Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2020 17:16 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Na proteste v Minsku zadržali 200 žien: Medzi nimi aj odvážnu babičku, z ktorej sú policajti na nervy

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali v sobotu v Minsku viac ako 200 účastníkov úradmi nepovoleného pochodu žien.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Podľa agentúry AFP bolo zadržaných viac ako 200 osôb. Ako informovala agentúra Interfax, medzi nimi je aj známa aktivistka Nina Bahinská, ktorá sa stala jedným zo symbolov protestov v Bielorusku.

Ide o ženu v seniorskom veku, ktorá v uplynulých týždňoch viackrát vzdorovala polícii: prehradila cestu policajným vozidlám odvážajúcim zadržaným demonštrantov, doťahovala sa s policajtom, ktorý jej chcel zhabať červeno-bielo-červenú vlajku, alebo sa vyhla zadržaniu, keď policajtovi tvrdila, že nie je na demonštrácii, ale "na prechádzke" - držala pritom vlajku vo farbách typických pre opozíciu.

 

Ako informovali bieloruské proopozičné médiá, Bahinská sa do protestov v Bielorusku zapája od roku 1988. V súvislosti so svojou angažovanosťou bola mnohokrát zadržaná a pokutovaná. Bahinská sa v jednom z nedávnych rozhovorov vyjadrila, že svoje zadržania už prestala rátať a s vyčísľovaním, koľko zaplatila štátu na pokutách, prestala, keď táto suma presiahla v prepočte 16.000 dolárov.

V súvislosti so svojou činnosťou a perzekúciami Bahinská odmieta pomoc rodiny, priateľov alebo ľudskoprávnych organizácií. Hovorí, že je to jej "obeta a kríž, ktoré musí niesť sama". Ako informoval spravodajský portál TUT.by, polícia pristúpila k zatýkaniu účastníkov ženského pochodu, keď sa ich kolóna dostala do centra Minska, k jednému z obchodných centier.

Ženy sa pred kordónmi policajtov pochytali popod pazuchy, čím vytvorili reťaz, a snažili sa zabrániť zatýkaniu. Počas policajnej akcie dochádzalo aj k tomu, že účastníčky protestného pochodu alebo ich sympatizantov zadržali nemaskovaní muži v civile, ktorí na žiadosti, aby sa legitimovali odpovedali: "Aj tak viete, že som policajt".

Niektoré zo zadržaných žien museli k policajným skriňovým vozidlám dovliecť násilím, iné sa policajtom dali odviesť pokojne, mnohé aj s úsmevom alebo takmer tanečným krokom. TUT.by vo svojej online reportáži uviedol, že kapacita pristavených policajných áut nestačila pre taký veľký počet zadržaných. Tie, pre ktoré nebolo v autách miesto, prepúšťali na slobodu, dodal TUT.by.

K viacerým ženám, ktoré boli zadržané, museli privolať lekársku záchranku, dodala agentúra AFP. Na pochode žien v Minsku bola v sobotu popoludní zadržaná aj najmenej jedna novinárka. Ako dodal Interfax, príslušníci zásahovej polície pred zhromaždením vyzvali novinárov, aby sa držali najmenej 50 metrov od demonštrantov.

Podľa pôvodného scenára malo v sobotu v Minsku ísť o "blýskavý pochod", keď jeho účastníčky mali prísť v oblečení vo výrazných farbách alebo s blýskavými doplnkami. Väčšina žien však tak či tak prišla v bielo-červeno-bielej farebnej kombinácii, ktorá sa stala symbolom opozície. Účastníčkam pochodu, ktoré veľmi disciplinovane smerovali do centra Minska, vyjadrovali podporu trúbením klaksónov aj vodiči okoloidúcich áut.

Pochodujúce ženy, mnohé s deťmi či sympatizujúcimi mužmi, sa skandovaním hesiel dožadovali prepustenia politických väzňov v Bielorusku a ľudí zadržaných počas pochodov a demonštrácií, pričom súčasne vláde prezidenta Alexandra Lukašenka odkazovali: "Nazabudneme, neodpustíme!"

Okrem takýchto hromadných podujatí sa v piatok i v sobotu v rôznych častiach Minska schádzali obyvatelia vnútroblokov medzi bytovými domami na neformálnych piknikoch a tradičnom pití čaju. Niektoré z týchto susedských posedení sa farebne niesli v proopozičnej bielo-červeno-bielej kombinácii. Ďalšie masové demonštrácie plánuje bieloruská opozícia na nedeľu.ň

 

 

 

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Buckinghamský palác prelomil mlčanie: Ako je na tom kráľ Karol III.?! Takáto má byť PRAVDA
Martin Pospíšil je v kontakte so šéfom zväzu Šatanom.
Craig Ramsay: Pospíšil? Má sa na čo tešiť!
Tomi sa po skončení profesionálnej kariéry dal na trénerskú dráhu.
Tomi Kid rieši veľké nepríjemnosti: Zadĺžený do konca života a to nie je všetko!
Lili hrala za futbalový klub KFC Komárno.
Veľké nešťastie na zápase v Dunajskej Strede: Lili († 17) skolabovala a zomrela! Bolestivé slová tímu
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Národná rada Slovenskej republiky.
Hodina otázok v pléne NRSR: Ministri a poslanci budú odpovedať študentom v parlamente
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
Ilustračné foto.
Predpoveď na LETO: Čakajú nás vlny horúčav? Meteorológovia prezradili, na čo sa máme pripraviť
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci