Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2020 17:08 | Správy | Domáce správy

Jankovská drží vo väzbe hladovku už 8 dní: Jej stav musí každý deň kontrolovať lekár

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, bude rozhodovať v pondelok (21. 9.) o predĺžení väzby bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá od soboty 12. septembra drží v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici hladovku.

TASR to potvrdil jej obhajca Peter Erdős. Sudca pre prípravné konanie bude v pondelok zároveň rozhodovať aj o predĺžení väzby sudkyne Denisy Cvikovej a exsudcu Richarda Molnára. Trojicu zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v marci v rámci akcie Búrka, keď zadržala dovedna 13 sudcov v súvislosti s komunikáciou s obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom. Odvtedy sú stíhaní väzobne.

"Moja klientka od 12. septembra drží hladovku a naďalej v nej pokračuje a je odhodlaná vydržať do konca. Je to jej forma protestu proti nezákonnostiam, ktoré sa dejú voči jej osobe," povedal Erdős. Podľa vyjadrení hovorkyne Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Moniky Kavcinskej vo všeobecnosti platí, že v súlade s poriadkom výkonu väzby, ak obvinený vyhlási hladovku, do 24 hodín sa o tom informuje lekár, ktorý rozhodne o spôsobe dohľadu nad zdravotným stavom obvineného.

 

Obvinený podstúpi po vyhlásení hladovky lekárske vyšetrenie, pričom lekár poučí väznenú osobu o rizikách hladovky. Kontrola zdravotného stavu sa vykonáva s prihliadnutím na zdravotný stav väznenej osoby, najmenej však raz za tri dni. "Ak hladovka trvá viac ako sedem dní, kontrola zdravotného stavu sa vykoná každý deň. V prípade potreby je na návrh lekára takáto osoba umiestená na lôžkovú časť zdravotníckeho zariadenia v ústave. Ak by došlo k zhoršeniu zdravotného stavu väznenej osoby z dôvodu držania hladovky, je takáto osoba eskortovaná do Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne," uviedla Kacvinská.

Najvyšší súd (NS) SR koncom augusta zamietol sťažnosť Moniky Jankovskej voči predchádzajúcemu rozhodnutiu ŠTS, ktorý jej žiadosť o prepustenie z väzby zamietol. V prípade sudkyne Okresného súdu Bratislava I Denisy Cvikovej zase NS SR zrušil rozhodnutie ŠTS, ktorý ju prepustil na slobodu.

Monika Jankovská je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu Maruniakovú, aby rozhodla v prospech Mariana Kočnera. Najnovšie Monika Jankovská od septembra čelí ďalšiemu obvineniu, tentoraz z trestného činu marenia spravodlivosti. Obvinenie bolo vznesené v súvislosti so staršou kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily