Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Dostal výnimku! Matovič a spol. povolili Medzinárodný maratón mieru: S rúškami a bez Keňanov

V metropole východu sa bude bežať! Po dlhých dňoch neistoty, či sa pre pandémiu koronavírusu uskutoční tento ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach, padlo definitívne rozhodnutie.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Maratón bude! Síce za veľmi prísnych hygienických podmienok a s radikálne obmedzeným počtom štartujúcich, ale bude! Aké bezpečnostné opatrenia museli splniť organizátori a aký odkaz má hlavný hygienik pre divákov?

Maratón v Košiciach je tretím najstarším na svete a suverénne najdlhšie sa konajúcim podujatím toho druhu v Európe. Prerušiť sa ho podarilo len raz, a to počas vojny v roku 1940. Aj tento ročník to však mali organizátori nahnuté a pravidlá museli meniť prakticky od vypuknutia pandémie. Kým vlani sa prihlásilo rekordných 14 500 záujemcov, tento rok organizátori plánovali privítať len 4 200 účastníkov.

 

Situácia s počtami nakazených na nový koronavírus sa však odvtedy dramaticky zhoršila a vláda po rokovaniach s konzíliom epidemiológov a odborníkov uvalila na hromadné podujatia ďalšie tvrdé opatrenia. Usporiadatelia košického maratónu sa preto ocitli pred neľahkou úlohou, ako beh s takmer 100-ročnou históriou dotiahnuť do úspešného štartu.

Antigénové testy

Výnimka udelená maratónu prišla ako blesk z jasného neba. Vláda vyšla organizátorom v ústrety s udelením výnimky na použitie antigénových rýchlotestov na COVID-19 pre bežcov. Pomocou tejto metódy vedia účastníkom odobrať vzorky a získať výsledok v priebehu 15 minút s 98-percentnou presnosťou.

Otvoriť galériu
Štart podujatia sa nemení.
Zdroj: archív MMM

„Bežci neprichádzajú do kontaktu s obecenstvom. Budú im robené antigénové testy na COVID. Zároveň však prosím divákov, aby nešli maratón pozerať do ulíc, ale aby si ho pozreli doma v televízii, a tým znížili riziko nákazy,“ upozorňuje hlavný hygienik Ján Mikas pre TV JOJ. Okrem testovania musia bežci podstúpiť ešte jednu tortúru. Na štart sa postavia v rúškach, ktoré budú môcť počas behu odhodiť.

Len domáci bežci

Kým po minulé roky dostávali divákov do varu najmä africkí bežci, tento rok si musia organizátori vystačiť s domácimi. „Maratónska vytrvalosť sa vyplatila a v nedeľu 4. októbra budeme môcť na štarte 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru privítať aspoň 200 maratónskych bežcov,“ informoval riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Doplnil, že pre časovú tieseň a pre neisté podmienky museli upustiť od pozvania zahraničných elitných atlétov. Hrozila totiž situácia, že po príchode by museli týchto športovcov po strastiplnej ceste do Košíc poslať domov, čo by bolo z ich strany nekorektné. Preto sa organizátori maratónu rozhodli pre variant pretekov vo formáte slovenského šampionátu, kde sa predstaví domáca bežecká špička.

Nová trať

Prvý maratón sa bežal na trase Turňa - Košice, neskôr medzi Seňou a metropolou východu a v roku 1952 sa dokonca do Košíc bežalo z Prešova. Od roku 1989 sa už beží len v Košiciach, hoci trasovanie ulicami sa niekoľkokrát menilo. Ako prezradil Koniar, pretekať sa bude na necertifikovanej trati, ktorá bude pozostávať z desiatich okruhov s dĺžkou 4,2 km. Okruh bude vytýčený na uliciach Hlavná a Moyzesova ulica. Priestor štartu a cieľa ostáva bezo zmeny,“ doplnil riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru.

Otvoriť galériu
Trať/ maratón
Zdroj: Infografika Nového Času

Preteky v číslach

3. najstarší maratón na svete po Bostonskom a Yonkerskom maratóne a úplne najstarší v Európe.

1924 - V tomto roku sa po prvý raz zišli bežci na maratóne Mieru v Košiciach, 1 víťazom bol pretekár z bývalého Československa Karol Halla.

