Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 10:18 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza falošného lekára Ivana sa vracia na začiatok: Dokazovanie musí byť vykonané nanovo

Doteraz celé vykonané dokazovanie v kauze zariadenia pre seniorov Iris, kde figuruje obžalovaný falošný lekár Ivan Biháry a falošná sestrička Vanessa Pútiková, sa musí pred novým sudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I vykonať nanovo.

Situáciu skomplikovalo to, že doterajší zákonný sudca OS Bratislava I Roland Kemény je približne od marca dlhodobo práceneschopný a jeho trestné veci museli prerozdeľovať medzi iných sudcov. Ivana Biháryho medzičasom prepustili na slobodu.

Otvoriť galériu

"I. B. na výsluchu pri rozhodovaní o jeho žiadosti o prepustenie z väzby nesúhlasil so zmenou samosudcu, a preto bude v zmysle Trestného poriadku potrebné vykonať celé dokazovanie na hlavnom pojednávaní od začiatku. Pritom nový zákonný sudca po riadnom oboznámení sa a naštudovaní veci bude ďalej postupovať v zmysle Trestného poriadku," sprostredkoval TASR odpoveď nového zákonného sudcu Branislava Harabina vyšší štátny úradník Krajského súdu (KS) v Bratislave Zoltán Valentovič.

O prepustení Ivana Biháryho na slobodu rozhodol 14. augusta KS v Bratislave. Súd na základe sťažnosti proti uzneseniu OS Bratislava I z 24. júla toto uznesenie zrušil a obžalovaného prepustil z väzby na slobodu, avšak bez náhrad väzby.

 

OS Bratislava I pôvodne síce prepustil Ivana Biháryho z väzby na slobodu, ale s povinnosťami a obmedzeniami, a to pravidelne sa dostavovať k probačnému a mediačnému úradníkovi, uložil mu zákaz vycestovať počas trvania trestného stíhania z územia SR, povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu svojho pobytu a ďalšie. Zároveň mu nariadil kontrolu uložených obmedzení a povinností technickými prostriedkami.

Spoluobžalovaná Vanessa Pútiková urobila v októbri 2019 pred samosudcom vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov rozhodoval Ivan Biháry, ktorého videla zavádzať pacientom kanylu. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol ona, Ivan Biháry i ďalšie osoby. Ivan Biháry mal zároveň kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

Obaja sú obžalovaní zo zločinu poškodzovania zdravia a Ivan Biháry aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. V zariadení mali klientom indikovať a podávať lieky a liečivá intravenózne, intramuskulárne vo forme tabliet a kvapiek, a to aj napriek tomu, že na to nemali predpísanú odbornú spôsobilosť. Mohlo tak dôjsť k ohrozeniu zdravia až k smrti klientov. V zariadení zomrelo viacero pacientov a niektorých z nich exhumovali. Veľa pacientov sa však spopolnilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ulice švédskeho mesta Malmö zaplavili stovky demonštrantov. Dôvodom bola súťaž Eurovízia.
Tisíce ľudí vyšli do ulíc v Malmö: Všetko kvôli jednej speváčke v Eurovízii
Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac