Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.09.2020 11:47 | Správy | Domáce správy

Zsuzsová je obvinená z prípravy troch vrážd: Súd začal rozhodovať o jej väzbe

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, začal v sobotu rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzobné stíhanie Aleny Zs.

Je obvinená z príprav vrážd prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

"Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS návrh na väzbu obvinenej Aleny Zs. pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy formou účastníctva a iné, pretože je dôvodná obava, že ujde a bude sa skrývať, i dôvodná obava z kolúzneho konania a taktiež bol zhliadnutý dôvod preventívnej väzby," konkretizovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa právneho zástupcu Aleny Zs. Štefana Neszméryho po oslobodzujúcom rozsudku sa na tento krok prokurátora ÚŠP pripravovali a očakávali ho. Konštatoval to pri príchode na súd.

 

Alenu Zs., obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prepustili po štvrtkovom (3. 9.) oslobodzujúcom rozsudku ŠTS z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti.

Alena Zs. je ako sprostredkovateľka obžalovaná aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Exprimátora zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom. Okrem toho je obvinená aj zo spomínaných príprav vrážd prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho, i advokáta Lipšica. Z toho obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR nielen ju, ale aj Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána Andruskóa. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017. Tú prijala Alena Zs.

Podľa vyjadrení Žilinku a Šufliarskeho motívom pripravovaných vrážd bola ich práca. Lipšic sa domnieva, že motív zavraždiť ho mal podnikateľ Marian K.

Jedného z troch obžalovaných z prípravy vrážd Miroslava M. senát ŠTS 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka a Kušnírovej, i podnikateľa Petra Molnára. Andruskó bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest.

Senát ŠTS v Pezinku vo štvrtok oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice nielen Alenu Zs., ale aj podnikateľa Mariana K. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný, odvolali sa poškodení aj prokurátor. Bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrea Verešová v Dubaji oslňuje dokonalou postavičkou.
Foto
Verešová odhodila oblečenie: Ukázala sa úplne NAHÁ! Aha, ktorý známy muž jej to okomentoval
Head shot frustrated middle aged mature retired woman with walking disability holding hands on wooden stick, looking in distance, feeling lonely at home or suffering from depression, ageing concept.
„Nový“ Alzheimer vás vystraší: Riziko je obrovské! Prevratné zistenie vedcov
Foto
Po prvej výhre panuje skvelá nálada: Aktéri si nemohli vynachváliť fantastickú atmosféru!
David Beckham
Foto
Beckham šokoval fanúšikov: Za všetkým je jedna fotka! Pozrite sa na to
vojak
Správy, ktoré Ukrajina nechcela počuť: To neznie vôbec dobre
Foto
Prvé víťazstvo Slovákov na šampionáte, suverénne zdolali Kazachstan
(ilustračné foto)
11 znakov, že SMRŤ je blízko! Všimli ste si tieto veci? Veľa času nezostáva
Slafkovského gesto hitom internetu: Čo plačeš? Pozri na skóre!
Alagič tvrdí, že sa jej z firmy okamžite ozvali.
Foto
Odhalená Jasmina: Sexy FOTO vám vyrazí dych! Takto ste Alagič ešte nevideli
Šatan mal zaujímavú spoločnosť: Aha, ako fandil Danko so svojou misskou!
Požiar nákupného centra vo Varšave.
Panika u susedov: Plamene pohltili nákupné centrum! Nové informácie
Známe tváre nám ukázali svoje milované mamy a prezradili, čo si na nich najviac vážia.
Foto
Známe tváre odhalili vzácne spomienky: Prečo zbožňujeme naše milované mamičky!