1980 - Na trať sa po prvýkrát postavili ženy

1989 - Zo Sene sa prvýkrát bežci presunuli na mestský okruh, ktorý bol v ďalších rokoch niekoľkokrát optimalizovaný do dnešnej podoby.

2:07:01 - je najrýchlejší čas v dejinách tohto maratónu a zabehol ho Keňan Lawrence Kimwetich Kimaiyo v roku 2012.

5 víťazstiev - má na konte Nemka Christa Vahlensieck, ktorá je doteraz najúspešnejšou účastníčkou.

Naši elitní bežci sa na MMM tešia

Otvoriť galériu
Marek Hladik
Zdroj: sita

- Bude to pre nás úplne výnimočné. Ešte nevieme, aká bude konkurencia. Na štarte sa uvidí, či budem bežať sám, alebo s niekým, podľa toho aj plánujem rozbehnúť svoje tempo. Som zdravý, tak dúfam, že mi to do nedele vydrží. Viem a rátam s tým, že nám budú robiť antigénové testy na COVID-19 pred štartom, tak dúfame, že každému vyjde test negatívny.

Otvoriť galériu
Gabriel Švajda
Zdroj: tasr

- Tento rok som víťazne odbehol Bratislava maratón a Rajecký maratón, pripravoval som sa aj na košický, keďže sú to majstrovstvá Slovenska. Do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa vôbec bude konať. Tento rok mi zrušili už 2 maratóny, na ktoré som sa pripravoval elitne. Som pripravený bojovať o najvyššie priečky, moje ciele sú byť na pódiu v rámci majstrovstiev Slovenska. S testovaním na koronavírus rátam. Osobne sa cítim zdravo a pripravene. Trošku vnímam únavu z tej neistoty.

Otvoriť galériu
Veronika Ľašová
Zdroj: archív MMM


- Veľmi sa teším, ak dostanem možnosť štartovať, MMM je vždy špeciálne podujatie a taktiež moja srdcovka. V prvom rade patrí obrovské poďakovanie organizačnému tímu okolo pána Koniara, že sa im to za týchto okolností podarilo zorganizovať.

Bezpečnosť a pravidlá

- bežci sa na štart postavia v rúškach
- po štarte a pri podávaní športového výkonu si ich môžu zložiť dolu
- na bezpečnosť budú dohliadať okrem bezpečnostnej služby organizátorov aj mestská a štátna polícia
- počet a prítomnosť divákov organizátor nereguluje
- ľudia sa však budú musieť riadiť najnovšou vyhláškou: pri hromadných akciách povinnosť nosiť rúška aj v exteriéri s minimálnymi odstupmi 2 metre

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ikona bratislavského Slovana Richard Kapuš s jeho polovičkou Andreou a jedným z troch vnukov.
Známymi tvárami sa to len tak hemžilo: Slovákom fandil aj bývalý minister!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj hlási dobré správy z Charkovskej oblasti: No má to však háčik
Acapulco kedysi lákalo milióny turistov (ilustračné foto).
Kedysi raj pre turistov, teraz sa tam boja všetci: Hrozivé, čo tam objavili
Ilustračné foto
Novela zákona o ochrane prírody pôjde v skrátenom konaní: Poslanci prijali niektoré zmeny
Princezná z Walesu
Princezná Kate má naďalej stopku od lekárov: Neposlúchla a urobila toto!
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Ukrajina oslavuje: Armáda zničila niečo, za čo bude Putin škrípať zubami
Online prenos zo zápasu Švédsko - Slovensko.
ONLINE: Naladíme sa na štvrťfinále výhrou so Švédskom?
Jenne sa zasekla sánka počas zívania
Dievča si zívlo a... To, čo nasledovalo po tom, sa len tak nevidí! Ako je to vôbec možné?
Neďaleko Grazu zachytili tornádo.
Foto
Rakúskom sa prehnala extrémna búrka: Pri Grazi zaznamenali TORNÁDO!
Za zrážku výletnej lode a motorového člna je zrejme zodpovedný ten, kto riadil čln.
Tragická zrážka lodí na Dunaji: Po nezvestných pátrajú! Slovenský kapitán je za mrežami
Šéf európskej diplomacie Josep Borrell.
Moldavsko podpísalo s EÚ dohodu o partnerstve: Ďalšie krajiny budú nasledovať
Diskusia s kandidátmi do europarlamentu.
NAŽIVO: Sledujte diskusiu lídrov kandidátok politických strán k eurovoľbám