Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2020 14:07 | Správy | Domáce správy
Foto

Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií protestovali v Bratislave: Očakávajú rýchlu reakciu Matoviča

Prevádzkovatelia slovenských hotelov a reštaurácií považujú ekonomické nástroje prvej pomoci v boji proti pandémii koronavírusu za nedostatočné.

Premiérovi Igorovi Matovičovi preto poslali výzvu na podporu cestovného ruchu s konkrétnymi návrhmi na zlepšenie stavu. Informovali o tom v stredu v uliciach Bratislavy po protestnom sprievode a zhromaždení, ktorým chceli poukázať na negatívne dopady prijatých opatrení v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Predstavitelia cestovného ruchu v júli spoločne s ďalšími profesijnými a zamestnávateľskými združeniami pripravili návrhy opatrení, ktoré majú znamenať efektívnu pomoc pre odvetvie cestovného ruchu. Týmito opatreniami sú - predlženie účinnosti tzv. prvej pomoci do konca kalendárneho roka a upravenie podmienok pre jej čerpanie, zníženie daňovej záťaže podnikov znížením sadzby dane z pridanej hodnoty na služby cestovného ruchu. Zároveň aj naštartovanie dopytu po službách cestovného ruchu prostredníctvom existujúceho príspevku na rekreáciu, pričom štát refunduje príspevok zamestnávateľovi a vytvorenie nových kompenzačných schém pre podnikateľov v cestovnom ruchu na zníženie škôd z dôvodu zatvorenia či obmedzenia podnikania v cestovnom ruchu.

"Vláda SR v reakcii na koronakrízu prijala len rámcové opatrenia na pomoc podnikateľom a zamestnávateľom, pričom podmienky stanovené na ich čerpanie a využitie spôsobili, že značná časť podnikov cestovného ruchu nedokázala túto pomoc efektívne čerpať. Nástroje prvej pomoci nepovažujeme za dostatočné v boji s následkami koronakrízy. Musíme poukázať na fakt, že poskytovanie služieb cestovného ruchu bolo z dôvodu vydaných opatrení ÚVZ SR na takmer dva mesiace zakázané. Aj po otvorení prevádzok v mesiacoch máj a jún došlo k výraznému prepadu v tržbách," uviedli vo výzve premiérovi prevádzkovatelia slovenských hotelov a reštaurácií.

 

V porovnaní s ostatnými odvetviami a činnosťami je podľa signatárov výzvy cestovný ruch lídrom vo viacerých negatívnych ukazovateľoch. "Ako príklad uvádzame najvyšší pokles zamestnanosti, najvyšší pokles tržieb a najvyšší pokles priemerných miezd. Aj na základe týchto skutočností považujeme za nevyhnutné, aby sa vláda SR zaoberala kritickou situáciou v cestovnom ruchu a čo najskôr prijala opatrenia na pomoc cestovnému ruchu," dodali.

K výzve Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa pripojili aj Asociácia slovenských kúpeľov, Slovenská asociácia cestovných kancelárií a agentúr, Historické hotely Slovenska, LAVEX- združenie lanoviek a dráh, Asociácia organizácií cestovného ruchu, Slovenský zväz výrobcov piva a sladu a Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?