Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2020 13:32 | Správy | Domáce správy

Policajná razia v Moldave nad Bodvou: Európsky súd rozhodol v prospech dvoch obetí

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol v prospech dvoch obetí policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013.

V tlačovej správe o tom informovala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá dodala, že súd tak potvrdil jej zistenia týkajúce sa porušenia ich ľudských práv. Európsky súd rozhodol o prvej z dvoch sťažností, celkovo sa na súd obrátilo desať obetí razie. Agentúre SITA poskytla tlačovú správu Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ako uviedla Patakyová, rozhodnutie súdu sa zhoduje so zisteniami o porušení ľudských práv, ktoré pri preskúmavaní razie konštatovala ešte predchádzajúca verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, a na ktoré sama Patakyová opakovane upozorňovala. Kancelária verejného ochrancu práv je v prípade policajnej razie v Moldave nad Bodvou aktívna už od roku 2013. Na základe nesúladu výpovedí obetí s policajným nariadením a jeho vykonaním predložila bývalá verejná ochrankyňa práv historicky prvú mimoriadnu správu do Národnej rady SR o nezákonnom postupe polície. Parlament však správu neprerokoval, neprijal jej odporúčania a zároveň došlo k odobreniu razie zo strany policajnej inšpekcie a domácich súdov.

 

Koalícia mimovládnych organizácii vyzýva vládu, aby záväzky z rozhodnutia ESĽP implementovala do praxe čím skôr, a to predovšetkým vytvorenie nezávislého vyšetrovacieho orgánu, ktorý by preskúmal sporné postupy silových zložiek. Organizácie o.z. Equity, Bystriny, o.z., Amnesty International Slovensko, ETP Slovensko, Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) a Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK) uviedli v tlačovej správe, že rozsudok ESĽP je nádejou pre spravodlivosť. „Rozhodnutie o prvej sťažnosti prináša dlho očakávanú spravodlivosť pre zbitých obyvateľov z Moldavy nad Bodvou. Po siedmich rokoch boja so štátom, keď sa z obetí stali vinníci, svitá nádej, že sa súčasné súdne procesy s poškodenými, v ktorých im hrozia tresty, skončia, a tí si budú môcť vydýchnuť,“ povedala Lýdia Šuchová z o.z. Equity.

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma rozhodnutie ESĽP ako potvrdenie pochybností, ktoré boli od začiatku spájané so zásahom v Moldave nad Bodvou. Médiá, bývalá aj súčasná verejná ochrankyňa práv a mimovládne organizácie podľa nej urobili množstvo užitočnej práce a dnes dal ESĽP za pravdu aj im. „Zneužívanie štátnej moci proti ľuďom je neprípustné, a preto je potrebné, aby sa odstránili pochybnosti aj v ďalších podobných prípadoch. Občania potrebujú polícii dôverovať, a na to je potrebné, aby sme mali nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá by vyšetrovala podozrenia z nezákonného konania policajtov. Hoci sa dlhodobo hovorí o potrebe používania kamier pri policajných zásahoch, v praxi stále nie sú bežné," povedala prezidentka v stanovisku, ktoré poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

V sťažnosti dvaja poškodení namietali policajné násilie, nedostatky vo vyšetrovaní a etnickú diskrimináciu. ESĽP rozhodol, že v prípade boli porušené články tri a 14 Dohovoru o ľudských právach. Článok tri, ktorý garantuje, že nikoho nemožno mučiť alebo podrobovať neľudskému, alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, k čomu došlo pri samotnom policajnom zákroku a po následnom predvedení na policajnú stanicu. Článok 14 zakazuje diskrimináciu. Senát ESĽP poškodeným priznal finančné odškodnenie, ako aj náklady na konanie. Slovenská republika spor prehrala a poškodených musí do troch mesiacov odškodniť. Súd v rozsudku skonštatoval množstvo pochybení vo vyšetrovaní razie a uviedol, že „vyšetrovanie nebolo adekvátne“. Súd tiež konštatoval, že vyšetrovanie zlyhalo aj v prípade šetrenia možného rasového motívu.

Už tretí rok pokračujú súdne konania so šiestimi zbitými obyvateľmi Moldavy nad Bodvou na Okresnom súde Košice I. Sú obžalovaní pre údajne krivé výpovede a svedectvá.

Po policajnom zásahu 19. júna 2013 na ulici Budulovská v Moldave nad Bodvou obžalovali šiestich Rómov, ktorí uviedli, že ich policajti bezdôvodne a brutálne bili. Podľa inšpekcie Ministerstva vnútra SR, ktorá zásah preverovala, však policajti konali v súlade so zákonom. Prokuratúra následne Rómov, pôvodne v pozícii poškodených, obžalovala z trestného činu. Tí vinu odmietajú a celý proces vnímajú ako nespravodlivý.

"Ministerstvo vnútra SR v plnej miere akceptuje rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva," zareagoval rezort vnútra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Organizátori Eurovízie vyradili v sobotu holandského speváka Joosta Kleina z tejto pesničkovej súťaže.
Foto
Speváka vyradili z Eurovízie! Šokujúce, čo je za tým: Naozaj TOTO robil?
(ilustračné foto)
Najväčšia solárna búrka za posledných 20 rokov! Následky môžu byť veľké, pripravte sa
Hailey je vraj už v šiestom mesiaci tehotenstva.
Foto
Miláčik žien Justin Bieber sa čoskoro stane otcom: Ako je možné, že to tak DLHO utajili?!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
ilustračné foto
PEKLO na Ukrajine! Tvrdé boje majú následky: Hrozivé, čo Rusko oznámilo
Military combat drone UAV
Pri ukrajinskom útoku dronom mal zahynúť muž: Podľa ruského ministerstva odrazili sériu útokov
Na svadbe v roku 2017 ešte horeli láskou.
Foto
Babiš s Monikou prekvapujú: Najskôr ROZCHOD a teraz... FOTO hovorí za všetko!
Aquarabia sa nachádza 45 kilometrov od hlavného mesta Rijád.
Foto
Saudská Arábia otvorí jedinečný aquapark: To, čo bude tam, nikde inde na svete nenájdete!
(ilustračné foto)
Horor v obľúbenej destinácii: Znásilnili 16-ročné dievča?! Hrozné, čo sa malo udiať
Poľský premiér Donald Tusk.
Premiér Tusk o hybridnej vojne: Poľsko bude posilňovať východné hranice
Aneta bude držať Slovákom palce spolu s jej deťmi a manželom.
Foto
Hlučná fanúšička Parišková: TENTO hokejista je pre mňa najatraktívnejší! Fíha
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak