Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa ponára do prísnejších opatrení, Matovič aj hygienici po kritike ustúpili: Čo musíme oddnes dodržiavať

Odvolali, čo sľúbili. Premiér Igor Matovič (47) s hlavným hygienikom Jánom Mikasom ešte v pondelok večer vysvetľovali, že všetky hromadné podujatia sa bez rozdielu rušia.

V utorok prišla vlna odporu zo strany športových klubov, umelcov či cirkví a v stredu už boli na svete iné opatrenia. Matovič vyhlásil, že hygienici napokon povolia na jednom podujatí maximálne 50 ľudí. Vláda tiež schválila núdzový stav pre celé Slovensko, čo jej dáva nadštandardné právomoci. Matovič nové zmenené opatrenie predstavil ešte pred zasadnutím vlády. „Chceme, aby tie podmienky boli pre všetky oblasti rovnaké a nikto si nič nevyčítal - či kultúra športu alebo cirkvi navzájom. V priebehu utorka tak vznikli debaty o snahe obísť systém,“ priznal premiér.

Chceli vraj zabrániť škriepkam, a tak sa dohodli na zmene. „Na hromadných podujatiach bude 50 účastníkov. Keď tam napríklad bude 50 športovcov - športovci plus realizačný tím, čo môže byť plus-mínus pri nejakom zápase, tak budú bez divákov. Keď v divadle budú mať 20 hercov, tak si to môžu doplniť 30 divákmi,“ vysvetľoval Matovič. Tvrdí, že návrh prišiel zo strany hlavného hygienika. „Mne sa zdá so zdravým rozumom,“ dodal s tým, že svadba napríklad nie je hromadné podujatie, a tak, ako avizovali, budú povolené len sobáše, a nie následne hostiny.

Krátko popoludní vláda schválila aj núdzový stav. „Zatiaľ na 45 dní od 1. októbra, t. j. uvidíme, ako sa nám prejavia cestovačky cez Dušičky a následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu ... t. j. máme to spoločne vo vlastných rukách,“ napísal Matovič na sociálnej sieti. Vláde dáva táto situácia možnosti, ako obmedziť určité slobody a práva ľudí. V prvej vlne na jar sa to využívalo najmä v súvislosti so zdravotníctvom.

 

Boli obmedzené dovolenky lekárov, mohli ich presúvať medzi nemocnicami podľa potreby a rýchlejšie obstarávať zdravotnícke pomôcky. Pred Veľkou nocou ho rozšírili a obmedzili napríklad vychádzanie medzi okresmi. Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že jeho rezortu zjednoduší reakciu na pandémiu. Matovič tvrdí, že sa obávajú cestovania na Dušičky a nevylučuje, že môže dôjsť k opätovnému zatváraniu okresov.

„Záleží od situácie, v ktorej sa budeme nachádzať. Ak budeme na vlne, že zvládame situáciu, tak aj výzvy voči ľuďom budú jemnejšie a voľnejšie. Ak budeme vidieť, že to nemá pod kontrolou, nevylučujeme čokoľvek, priorita sú životy a zdravie,“ povedal. Požiadavka Richarda Sulíka na vyhlásenie núdzového stavu len pre zdravotníctvo bola vraj nereálna. „Ústava predpokladá, že sa vyhlási núdzový stav a potom sa vyhlási mobilizácia pre určité oblasti. V praxi to znamená pre bežného Slováka, že sa nezmení defacto nič. Ideme do ťažkého obodbia a potrebujeme mať v mimoriadnych situáciách určité schopnosti,“ dodal.

Kritiku ohľadne toho, že v pondelok ohlásil niečo iné ako v stredu prijali odbíja: „Najľahšie sa to hovorí ľuďom, ktorí si žijú pohodlný život, majú 8 hod. pracovný čas možno prídu do práce, niečo napíšu alebo urobia, nemajú žiadnu zodpovednosť a potom čokoľvek, čo niekto v čase totálnej krízy spraví, tak hľadajú zámienku, aby mohli kritizovať.“ Núdzový stav schválili aj v Česku. Tam bude platiť len mesiac a chcú ním obmedziť najmä hromadné podujatia.

Operácie budú prekladať

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že sa niektoré operácie či vyšetrenia budú musieť v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu preložiť. „Dostávame sa do situácie, keď sa potrebujeme zamýšľať nad reprofilizáciou. V nemocniciach sa reprofilizácie začali. V princípe, keď sa reprofilizujú lôžka, ktoré mali slúžiť na liečbu iných typov ochorení, tak sa, žiaľ, budú musieť niektoré odkladné operácie alebo vyšetrenia preložiť,“ uviedol s tým, že sa už reprofilizovala nemocnica v Nitre, čiastočne v Trenčíne, Ružomberku a pripravuje sa aj nemocnica v Poprade.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!