Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2020 05:00 | Správy | Politika

Šéf rezortu pôdohospodárstva Mičovský v problémoch: Prvý minister na odstrel?!

Má to nahnuté! Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (65) je vo funkcii len pol roka a už sa na neho valia sťažnosti zo všetkých strán.

Z poradného tímu mu odišlo už niekoľko odborníkov a poľnohospodári zas napísali otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi (47), ktorého prosia, aby situáciu v rezorte urgentne riešil. Nový Čas zisťoval, kde vidia najväčší problém.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Mičovskému odišlo z poradného tímu už šesť odborníkov, ktorí sú voči nemu veľmi kritickí. Servítku pred ústa si neberú ani poľnohospodári a potravinári. Uplynulý týždeň poslali premiérovi Matovičovi list, aby začal konať, pretože situácia v rezorte začína byť kritická. Problém vidia najmä v tom, ako chce Mičovský využiť peniaze od Európskej únie. Podľa nich musí byť podporené aj agropotravinárske odvetvie, avšak podľa medializovaných priorít využitia týchto prostriedkov sa s týmto odvetvím nepočíta.

Za pravdu im dáva aj exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon. „Potravinárstvo tam nie je ani slovkom zmienené, ale keď nebudeme mať spracovateľský priemysel, tak Slovensko bude naďalej odkázané len na to, aby produkovalo prvotnú surovinu, ktorú vyvezieme do zahraničia, tam ju spracujú a s vyššou pridanou hodnotou si ju dovezieme naspäť,“ povedal Novému Času Simon.

 

Kam pôjdu milióny z EÚ?

Mičovský sa bráni slovami, že využije všetky možné prostriedky z EÚ na zásadné problémy agrorezortu. Podporený má byť potravinový sektor, prírode blízke hospodárenie v lesoch či digitalizácia. Takisto hľadá náhradu za odídencov. „Do zboru poradcov prichádzajú ďalší odborníci z oblasti pôdohospodárstva, napr. od 1. 10. je členkou aj pani Helena Patasiová, predsedníčka Agrárnej komory Slovenska,“ uviedla hovorkyňa rezortu Anežka Hrdá.

Matovič o problémoch vie. Mičovského označuje za extrémneho dobráka, no chce si vypočuť aj ostatných. „Ak by niekto mal zatriasť stoličkou pod ministrom Mičovským, tak by som to mal byť ja," hovorí Matovič a dodáva, že sa chce stretnúť s každým, kto z ministerstva pôdohospodárstva odišiel.

„S týmito kľúčovými ľuďmi, ktorí by mi povedali informácie z druhej strany. A chcem potom následne konfrontovať aj pána ministra Mičovského,“ povedal Matovič ešte v septembri pre Postoj TV. Zatiaľ si však na rezort pôdohospodárstva nenašiel čas. „Pán premiér ministra nenavštívil,“ dodala Hrdá. Očakáva sa však, že Matovič tento týždeň konečne zasiahne.

 

Rezort smeruje ku krachu

Zsolt Simon, exminister pôdohospodárstva

- Situácia je kritická a smeruje ku krachu. Je to výsledok pôsobenia dvoch predchádzajúcich ministrov. Pán Mičovský mal 6 mesiacov na to, aby si naštudoval všetky oblasti pôdohospodárstva, ktorých je neúrekom. Treba dodať, že polovicu európskej legislatívy tvorí pôdohospodárstvo a rozvoj vidieka. A preto si dovoľujem povedať, že rezort smeruje ku krachu, lebo ľudia, ktorí to poznajú, či už z osobných alebo neviem akých dôvodov, odchádzajú. Poznajú danú problematiku, majú aj medzinárodné skúsenosti, ale v rezorte zostávajú len ľudia, ktorí ani v minulosti v rezorte nič svetoborné nedokázali. Pán Mičovský je zodpovedný ako minister za to, akí ľudia v rezorte sú a kam rezort smeruje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
(ilustračné foto)
Ukrajinu čakajú ťažké časy: To, čo ju podľa USA čaká, vôbec neznie dobre
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Prezidentka navštívila Ukrajinu: Vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov
Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL