Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Veľký rozhovor s ministrom Gröhlingom o otvorení školského roka: Nové pravidlá v školách

Návrat za múry škôl po dlhých mesiacoch. Pre celosvetovú pandémiu koronavírusu sa na Slovensku zatvorili školy ešte v marci.

Teraz deti, učiteľov aj rodičov čaká ostrá skúška toho, či dokážu aspoň ako-tak zvládnuť štandardný návrat do vyučovacieho procesu. Nový Čas sa o novom školskom roku, jednotlivých opatreniach aj nástrahách rozprával s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (46). Tvrdí, že v rezorte tvrdo pracovali na tom, aby výučbu státisícov študentov zvládli bez toho, aby sa opäť plošne zatvárali školy.

Na čo všetko sa musia školáci pripraviť v prvých týždňoch?

- Rúška sú to minimum, ktoré musíme všetci urobiť, aby sme prvé týždne zvládli. Ja hovorím, že ak ich zvládneme, tak potom budeme stále v tých zelených či oranžových fázach a neprídeme do nejakých celoplošných uzatváraní škôl. Čo nás čaká, je, že pri materských školách a prvom stupni základných škôl budeme rúška len odporúčať.

 

Aj keď zo skúseností viem, že učitelia to robia úplne úžasne, lebo hrajú hry s deťmi, že si tie rúška môžu pokresliť a takto ich radi nosia. Čo sa týka druhého stupňa a stredných škôl, tak tam sú povinné, a som rád, že učitelia, riaditelia aj rodičia vysvetľujú svojim deťom, že je to dôležité, keďže chránia nielen ľudí okolo, ale aj sami seba a následne rodičov alebo starých rodičov.

Keď sme v marci zatvárali školy, tak tých prípadov nákazy bolo nepomerne menej ako v súčasnosti. Je z tohto hľadiska bezpečné poslať deti do škôl?

- Je dôležité, aby sme nastavili pravidlá tak, aby to bolo bezpečné. Komunikujem aj s ostatnými ministrami školstva v rámci Európskej únie a všetci sme sa zhodli, že je dôležité, aby sme otvorili školský rok a nastavili jednotlivé kritériá, aby sa začalo vzdelávať.

Tých 77 dní, keď sme mali dištančné vzdelávanie, nás naučilo, že nemôžeme ísť iba do online priestoru, ale že musíme mať aj prezenčné vyučovanie. Koronavírus tu bude stále, aj keby sme posunuli školský rok, takže by sa nič nestalo a nič by sme odkladom nevyriešili. Musíme ísť do toho, naučiť sa s tým žiť a potom budeme fungovať normálne.

Školský rok sa ešte len začína, no už sa hlásia prvé prípady možnej nákazy - napríklad škola v Čiernej nad Tisou, kde sa posunie začiatok o týždeň. Bude to bežný stav, že sa budú zatvárať jednotlivé školy?

- Neviem, či to bude bežný stav, ale budeme komunikovať s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva tak, že budeme prerušovať vyučovanie lokálne v triedach alebo v škole. Aj keď napríklad bude jedna škola v meste nakazená, tak nebudeme zatvárať ďalšie školy, aby sme vedeli čo najdlhšie pokračovať vo vyučovaní ďalej.

Máme informácie, že dve alebo tri mestá budú posúvať o pár dní výučbu, lebo tam boli indikované prípady. Uvidíme, ako sa to naštartuje, lebo som rád, že takto funguje spolupráca medzi zriaďovateľmi a úradmi verejného zdravotníctva. Týmto dávame najavo, že sme pripravení a vieme urobiť opatrenia.

Otvoriť galériu

V prípade akého počtu pozitívnych prípadov sa budú zatvárať jednotlivé triedy a potom aj celé školy?

- Ideme na základe odporúčaní úradu verejného zdravotníctva, kde pri oranžovej fáze budú pozitívne indikovaní jeden až dvaja pedagógovia alebo študenti. Pri červenej fáze je to prerozdelené pre každý typ škôl, ale to fungovanie bude skôr také, že ak sa žiak bude cítiť zle, tak sa budú kontaktovať rodičia a následne telefonicky lekár, aby sme povedali, či to je chrípka, alebo je to podozrenie na COVID-19. V októbri a novembri prichádzame do časti roka, keď je veľa podobných prípadov, tak aby sme nerobili zbytočnú paniku. Verím, že pediatri to zvládnu.

Ako budete rozlišovať koronavírus od bežných respiračných chorôb?

- Žiak pôjde do samostatnej miestnosti a budú sa kontaktovať rodičia. Tí následne kontaktujú lekára a budú konzultovať jednotlivé príznaky. Lekár tú situáciu bude musieť vyhodnotiť, a buď to bude bežné ochorenie alebo identifikuje, že by to mohol byť COVID. Tým pádom pôjde na pretestovanie a oznámime úradu regionálneho zdravotníctva, že máme takýto prípad, a ten bude kontaktovať školu, aby nastavili jednotlivé opatrenia. K tomu sme pristúpili aj preto, že riaditeľ nevie vyhodnotiť, aké opatrenia robiť, ak je to napríklad žiak alebo kuchárka v jedálni. Preto sme tento mechanizmus presunuli na regionálne úrady.

Čo má robiť rodič, keď bude mať doma dieťa, ktoré nebude mať teplotu, ale bude pokašliavať či mať nádchu? Pustiť ho do školy?

- Každý rodič vie odhadnúť, že v akom štádiu to je. Mal by každopádne kontaktovať svojho lekára, ktorý vyhodnotí, či je to len bežná chrípka.

Dá sa očakávať, že deti budú vedieť nosiť rúška počas tých dvoch týždňov v triedach?

- Ja verím tomu, že áno. Všetko naznačuje, že sme sa zžili s rúškami a že tie dva týždne zvládneme. Musíme vysvetľovať, hovoriť fakty, vyvracať dezinformácie, ale stále budem tvrdiť, že ak rúška sú minimum, ktoré máme zvládnuť, tak poďme do toho, lebo potom ten vzdelávací proces bude pokračovať ďalej.

Netlmočili vám učitelia obavy o to, že sa zmenia na policajtov, ktorí budú musieť kontrolovať nosenie rúšok možno na úkor vyučovacieho procesu?

- Tlmočili, a určite budeme mať žiakov či rodičov, ktorí s tým nebudú súhlasiť a treba im to vysvetľovať. Ak si to nedajú vysvetliť, tak riaditelia majú právomoc povedať rodičovi, keďže toto opatrenie je nariadenie úradu verejného zdravotníctva, aby si toho žiaka zobral na obdobie dvoch týždňov domov.

Neviem, aký bude argument toho rodiča, či bude písať dieťaťu ospravedlnenky, ale v tomto sme všetci na jednej lodi. Neviem, či mám zobrať tých ľudí do nemocnice, aby sa išli pozrieť na toho človeka, ktorý je napojený na respiračné zariadenie a videli, čo sa môže stať, ak to podceníme.

Otvoriť galériu

Vy sami spomínate dezinformácie. Napríklad kotlebovci veľmi radi šíria, že rúška nechcú nosiť a odporúčajú to svojim voličom. Keď príde rodič do školy s tým, že dieťa nebude nosiť rúško na základe vymyslených správ, tak riaditeľ alebo učiteľ ho môže vykázať?

- Musí mu ukázať to opatrenie, a ak ho rodič nechce realizovať, tak akú inú možnosť bude mať riaditeľ? Potom je otázka, ako sa s tým vysporiada rodič, keďže je povinná školská dochádzka. Stále tu však rozprávame o dvoch týždňoch nosenia rúšok, kde chceme ochrániť bezpečnosť a zdravie nás všetkých, a príde mi, že to veľmi nafukujeme zo strany či už rodičov, alebo ľudí, ktorí sa tomu venujú.

Očakávate, že by v niektorých školách mohla zasahovať aj polícia?

- Už idete tak ďaleko, kam nechcem ísť. Myslím si, že sme natoľko zodpovední, že to zvládneme bez toho, aby riaditeľ musel kontaktovať políciu.

Majú niektoré deti výnimky na nosenie rúšok?

- ÚVZ zverejnil dokument v rámci výnimiek, kde sme chceli výnimky pre stredné a ťažké postihnutie či autistické spektrum alebo nepočujúcich, tak, aby nemuseli nosiť rúška. Tam nám bolo vyhovené.

Kto dostane sankciu, ak by dieťa nemalo rúško v triede?

- Zákonný zástupca. Ten predkladá aj doklad o bezinfekčnosti, kde je aj samostatný odsek, čo sa udeje a aký bude postih, ak by sa niečo stalo.

Do akej miery je možné, že sa predĺži nosenie rúšok v školách?

- Neviem. Stále si myslím, že po dvoch týždňoch od tej povinnosti ustúpime, že to bude dobrovoľné. Ale ako budú narastať prípady, alebo aké budú odporúčania epidemiológov, to uvidíme.

Kedy sa bude prehodnocovať nosenie rúšok?

- Po týždni. Veľké stretnutie, ktoré bude organizovať minister Krajčí v rámci pandemickej komisie, by malo byť v polovici septembra.

Spomínali ste aj čestné vyhlásenie, ktoré musí rodič vypisovať. To bude len jednorazovo?

- Bude opakovane, ak žiak vymešká viac ako tri dni.

Čo sa bude diať, ak bude rodič v tom vyhlásení klamať?

- Sú tam postihy, ktoré boli schválené v rámci návrhu zákona. Sú tam finančné postihy aj vyše 1 600 eur.

Majú školy dostatočné množstvo hygienickej výbavy na to, aby zvládli začiatok školského roka?

- Myslím si, že majú, ale napriek tomu poskytujeme školám finančnú pomoc vo výške viac ako 4 milióny eur, kde školám príde automaticky príspevok. Do 100 žiakov to bude 600 eur, nad sto žiakov sa to stupňuje až do výšky 3-tisíc eur, ktoré môžu využiť na nákup rúšok, dezinfekcií, rukavíc alebo čo potrebujú v súvislosti s pandémiou.

Prvé tri týždne budú zatvorené aj telocvične. Čo potom? Budú sa otvárať, alebo sa nebude športovať tak, ako boli žiaci zvyknutí?

- Dúfam, že budeme športovať. Telocvične sú teraz zatvorené, okolo 14. sa budú prehodnocovať jednotlivé opatrenia, aby sme vedeli, čo sa bude diať po 20. septembri. V týchto týždňoch vieme telesnú výchovu realizovať vonku.

Čo sa týka stravovania, tak to je odporúčané vykonávať po triedach. Je to prakticky zrealizovateľné vo väčšine škôl?

- Áno, je. Ale sú aj školy, napríklad v Stupave, kde potrebovali robiť úpravy aj v rámci rozvrhu, kde budú skupiny dávať do jedálne. Ide o to, aby v zástupe na chodbe alebo v jedálni nestáli všetci žiaci a nemiešali sa v rámci skupín. Aby sme vedeli identifikovať jednotlivé skupiny, ak by bol niekto pozitívny, tak sa to týka jeho a potenciálne jeho triedy či 20 kamarátov. Aby sme v rámci školy vedeli povedať túto skupinu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?