Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2008 18:42 | Správy | Domáce správy

Parlament opäť odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve

Parlament opäť odložil hlasovanie o Lisabonskej zmluve
BRATISLAVA – Národná rada SR ani na druhýkrát neodhlasovala Lisabonskú zmluvu, keď kvôli obštrukciám opozície neprítomnej v rokovacej sále nemala koalícia na tento krok dostatočný počet hlasov.

O reformnej zmluve bude parlament na návrh koalície hlasovať vo štvrtok 7. februára o 17.00 h. Predtým plénum zamietlo opozičnú iniciatívu na odloženie rokovania o reformnej zmluve.

Parlament mal o Lisabonskej zmluve rozhodovať už v stredu. Po tom, čo poslanci SDKÚ-DS, KDH a SMK tak ako dnes odišli z miestnosti, mala koalícia k dispozícii iba 85 vlastných zákonodarcov, čo nepostačovalo na schválenie zmluvy.

Podľa vlastných slov opozícia opustila sálu preto, lebo koalícia neprijala jej návrh preložiť hlasovanie o Lisabonskej zmluve na marcovú schôdzu NR SR. Dovtedy by mali byť jasné zmeny v tlačovom zákone, s ktorým opoziční poslanci SDKÚ-DS a SMK spojili svoju podporu reformnej zmluve.

Postoj opozície pri ratifikácii Lisabonskej zmluvy podľa premiéra Roberta Fica vyvoláva v krajinách Európskej únie zdesenie. "Každý je doslova šokovaný, že Slovensko je krajinou, kde opozícia z vnútropolitických pohnútok bráni ratifikácii reformnej zmluvy," povedal v stredu po stretnutí s veľvyslancami krajín EÚ pôsobiacimi na Slovensku.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zasa konštatoval, že „ak sa niekto domnieva, že silou, tlakom nás donúti k poslušnosti, je to veľmi smutný obraz slovenskej demokracie.“ Odklad hlasovania predseda KDH Pavol Hrušovský označil za prvé víťazstvo opozície v tomto volebnom období.

Deň pred začiatkom 19. schôdze opoziční lídri vyhlásili, že budú rozhodovanie o zmluve bojkotovať, kým sa s nimi koalícia nedohodne na znení nového tlačového zákona. Na schválenie medzinárodnej zmluvy je podľa ústavy potrebná trojpätinová väčšina všetkých poslancov, t.j. 90 a viac. Keďže vládne strany majú k dispozícii 85 hlasov, potrebujú v tejto záležitosti pomoc z opozičných poslaneckých lavíc. Štáty Európskej únie by mali zmluvu ratifikovať do konca roka 2008.

Kabinetu opozícia vyčíta štýl vládnutia, nerešpektovanie demokratických princípov a odmietanie diskusie. O Lisabonskej zmluve a predloženom znení nového tlačového zákona chce s vládnymi stranami viesť politické rokovania.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Refugees on a big rubber boat in the middle of the sea that require help. Sea with people in the water asking for help. Migrants crossing the sea
Pri gréckom dovolenkovom ostrove sa potopil čln: Hlásia jednu obeť! Čo sa tam stalo?
Foto
Za šesť rokov majú 5 titulov: Kto z nich príde na šampionát?
Ilustračné foto
Obrovská tragédia: Pri meste sa pretrhla hrádza! Hlásia niekoľko obetí, hrozí ďalšia katastrofa
9. kolo Let's Dance. Na snímke Helena Vondráčková a Juraj Loj.
Foto
Takéto Let's Dance tu ešte nebolo: Božská Vondráčková a prečo skončil Loj celý KRVAVÝ?!
Abused little girl with her abuser gripping her shoulder
Odporný prípad v Poľsku: Politik mal zneužívať mladistvú osobu! Hrozivé slová obžaloby
(ilustračné foto)
Pekári, cukrári a cestovinár otvorene: Výrobky zdražia! Ako to pocítia zákazníci?
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na ODSTÁVKU elektriny: Bez prúdu bude vyše 2000 domácností a firiem
Ilustračné foto
S teplom sa rozlúčte: Čaká nás iné trápenie! Čo predpovedajú meteorológovia?
Ilustračné foto
Tragédia v českom útulku: Ženu dohrýzol pes! Bojovala o život, vážnym zraneniam podľahla
Viete, kto je toto dievčatko?
Foto
FOTOHÁDANKA: Viete, kto je toto malé dievčatko s veľkými očami? Už od 6 rokov aktívne spieva!
(ilustračné foto)
Kupujete si lieky do zásoby? Úsmev vás prejde: AHA, čo riskujte!
Hviezdoslavovo námestie, Bratislava 25. 4. 2024 12.35 hod.: Čitateľ Nového Času odfotografoval oboch politikov pred bratislavskou reštauráciou
Váš Tip
Gröhling prichytený s Korčokom: Čo sa dialo v reštaurácii v centre Bratislavy?