Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2020 10:05 | Správy | Zahraničné správy

Cenzúra v Bielorusku: Najobľúbenejšiemu spravodajskému portálu pozastavili akreditáciu

Bieloruské úrady v utorok pozastavili mediálnu akreditáciu nezávislému spravodajskému portálu, ktorý sa rozsiahlo venoval masovým protestom proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Ministerstvo informácií oznámilo, že najpopulárnejší spravodajský web v Bielorusku Tut.by bude mať od 1. októbra do 30. decembra pozastavenú prevádzku ako médium. Za krokom je podľa rezortu súdne rozhodnutie po tom, čo Tut.by dostal štyri varovania po zverejnení "informácií, ktorých šírenie je zakázané".

Zástupcovia Tut.by vo vyhlásení uviedli, že portál plánuje pokračovať v prevádzke aj bez "statusu média". "Registrácia internetových zdrojov ako online médií je v Bielorusku dobrovoľná. Status média poskytuje nejaké výhody, ako je napríklad možnosť byť prítomný v oblastiach vojenských konfliktov alebo mimoriadnych situácií, na masových podujatiach a ďalších udalostiach verejného významu," uvádza sa v stanovisku. Tut.by funguje od roku 2000 a až do januára 2019 fungoval bez mediálnej akreditácie, vyjadril sa tiež tím z webstránky. Rozhodnutie aj tak plánujú budúci týždeň napadnúť na súde.

"Je jasné, že chcú zabrániť novinárom najpopulárnejšieho spravodajského média na internete pokrývať protesty v krajine," vyjadril sa v súvislosti so situáciou pre agentúru AP podpredseda Bieloruského združenia novinárov Boris Goretskyj. Ako tiež pripomenul, ďalší novinári v krajine čelia vyhrážkam, sú väznení alebo ich deportovali z krajiny.

 

Opozičná Koordinačná rada, ktorá sa usiluje o demokratický prechod moci, uviedla, že pozastavenie akreditácie portálu je "vo svojej podstate absolútne poburujúce a nezákonné". Opozičná líderka Svetlana Cichanovská, ktorá po augustových voľbách odišla do exilu v Litve, povedala, že je to "oberanie Bielorusov o ich právo na pravdu".

Bielorusi protestujú denne od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa úradov Lukašenko získal 80 percent hlasov. Opozícia aj niektorí volební pracovníci však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované a USA aj Európska únia voľby odsúdili ako neslobodné a neférové.

Od začiatku tohtoročnej prezidentskej kampane v Bielorusku zadržali 207 novinárov, uvádza Bieloruské združenie novinárov. Jedenásť novinárov je v súčasnosti za mrežami, pričom sú odsúdení na tri až 15 dní odňatia slobody za účasť na nepovolených protestoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?