Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2020 10:45 | Správy | Domáce správy

Zákaz omší prekvapil aj biskupov: Bývalý tajomník Ziolkovský navrhuje iné riešenie

Nariadiť kňazom, aby sa prestali verejne sláviť sväté omše, môžu len biskupi. Takú vec štát nemôže urobiť bez ich súhlasu. V reakcii na avizovaný zákaz športových, kultúrnych či cirkevné podujatí vrátané omší to pre TASR uviedol hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

"Z ohláseného opatrenia, ktorého súčasťou by malo byť plošné rušenie bohoslužieb, sme prekvapení, keďže cirkvám bolo prisľúbené, že ak dodržia sprísnené opatrenia, bude pre ne platiť takzvaný semafor navrhnutý odborníkmi," uviedol Kramara. Podotkol, že o rušení bohoslužieb s cirkvami nik nehovoril a vzhľadom na ostatné opatrenia sa nejaví ako primerané. "Snažíme sa komunikovať s predstaviteľmi štátu, aby sa daná vec objasnila. Nariadiť kňazom, aby sa prestalo verejne sláviť, samozrejme, môžu len biskupi. Takú vec štát nemôže urobiť bez ich súhlasu," poznamenal hovorca KBS.

Bývalý sekretár KBS Anton Ziolkovský na sociálnej sieti uviedol, že katolícka cirkev pristupovala k opatreniam od začiatku veľmi zodpovedne. Poznamenal, že už zatvoriť kostoly na Veľkú noc bola mimoriadne veľká skúška. Tvrdí, že namiesto úplného zatvorenia kostolov by sa malo vrátiť k omšiam pre seniorov, väčším rozstupom alebo šachovnicovému sedeniu. "Nerušme verejné bohoslužby. Takéto rozhodnutie je veľmi necitlivé. Predpokladám, že medzi tými, ktorým na viere záleží, vyvolá skôr hnev ako porozumenie," povedal Ziolkovský.

Zbor biskupov evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku v tejto súvislosti uviedol, že informácie ani náznaky o tom, že by mali byť služby Božie opäť zakázané, nedostali. "Vnímame vážnosť situácie, v žiadnom prípade ju nechceme podceniť a spôsobiť verejnosti alebo jednotlivcom problémy," poukázali vo svojom stanovisku. Uviedli, že veriaci dodržiavali usmernenia, ktoré boli vypracované pre konanie bohoslužieb podľa COVID semaforov. "Nechceme byť nadradenou skupinou v spoločnosti, to v žiadnom prípade. Ale vnímame vaše sklamanie ako veriacich, keď vidíte, že reštaurácie, pohostinstvá, bary či diskotéky, ale aj fitnescentrá môžu svoje dvere nechať otvorené, pričom váš kostol je zamknutý a stretávanie sa v ňom predstavuje riziko," uviedol zbor biskupov ECAV na Slovensku vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová. Zároveň poukázali, že sa snažia diskutovať s kompetentnými a žiadať nejakú formu zmiernenia tohto opatrenia.

 

Hromadné podujatia budú na Slovensku od októbra zakázané. Výnimkou budú obrady sobášov, pohrebov, krstov, zasadnutí orgánov verejnej moci či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní, ktorých test nebude starší ako 12 hodín. Zakázať by sa mali aj športové, kultúrne či cirkevné podujatia, rovnako i omše.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lekárka zažívala v posledných mesiacoch hotové peklo.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy
Americký prezident Joe Biden
Dobré správy pre Pásmo Gazy, Američania začali s výstavbou móla: Humanitárna pomoc by mala byť dostupnejšia
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska