Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2020 18:50 | Správy | Zahraničné správy

Niektorí susedia sa z tragického požiaru v Bohumíne nespamätali: Sťahovanie z paneláku smrti

Mesiac po tragickom požiari bytu v českom Bohumíne, ktorý si vyžiadal 11 ľudských životov a desiatku zranených, sú v nemocnici ešte stále dvaja zranení.

ČTK to v pondelok povedala hovorkyňa ostravskej fakultnej nemocnice Petra Petlachová. Na účte zbierky vyhlásenej Moravskosliezskym krajom sa nazbieralo už viac ako 2,5 milióna korún. Požiar podľa polície úmyselne založil päťdesiatštyriročný muž. Rozhodol sa tak vyriešiť spory s rodinou.

"V našej starostlivosti zostávajú dvaja pacienti. Obaja sú už umiestnení na štandardnej izbe. Hojenie prebieha bez komplikácií," povedala Petlachová. V nemocniciach po požiari skončila desiatka ľudí. Väčšinu už lekári prepustili.

Moravskoslezský kraj v súvislosti s požiarom vyhlásil zbierku. Jej výťažok má pomôcť rodinám obetí, zraneným a ďalším ľuďom z panelového domu. V zbierke už sa zišlo viac ako 2,5 milióna korún. Okolo 700.000 korún zaslali darcovia z radov verejnosti. Sumou presahujúcou 1,85 milióna korún prispel kraj. Symbolickú desaťkorunáčku za každého obyvateľa, teda 200.000 korún, chce ešte venovať Bohumín. Kraj do zbierky vložil za každého z 11 zomrelých 100.000 korún, za každého zraneného 50.000 korún. 

Fotogaléria
16
fotiek v galérii
Prostriedky zo zbierky, ktorá potrvá do konca septembra, budú rozdelené podľa pravidiel. "Najväčšia časť získaných peňazí pôjde pochopiteľne pozostalým po obetiach a zraneným. Konkrétne sumy navrhne až správna rada a následne schváli krajské zastupiteľstvo. Avšak už teraz je isté, že časť prostriedkov pôjde tiež na odškodnenie obyvateľov postihnutého domu, ktorí utrpeli materiálnu alebo psychickú ujmu," povedal starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Život v dome zasiahnutom požiarom sa vracia do bežných koľají. Aj preto napríklad mesto ukončilo prevádzku krízovej ​​linky zriadenej pre jeho nájomníkov. Šesť rodín dom opustilo, mesto im poskytlo nové byty. "Nemohli vo vežiaku zostať, či už kvôli poničeným bytom alebo z dôvodu zlého psychického stavu. Niektorí z nich sa po opravách vrátia, iní sa odsťahovali natrvalo," povedal zástupca primátora Igor Bruzl (ČSSD).

V byte bolo v čase útoku 15 ľudí pozvaných na oslavu. Zadržaný priznal, že horľavinou polial dvere a zapálil ich. Oheň sa rozšíril veľmi rýchlo. Priamo v byte zomrelo šesť ľudí, útočníkova družka, syn, vnuk a jeho matka. Zomreli aj ďalšie dve deti pozvané na oslavu. Ďalších päť ľudí sa zabilo, keď z horiaceho bytu v jedenástom poschodí vyskočili. Štyrom ľuďom sa podarilo pred plameňmi uniknúť prelezením na balkón susedného bytu. Polícia podpaľača obvinila z vraždy a všeobecného ohrozenia, je vo väzbe. Hrozí mu až výnimočný trest vrátane doživotia. Oheň spôsobil škodu niekoľko miliónov korún.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily