Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2020 19:27 | Správy | Politika

Najnovšia prognóza slovenskej ekonomiky hovorí za všetko: Kedy sa vrátime na predkrízovú úroveň?

Slovenská ekonomika v tomto roku poklesne o 6,7 %.

Predpokladá to najnovšia makroprognóza, ktorú v utorok na tlačovej konferencii predstavil minister financií Eduard Heger (OĽANO). Odhady z júna pritom hovorili o prepade ekonomiky o 9,8 %. Premiér Igor Matovič (OĽANO) skonštatoval, že zvládnutie medicínskej stránky pandémie pomohlo zvládnuť aj tú ekonomickú. Návrat na predkrízové úrovne sa očakáva koncom budúceho roka, začiatkom roka 2022.

Lepšie sa podľa Hegera vyvíjal domáci, ale aj zahraničný dopyt, čo pri otvorenosti slovenskej ekonomiky hovorí o tom, že aj partneri, na ktorých je Slovensko napojené, zvládajú pandémiu pozitívne. "Ekonomiky klesli aj u susedov menej, ako sa očakávalo," ozrejmil minister.

Priblížil, že značnú časť výpadku aktivity doháňa slovenská ekonomika už počas leta, dôvodom je najmä rýchly reštart automobilovej produkcie. "Predpokladáme však, že ku koncu roka sa toto rýchle oživenie priblíži k dlhodobému rastovému trendu, a teda to oživenie alebo dynamika ekonomiky zvoľní," dodal.

 

Heger tiež poznamenal, že trh práce bol odolnejší, ako sa predpokladalo. Pomoc napríklad v podobe kurzarbeitu, ktorá bola poskytnutá, podľa neho podržala zamestnanosť. "To, že sa nám to podarilo takto udržať, je aj taká predzvesť toho, že pracovný trh je pevnejší a práve pevnejší pracovný trh znamená, že budú aj vyššie mzdy," myslí si. Rast priemernej mzdy však podľa neho nebude dosahovať predkrízové úrovne.

"Vidíme oveľa menší pokles zamestnanosti, ako to bolo v kríze v roku 2009, čo čítame trochu ako dôveru firiem v to, že kríza bude krátka a vraciame sa do nejakej štandardnejšej situácie, ako sme boli v prvom polroku," objasnil riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Eduard Hagara.

Vďaka odolnejšiemu trhu práce sa aj spotreba domácností znížila len veľmi mierne, jej pokles bol jeden z najmiernejších z celej Európskej únie (EÚ). "Čím krajiny menej zvládali koronakrízu po medicínskej stránke, tým horšie dopadla ich ekonomika alebo tým horšie dopadla domáca spotreba, alebo bola nižšia dôvera ľudí, jednoducho, mali väčší strach, mali väčšiu neistotu," zdôraznil predseda vlády.

Heger vyčíslil, že v roku 2021 bude pokračovať postupné zvyšovanie ekonomickej aktivity a HDP by mal stúpnuť o 5,5 %. Riaditeľ IFP doplnil, že ak by prišlo k druhej vlne pandémie, ktorá by viedla k väčším obmedzeniam u obchodných partnerov Slovenska, ekonomika SR by sa mohla v tomto roku prepadnúť o 8,4 %, v budúcom roku by v takom prípade aj oživenie bolo o čosi slabšie, zrejme na úrovni 4,4 %.

Minister poukázal tiež na prostriedky, ktoré majú na Slovensko plynúť z plánu obnovy. Tie by podľa neho mohli pozitívne ovplyvniť spotrebu, ale aj investície v súkromnom sektore a oživenie na trhu práce. "Ukazuje sa, že ten prvotný stimul, ktorý by mohol prísť do našej ekonomiky, by mohol pozdvihnúť rast našej ekonomiky v rokoch 2022 a 2023 zhruba na 4 %," komentoval Hagara.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?