Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2020 08:00 | PR články
Sponzorované

Gastrolístky nás inšpirujú, aby sme nezabúdali na najdôležitejšie jedlo dňa

Peter v posledných mesiacoch čoraz častejšie meškal do práce, poobede sa už od únavy nedokázal ani sústrediť. Nadriadení postupne prestávali tolerovať jeho znížený výkon.

Pod hrozbou výpovede Peter absolvoval zdravotnú prehliadku, ktorá prezradila začínajúci únavový syndróm. Pri pátraní po spúšťači sa Peter s lekármi dostal do obdobia, kedy kvôli zvýšeným rodinným výdavkom začal vynechávať prestávky na obedy a jedol iba narýchlo kupované rožky s treskou. S gastrolístkami by k tejto situácii nemuselo dôjsť.

Ľuďom sa môže zdať návrh na nahradenie stravných lístkov peniazmi ako dobrý nápad. Je však známe, že Slováci vo všeobecnosti šetria hlavne na strave a gastrolístky ich vo veľkej miere motivujú, aby nevynechávali aspoň jedno hlavné jedlo denne. "Ak dáte ľuďom peniaze, kúpia si všetko možné, len nie dobré, teplé jedlo v reštaurácii, či aspoň kvalitné suroviny pre vlastnú kuchyňu. Obávam sa, že to v konečnom dôsledku povedie k zhoršeniu zdravia našej populácie," myslí si výživová poradkyňa Janka Trebulová.

Otvoriť galériu
Zdroj: AMOBE

Dôležitý benefit

Plánmi vlády nie sú nadšení viacerí odborníci. Ako hovorí známa sociologička Silvia Porubänová stravné lístky sú dlhoročným zamestnaneckým benefitom, ktorý je v slovenských podmienkach doslova vžitý a je vnímaný ako samozrejmosť. "Príspevok na stravu v takejto forme vytvoril zvyk obedovej prestávky, teplých jedál mimo pracoviska, obvykle v spoločnosti kolegov, či známych. Obedová pauza je vítaná aj pre psychohygienu každého z nás. Niekto si vychutnáva samotný zážitok z jedla, pre iných je prínosná spoločnosť kolegov, konverzácia, humor, chvíľka na ´vypnutie sa´. Práve v časoch korony sme absenciu spoločenského aspektu stravovania pociťovali veľmi intenzívne a neblaho."

Fyzická i psychická pohoda

Sociologička zdôrazňuje aj potrebu kvality a pravidelnosti stravovania v prostredí, ktoré každému najlepšie vyhovuje. Aby výsledkom bola osobná pohoda, výkonnosť v zamestnaní a celková rovnováha. Zároveň pripomína, že prestávky v práci, vrátane obedovej, vyplývajú aj z faktu, že pre zamestnávateľa je podstatné udržiavať svojich pracovníkov v priebehu dňa vo fyzickej i mentálnej pohode, k čomu obedová pauza výrazne prispieva.

Otvoriť galériu
Zdroj: AMOBE

Sloboda výberu

Výživová poradkyňa Janka Trebulová sa v súvislosti s gastrolístkami zameriava na zdravotné riziká, ktoré by ich absencia mohla priniesť. Upozorňuje, že Slováci stále viac priberajú, čo je dôsledok aj nepravidelnej a menej hodnotnej stravy. Gastrolístky sú podľa nej rezervou, ktorú niektorí zamestnanci využívajú na preklenutie obdobia pred výplatou. Keďže ich možno využiť len na konkrétny účel, investíciu do kvalitnejšej stravy, či reštaurácie si nespájajú s utrácaním tak, ako keď platia skutočnými peniazmi. Pritom pestrosť a kvalita jedla sú rovnako dôležité ako pravidelnosť. "Keď do auta dávate dobrý benzín, vydrží viac a funguje lepšie. Prečo to tak nerobíme aj s ´palivom´ pre telo?,“ pýta sa.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Zasahovanie do nezávislej súdnej moci? Opozícia žiada zasadnutie výboru: Ide o vážnu vec
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?