Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2009 11:26 | Správy | Peniaze

Plyn zase neprúdi: Ukrajina ho vraj nie je schopná prepraviť

Plyn zase neprúdi: Ukrajina ho vraj nie je schopná prepraviť
Ukrajinský Naftogaz uviedol, že nemôže prepravovať ruský plyn do Európy, pretože by musel ponechať ukrajinské regióny bez dodávok.

Šéf Naftogazu Oleh Dubyna novinárom povedal, že ruský plyn na Ukrajinu prišiel, ale nedá sa prepravovať ďalej. "Ak by sme splnili žiadosť Gazpromu, museli by sme bez plynu ponechať ... Luhansk, Odesu, Doneck a polovicu Dnipropetrovského regiónu," povedal Dubyna.

Rusko prvýkrát po takmer týždni začalo v utorok ráno pumpovať plyn, ktorý má smerovať do Európy cez Ukrajinu. Európska únia však uviedla, že do krajín trpiacich akútnym nedostatkom plynu prúdi len málo alebo nijaký zemný plyn. Ruský štátny plynárenský monopol Gazprom obvinil Ukrajinu z toho, že plyn odčerpáva pre vlastnú spotrebu. Ukrajina vyhlásila, že prepravu plynu brzdí nedostatočná koordinácia.

Napriek prítomnosti európskych pozorovateľov odoberá Ukrajina znova plyn z tranzitného potrubia, tvrdí Moskva, a preto nemôže zabezpečiť európske krajiny plynom. Plynový spor sa tak dostáva do ďalšieho kola.

Fico poletí za Putinom do Moskvy

Ruský premiér Vladimir Putin oznámil, že sa v stredu v Moskve stretne s premiérmi Slovenska a Bulharska, aby diskutovali o dodávkach plynu.

Uviedol, že Moskva má veľký záujem obnoviť dodávky cez Ukrajinu v prvom rade do krajín, ktoré sú postihnuté najviac. Putin navštívil hlavné sídlo Gazpromu, kde mu šéf firmy Alexej Miller povedal, že Rusko dnes chcelo dodať približne 100 miliónov metrov kubických plynu na Slovensko a na Balkán, ale Ukrajina nedovolila prechod plynu cez jej územie.

Ukrajina môže spoľahlivo dopravovať plyn do Európy iba vtedy, ak sa ruské dodávky vrátia na decembrovú úroveň, povedal dnes ukrajinský prezident Viktor Juščenko. "Je veľmi dôležité obnoviť dodávky na tých trasách, na ktorých boli v decembri 2008. To by nám dalo príležitosť zreorganizovať ukrajinský systém od zásobovania našich vlastných regiónov na zabezpečenie dodávok do Európy," povedal Juščenko.

Pozorovatelia nemajú plný prístup ani na Ukrajine, ani v Rusku

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že jej pozorovatelia neboli vpustení do všetkých riadiacich centier v Rusku a na Ukrajine, aby tam kontrolovali stav prepravy zemného plynu. "Títo experti by mali dostať plný prístup do riadiacich centier v Moskve a v Kyjeve," uviedla hovorkyňa komisie. Hovorca EK pre energetiku povedal, že pozorovatelia Európskej únie sa nachádzajú na množstve pozorovateľských bodov, kde dozerajú na tranzit dodávok plynu, avšak nebol im umožnený vstup do kontrolných miestností v riadiacich centrách. Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu 1. januára. O týždeň neskôr zastavilo aj tranzit. Ukrajinu obvinilo z krádeže plynu, ktorý je určený pre Európu. Tranzit sa obnovuje v rámci dohody, ktorú sprostredkovala Európska únia. Na základe dohody sa pri plynovode rozmiestnili medzinárodní pozorovatelia, aby Rusko ubezpečili, že Ukrajina zemný plyn neodčerpáva.


Ukrajina blokovala dodávky plynu do Európy

Zástupca šéfa spoločnosti Gazprom Alexander Medvedev uviedol, že po tom, ako Rusko v utorok ráno obnovilo dodávky zemného plynu, ukrajinský plynovod nedoručil ruský plyn do západnej Európy. "Ukrajina blokuje všetky naše snahy dopraviť plyn do Európy... Za týchto okolností fyzicky nedokážeme uskutočniť tranzit plynu cez ukrajinské územie," vyhlásil Medvedev.

Podľa skorších správ ruský plynárenský koncern Gazprom v utorok informoval, že ruský plyn už prúdi cez Ukrajinu do Európy. Ukrajinskú spoločnosť Naftogaz, ktorá to potvrdila, požiadal, aby začala pumpovať 76 miliónov kubických metrov plynu denne cez ukrajinské územie. Gazprom za normálnych podmienok dodáva smerom do Európy približne 300 miliónov kubických metrov plynu denne.


Naftogaz evidoval problémy s obnovením dodávok plynu

Štátna ukrajinská spoločnosť Naftogaz oznámila, že spoľahlivé dodávky ruského plynu do Európy boli skomplikované množstvom faktorov, vrátane tečúceho množstva plynu a vybraných smerov. "Naftogaz požaduje rýchle obnovenie vyrovnaných dodávok plynu cez všetky tranzitné potrubia," uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Naftogaz ďalej uviedol, že objem a smer dodávok nebol medzi obidvoma prevádzkovateľmi dohodnutý včas. Tieto nezhody vážne narušujú ustanovené spôsoby spoľahlivého fungovanie tranzitného systému.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov