne príznaky. A v tom je tá zákernosť. Možno teraz nemá príznaky 70 %, že prichádzame do času, keď 90 % nebude mať žiadne príznaky. To znamená, že sa nám začne zvyšovať počet asymptomatických a to zase nahráva šíreniu vírusu. Ten ľadovec sa tak ponorí hlbšie.

Pribúdajú aj nakazení le­kári...

- Áno. Predtým, keď bol infikovaný zdravotnícky pracovník, to bolo ojedinelé. Počet takých zdravotníkov začína narastať, v Českej republike dokonca nejakí zomreli, v Taliansku zomrelo 150 lekárov a 600 sestier. Dôvodom je, že máme pacientov, ktorí pri anamnéze nespolupracujú. Keď vám nepovie, aké má či mal príznaky a s kým bol. Tento fenomén je zlý, pretože nám vyradí zdravotníkov. Preťaženie zdravotníckeho systému ani tak nevidím v nedostatku lôžok, ale v nedostatku zdravotníckeho personálu. Toto je u nás nová vec. Chcem zdôrazniť, aby pacienti pamätali na to, že keď nebudú dostatočne úprimní a rozumní v kontakte so zdravotníckymi pracovníkmi, môže sa stať, že vypadnú kvalifikovaní lekári, sestry a laboranti. A to nám zníži možnosť postarať sa o pacientov, zvýšiť sekundárnu mortalitu, a to nám môže znížiť počet testovaných.

Prečo sa už nerobí potvrdzovací test na 10. deň, tak ako predtým?

- Na desiaty deň to už nemá význam, lebo pacient už neprenáša infekciu, predtým sme si mysleli, že to je na 14. deň a potom sme si pozreli údaje z Číny a Talianska, kde 98 % bolo infekčných od 4. dňa po 8. deň.

Ako vidíte vývoj pandémie v nasledujúce týždne u nás na Slovensku?

- Boj o remízu je dlhý, ja vidím zlepšenie okolo Vianoc a teraz musíme očakávať zvýšený počet testovaných aj nakazených.

Budeme Silvester tráviť už aj v nejakej spoločnosti?

- Myslím, že áno. Minimálne v našich rozvetvených rodinách áno.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?