Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Rozčarovaní záchranári na východe Slovenska: Ako im môžu nakazení pacienti toto zatajovať?!

COVID-19 trápi aj záchranárov na východe Slovenska. V súvislosti s pandémiou koronavírusu je časté zatajovanie kontaktov s nakazenými osobami.

Minulý týždeň ich privolali do Trebišova k skolabovanému pacientovi (32), ktorý mal teplotu 38,1 °C. O cestovateľskej anamnéze sa nikto nezmienil. Až pred transportom do nemocnice pacient priznal nedávny návrat z Anglicka. „Podobnú teplotu mala uplynulú sobotu aj pacientka, ku ktorej vyslali posádku do chatovej oblasti pri Kysaku. Žena kontakt s osobou pozitívnou na COVID-19 popierala, ale tesne pred príchodom do nemocnice uviedla, že sa stretla s rodinným známym z Brna, ktorý je hospitalizovaný s obojstranným zápalom pľúc,“ uviedol hovorca Záchrannej služby Košice Viktor Wurm.

„Zatajovanie dôležitých skutočností, medzi ktoré v čase globálnej pandémie patrí aj možný kontakt pacienta s osobou pozitívnou na COVID-19, alebo pobyt v rizikových regiónoch záchranárom výrazne komplikuje prácu, ohrozuje zdravie ich aj rodinných príslušníkov. V neposlednom rade zasahuje do prevádzky záchranných služieb. Záchranári sa potom musia prestrojiť priamo na mieste, čo predlžuje čas celého výjazdu a aj čas, keď mohla daná posádka pomáhať ďalšiemu človeku,“ povedal hlavný lekár Záchrannej služby Košice Ladislav Neubert.

 

Internát v karanténe

Martinský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) uzavrel v utorok do karantény vysokoškolský internát a jedáleň Jesseniovej lekárskej fakulty (JLF) Univerzity Komenského (UK) v Martine. Informovala o tom hovorkyňa UK v Bratislave Lenka Miller. Doplnila, že minulý týždeň sa na fakulte objavili 4 prípady pozitívne testovaných študentovov:

„Pozitívne testovaní študenti zostali v izolácii a ďalších 150 kontaktov z fakulty otestovali na ochorenie. Pozitívne testy na COVID-19 malo v utorok ďalších päť študentov,“ uviedla s tým, že títo sú oddelení do samostatných izieb a ostatní majú povinnosť neopúšťať internát. Uzatvorenie internátov a karanténa ubytovaných je preventívne opatrenie. Od utorka je prerušená praktická výučba študentov JLF v martinskej nemocnici.

Korona u operátorov tiesňovej linky

Činnosť Krajského operačného strediska (KOS) Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v Trnave je od pondelka až do odvolania prerušená. „Dôvodom je pozitívny test na ochorenie COVID-19 u viacerých operátorov tiesňovej linky 155,“ potvrdila hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR Alena Krčová.

Zamestnancom boli nariadené opatrenia podľa usmernenia hlavného hygienika SR v súvislosti s ochorením COVID-19 a v súlade s opatreniami RÚVZ. Príjem tiesňového volania na linke 155 je zabezpečený primárne prostredníctvom KOS ZZS Bratislava a sekundárne ďalšími šiestimi KOS na území SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, roj, SITA, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva