Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2020 06:17 | Správy | Zahraničné správy

Kritická situácia v Česku: Toto ešte nezažili! Za jediný deň pribudlo extrémne veľa nakazených

V Česku prvýkrát pribudlo viac ako 2 000 prípadov koronavírusu za jeden deň. V stredu testy potvrdili nákazu u 2 139 ľudí, čo je o 464 viac ako v utorok. Za viac ako pol roka sa nakazilo 41 032 ľudí, takmer tri pätiny z nich sa už vyliečili. Aktuálne má nákazu 17 619 ľudí. Vyplýva to z dát ministerstva zdravotníctva.

Väčšina nakazených má ľahký priebeh choroby. Počet hospitalizovaných ale rastie, za posledný týždeň stúpol o viac ako tretinu. Pribúda tiež ľudí, ktorí s koronou zomreli. V nemocniciach bolo s koronavírusom podľa dát k utorku 388 ľudí, o 55 viac ako predchádzajúci deň. Pacientov v ťažkom stave je 81, za posledný týždeň ich pribudla viac ako štvrtina. Nemocnice podľa pondelňajšieho vyjadrenia ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnu násobne viac pacientov s covid-19 ako teraz, a to aj vážnych prípadov.

Od začiatku septembra začali pribúdať aj ľudia, ktorí s koronavírusom zomreli. Štatistiky teraz ukazujú 482 obetí, od začiatku septembra zomrelo 58 ľudí s covid-19. Tento týždeň má zatiaľ 17 obetí. Počty nakazených rekordne rástli aj minulý týždeň, kedy denný prírastok v utorok prvýkrát prekonal tisícku. Od tej doby denne pribúdalo viac ako tisíc potvrdených nákaz, s výnimkou nedele. Viac sa ale testovalo. V auguste počet testov za deň len raz prekročil 10 000, kým minulý týždeň laboratóriá od utorka do štvrtka vykonali každý deň viac ako 15 000 testov, v piatok rekordných 19 000. Kapacita laboratórií je podľa ministra Vojtěcha 20 700 denne a cieľ je 25 000. O stredajšom počte testov bude ministerstvo informovať vo štvrtok podvečer.

Najvýraznejšie sa teraz nákaza šíri v Prahe a v priľahlých stredočeských okresoch, ale aj na Kroměřížsku, južnom Plzeňsku, Uherskohradišťsku a Chebsku. V Prahe hygienici za posledných sedem dní potvrdili 155 prípadov v prepočte na 100 000 obyvateľov, nasleduje Kroměřížsko so 150 prípadmi, Praha-východ so 135 prípadmi a Berounsko s takmer 133 prípadmi na 100 000 obyvateľov.

 

Od štvrtka 10. septembra platí v celom Česku povinnosť nosiť rúško vo vnútorných priestoroch budov. Ministerstvo zdravotníctva zároveň vyzvalo občanov k dodržiavaniu základných hygienických pravidiel pod skratkou 3R - okrem nosenia rúšok je to pravidelné umývanie rúk a dodržiavanie dvojmetrových rozstupov. Od piatka 18:00 zakáže ministerstvo zdravotníctva vnútorné hromadné akcie na státie pre viac ako desať ľudí. Výnimku majú výstavy, trhy a podobné akcie. Na akciách na sedenie budú musieť byť vstupenky predávané na konkrétne miesto.

"V tejto chvíli je našou prioritou zastaviť začínajúci exponenciálny nárast pozitívnych prípadov. Nemôžem však vylúčiť ďalšie opatrenia," uviedol v stredu minister Vojtěch. Bývalý ministrov námestník a súčasný vládny splnomocnenec pre vedu a výskum v zdravotníctve Roman Prymula v pondelok povedal, že počty nakazených zrejme porastú ešte najmenej dva až tri týždne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?